Luther

83%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Britové jsou proslulí kvalitními kriminálky a Luther není žádnou výjimkou. Jedná se o poctivé kriminální drama ve kterém se místy ocitnou mysteriózní prvky. Luther nepostrádá akci,napětí a hlavně dramatické pasáže. Přesto vše stojí právě na charismatickém Elbovi,který zde předvádí vynikající výkon.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
6-ti dílný kriminální skvost z dílny BBC. Při všech těch amerických krimi seriálech, které jsou všechny vzaty přes jeden kopírák, je Luther něco jako dar z nebes. Od první chvíle nepustí - od prvního výslechu nadchne a při poslední scéně by se ve mně krve nedořezal....Momentálně je u mě 2. série nejočekávanější událostí podzimu (těsně za ní Sherlock).
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Neil Cross smíchal Holmese s Columbem a dal mu tvář výborného Idrise Elby. A výsledek? Dosud čtyři odvysílané řady, natočená ruská verze s Konstantinem Lavroněnkem, prodaná licence Foxům na americkou verzi a především plánovaná velká filmová verze s Idrisem Elbou v hlavní roli. Seriál se odehrává na londýnském oddělení vražd a vysílá se od roku 2010. Na začátku první řady se seznámíme s komplikovaným detektivem Johnem Lutherem, který sice geniálně řeší případy, ale je plný vnitřních démonů a jeho pojetí spravedlnosti se často ne úplně slučuje se zákonem. Luther je hodně zajímavá postava, má v sobě mix machismu, skryté agresivity i něžného citu, což by mohla být pro horšího představitele hlavní role doslova vražedná kombinace. Seriál uvádí rovněž Česká televize.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8.5
Luther by byla jen další špinavější kriminálka, ale jsou tu dvě naprosto výjimečné, pro žánr televizních kriminálek netradiční roviny. V prvé řadě jde o jistotu. Zdejší hrdina není génius po vzoru dr. House, který by za pomoci postupného skládání střípků projevoval brilantní dedukci. Luther prostě ví a díky tomu se skoro vždy trefí. Je to nezvyklá hra na jistotu, téměř ošemetná, ale tvůrci s ní pracují obezřetně. V té druhé je úchvatné, že tu nikdo nemá přesně stanovený osud ani charakter. Život nás mění z minuty na minutu a nejlepší přítel/nejhorší nepřítel může vedením osudu rychle změnit svou pozici. Minulost nic neznamená. Důležitá je přítomnost, určující budoucnost. V tak ryzí a otevřené formě jsem tohle tuším ještě neviděl.
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
10
Seriál kterej si vás za těch pár epizod omotá kolem prstu a vy na něj myslíte ještě měsíc po tom co se dokoukáte. Úžasný herci a hlavně skvělý případy. (spoiler) Případ s dvojčatama, který si vymyslej chytrou hru o střílení lidí je úžasnej a úplně mi vyrazil dech. Škoda, že je tak málo dílů. Ale to je asi jediná chyba na jinak bezchybném seriálu. UPDATE: Tak třetí série je stejně úžasná jako ty dvě předchozí a předposlední díl dokonce zapříčinil to, že mi bylo do breku a měl jsem husinu ještě dlouho po dokoukání. Je to prostě tak úžasnej a bezchybnej seriál, že se dostal až na vrchol mého žebříčku.
Atchyroz
3 397 bodů
8
80% - Nemůžu se ubránit srovnání Luthera se seriálovým Sherlockem, který je sice lepší, ale Luther určitě nezaostává. Kriminální případy z prostředí Londýna s dobře vybudovanou atmosférou jsou více než povedené a až mě překvapilo jak nepříjemně realistické tyto zločiny jsou. Idris Elba mi jako detektiv John Luther hrozně moc sednul a postava poldy, který nemá problém porušovat pravidla, mě hodně bavila. První tři řady jsou hodně nadprůměrné a bylo super to sledovat. Každá epizoda moc hezky graduje, vizuálně tomu není co vytknout, vytvoříte si i vztah s postavami a častokrát to je hodně napínavé se skvělým tempem. Všichni herci, kteří ztvárnili jednotlivé zločince, byli opravdu perfektní. Fakt skvělá kriminálka. Mimochodem, se solidní hudební složkou. Ovšem bohužel to stejně jako u Sherlocka na konci poněkud zesláblo. Čtvrtá řada už nebyla tolik zajímavá, nové postavy neměly dost prostoru vyniknou a příběh se víceméně točil v kruhu. No a samotná finální pátá série už byla vedle těch prvních průměrná. John Luther se během seriálu kromě psychopatických vrahů vypořádává i s osobními problémy, které jsou trochu jako na houpačce a spíš by se mi líbilo víc, kdyby šlo vždy pouze o uzavřené případy, které už tak samy o sobě fungují skvěle. Občas se tu objevuje Ruth Wilson, která svou postavu Alice hraje dobře, je i docela zajímavá, ale občas mi tam přišla trochu navíc. Nicméně hlavně kvůli prvním třem sezónám to určitě stojí za to sledovat a jedná se o špičkovou kriminálku.
skylark13
skylark13
2 085 bodů
8
Tato netradiční kriminálka se pořádně rozjela až po čtvrtém díle, ale pak už byla od dílu lepší a lepší. Samotný John Luther je borec, kterému nelze nefandit a Alice je nejlepší vedlejší postava vůbec, tu si nelze nezamilovat :-)
farb
farb
2 064 bodů
8
John Luther (charismatický sympaťák Idris Elba) - londýnský detektiv s bystrým úsudkem, bojující krom zločinu se svými vlastními démony. K tomu připočtěte neustálé problémy s inspekcí, s manželkou a jednou život znepříjemňující, ale i nápomocnou sociopatku (skvělá Ruth Wilson). A dostanete správně špinavým dojmem působící nekompromisní ( mrtvoly se jen hromadí) britskou detektivku, kterou ještě podtrhuje správně zvolené tempo a celková nenatahovanost ( první sezóna - 6. epizod, druhá jen 4.), která je americkým televizním kolegům natolik cizí.