Resident Evil

70%
Resident Evil
Plakát traileru

V podzemí vybudované továrny tajné společnosti Umbrela Corporation došlo k nečekané havárii. Rozbitá ampulka s extrémně nebezpečným virem způsobila katastrofu, která se zcela vymkla lidské kontrole. Vosí úl, jak podle tvaru tuto nejmodernější chemickou laboratoř nazývají její majitelé, po tragické události zůstává ovládán jen počítačovým systémem, jenž brání vstupu cizím osobám, stejně jako nedovolí nikomu nepovolanému opustit budovu. Společnost na místo vysílá své speciálně vycvičené "záchranné komando", aby dalo věci do pořádku. Při řešení tohoto náročného jim pomáhá dívka Alice, která trpí dočasnou ztrátou paměti, ale s událostmi v budově má mnoho společného...




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Přesně takto si představuji převedení herní klasiky na filmová plátna. Filmu nechybí kouzlo samotné hry a po celou hodinu a půl do diváka Anderson cpe spousty a spousty akčních a krvavých scén. Zombie vypadají luxusně,akce je nápaditá a atmosféra správně mrazivá. Navíc Milla Jovovich je v hlavní roli nebezpečně sexy.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
S hrou jsem také v devadesátých letech zakoketoval, ale střílečky mě nikdy moc nebavily, tak jsem u ní dlouho nezůstal. Film je podařený, má hustou atmosféru a opravdu skvělou Millu Jovovich, které role perfektně sedla. Dnes je snímek možná aktuálnější, než v době svého vzniku a tak jsem si ho užil více, než před téměř dvaceti lety.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Skupinka žoldáků jdoucí někam a bojující proti někomu. Takový je základ akčních videoher, při kterých si hráč v podstatě vybírá jen toho nepřítele. A takové náměty jsou samozřejmě přitažlivé pro filmové zpracování. To je případ i série videoher pod názvem 'Resident Evil', kterému například mimo jiné konkuruje třeba videohra 'DOOM', která se později filmového zpracování dočkala také. Zombie je od dob uvedení snímku 'Noc živých mrtvých' (1968) stále tvůrci přitahován a tak stále vznikají nové snímky a samozřejmě i videohry. Ty však dostávají jiný koncept a to převážně z oblasti sci-fi, což vytváří zcela jiný druh zábavy. 'Resident Evil s tímto stál velice úspěšný a tak by byl snad i div, kdyby se toho filmoví tvůrci nechytli. Jenomže převést videohru do filmové podoby, aby to mělo hlavně nějaký smysl plný děj, není jen tak. Spousta tvůrců si už na tom vylámal zuby. Pro vytvoření tohoto snímku šili tvůrci svým způsobem trochu od lesa. Použili známé motivy pro ulehčení situace, čímž se koncept vývoje děje stál krapet předvídatelný, a tak divák alespoň čeká, co se kdy a jak stane. Takže tu máme skupinku ozbrojených lidiček snažící se dostat odněkud někam, čímž se setkávají s nejrůznějšími útoky a nástrahami. Vznikl tak akční sci-fi horor nemající zábrany před ničím a před nikým. Těžko posoudit, jestli film lépe unese divák neznalý videoherní předlohu a nebo přímo hráč videohry. Jako celek je to trošku těžkopádné pro porozumění podstaty věci a právě oné je smysluplnosti. Takže je vlastně potřeba během sledování naprosto vypnout mozek a užívat si každou dramatickou chvilku plnou nebezpečí číhající ze všech stran. Místama je to bez atmosféry, místama hodně akční, místama až moc rychlé, výstava zase až moc nesourodé. Atmosféra příchodu hlavního monstra je však uspokojivá. Videoherní zárodek je zkratka hodně znát, což je na druhou stranu zase dobře. Alespoň je znatelné odkud vítr vane a s čím má divák tu čest.


Dodatečné informace

Původní název:
Resident Evil (více)
  • NSR Resident Evil
Premiéra v ČR:
14. 8. 2002
Země původu:
NSR, Francie, Německo, Velká Británie
Rozpočet:
33 mil. USD
Tržby:
102,98 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Resident Evil


Podobné


Powered byJustWatch