Umělec

75%
Umělec
Plakát traileru

Hollywood, 1927, George Valentin (Jean Dujardin) patří k největším hvězdám němého filmu. Poznáte ho podle tenkého knírku, typické bílé kravaty a fraku. Jeho účinkování v exotických příbězích o intrikách a hrdinských činech znamenalo velký úspěch pro filmové studio Kinograph, v jehož čele stojí magnát Al Zimmer (John Goodman). Sláva Georgovi vynesla elegantní manželku Doris (Penelope Ann Miller), každý den ho vozí do práce oddaný šofér Clifton (James Cromwell) a vítá ho vlastní usměvavá tvář z plakátů Kinographu. Na filmové premiéře spontánně reaguje na bouřlivé davy fanoušků a reportérů. Jakoby svým postavám z oka vypadl a jeho hvězdná kariéra se zdá neohrozitelná. Hollywood však brzy ovládne nový fenomén: mluvený film. George touto technickou novinkou opovrhuje a označuje ji za nevkusné pobláznění. V roce 1929 chce Kinograph úplně zastavit výrobu němých filmů a George se musí rozhodnout: buď přijme zvuk, jako to udělala mladá vycházející hvězda Peppy Miller, nebo bude riskovat pád do zapomnění. (oficiální text distributora)




Recenze: Umělec

Kinobox.cz
70%

The Artist je obrovskou poctou filmu a jeho 10 oscarových nominací (krom scénáře) je zcela zasloužených a stály by za výhru. Bohužel, jak jsem již výše zmínil, film ztrácí dějově a proto nemůžu dát vyšší hodnocení. Přesto věřím, že ti, pro něž je Zpívání v dešti srdcovkou, si i The Artist zamilují.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8.5
Na co slova,když je film geniální i bez nich. V dnešní době velmi odvážný snímek,který si jen těžko bude hledat diváky. Přece jen to není typická popcornovka,která by do kin táhla davy. The Artist to,ale nepotřebuje. On je prostě precizně natočený a do detailu propracovaný a každý správný milovník filmu si k němu cestu najde.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Vysoké hodnocení dávám hlavně za originalitu. Natočit prakticky němý film a konci éry němého filmu je dle mého názoru geniální. Zpracování a příběh herce, který se neumí s koncem němého filmu smířit je také skvělé. Nezbývá než říci, že snímek funguje perfektně i beze slov - 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
U tohohle příjemného snímku mám jediný problém s tím, že je skvělý ze svého námětu a principu provedení, ale jinak v něm není žádný režijní nápad, nečekaný zvrat ani překvapivý prvek. Je to film bezesporu půvabný a s kouzlem, ale zároveň je přesně takový, jak jsem si ho představoval. A není to tak trochu chyba?

Dodatečné informace

Původní název:
The Artist (více)
  • USA Umělec
  • USA The Artist
Premiéra v ČR:
16. 2. 2012
Distributor:
HCE
Země původu:
USA, Francie, Belgie
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
133,43 mil. USD (celosvětově)

Podobné