Mumie

58%
Mumie

Mumie versus Tom Cruise. Studio Universal připravilo fanouškům impozantní filmový zápas, ve kterém se střetnou dvě legendy. Tento souboj bude mít podobu výpravného akčního dobrodružství, jež má být prvním dílem velkolepé série, která nás zavede do světa bohů a monster.

Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými silami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halseyová (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání. Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka. (Cinemart)




Recenze: Mumie

Kinobox.cz
50%

Dobrodružné akční fantasy s Tomem Cruisem v hlavní roli nicméně budí spíše otázky, jak tenhle filmový vesmír plný monster bude v dnešní době vypadat a působit. Co totiž před desítkami let působilo údiv a zjevení rozhodně nemůže fungovat v 21. století. Ani za použití nejmodernějších trikových efektů. Byl bych ale rád, kdyby filmy následné "dark universe" série dokázaly opak.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
5.5
Mohl to být podařený start do Dark Universe, ale to by nesměla být Mumie tak rozháraná a scenáristicky plochá. Problém vidím hlavně v tom scénáři, který vlastně ani neví čím chce film být a proto je výsledek celkem zmatený a nesourodý. Jako dobrodružný film to celkem klape, ale jako horor to nefunguje vůbec. Tvůrcům podráží nohy hlavně ten ratin PG 13, který jim dovoluje sice diváka vyděsit, ale jen v určitých mezích, tak aby to mladší publikum rozdýchalo. Mumie navíc trpí problémem dnešních moderních filmů a to je ta přehnaná temná atmosféra. Nechápu co je to dnes ve zvyku točit všechno tak temné a zde si dovolím srovnávat s Mumií od Sommerse jehož verze je ve všech ohledech lepší - barevnější , zábavnější a příběhově pestřejší. Zpět, ale k téhle verzi se kterou nejsem teda vůbec spokojený. Většina záběru byla tak tmavá, že šlo jen těžko odhadnout co se na plátnu děje a to samé platí i pro akční scény, které byli opravdu dost nepřehledné. Co se týče postav, tak jsme dostali takový ten okoukaný tradiční mix kde nemůže chybět neohrožených hrdina,hláškujicí parťák,nebojácná archeoložka a někdo kdo za tim vším stojí - zde Dr. Jekyll. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že obsazení Cruise bylo zcela zbytečné a jeho roli mohla ztvárnit i méně známá tvář. Jediné co mi teda v obsazení udělalo radost bylo obsazení Johnsona, kterého jsem si oblíbil už v seriálu Nová holka. Problémem těchto propojených světů je ten, že postavy jsou v prvním díle jen hrubě načrtnuty a až časem odkrýváme jejich motivaci, charakter atd. a tento problém je zde v celé své kráse a nám nezbývá než to překousnout a doufat,že se příště dozvíme víc. Abych jen nekritizoval, tak bych alespoň vyzdvihl povedené speciální efekty, které by ale měli být u toho filmu samozřejmostí. Líbilo se mi to pomrknutí na verzi z roku 1999 ( kniha ).Snad jen dvě akční scény stojí za zmínku ( pád letadla ,jízda sanitky v lese). Suma sumárum jde o průměrný snímek,který to bude mít v konkurenci dobrodružných filmu těžké. Nezachrání to ani obsazení Cruise a ani příslib budoucího Universa a hvězd s tím spojeného.
Pete69
Pete69
29 773 bodů
4.5
Tato Mumie se mi příliš nelíbila. Slibný začátek, poté už jen otřepané fráze a příběh viz první Mumie. Zoufalství scénáristy dokresluje to, že do příběhu zakomponoval doktora Jekilla a Hyda, což by samo o sobě nebylo to nejhorší, kdyby to ve filmu hrálo roli, nebo to mělo jiný smysl... prostě paskvil. škoda..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
4
Marná snaha, tento remake stejnojmenného snímku z roku 1932, se prostě nepovedl po všech směrech. Chybí tomu plynulost, dějové nápady, humor, atraktivita příběhu a umírněnější spontánnost. V akci se tu velmi tlačí na pilu, což je v rámci děje ohromně na škodu. V nepřehledné smršti CGI efektů rapidně mizí herecké výkony všech představitelů a tak po skončení filmu si kdejaký divák jen s údivem řekne: “Co to sakra jako bylo?”


Dodatečné informace

Původní název:
The Mummy (více)
  • USA Mumie
  • USA The Mummy
  • USA Untitled Mummy Reboot
Premiéra v ČR:
8. 6. 2017
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
125 mil. USD
Tržby:
409,23 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Mumie je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch