Gosford Park

71%
Gosford Park

Altmanův mistrovský, ironický místopis britského třídního systému je režijním koncertem pro takřka 30 herců. Mozaikovité vyprávění o jednom víkendu na venkovském šlechtickém sídle je jak ironicky přesnou studií doby a mravů, tak filmařsky suverénní a kultivovanou podívanou. William a Sylvie McCordleovi pořádají na svém honosném venkovském sídle sjezd aristokracie různého vlivu a postavení. Každý z přítomných má přiděleného sluhu, který krouží kolem jako žralok ujišťujíc se, že velkomožnému pánovi nic nechybí. Režisér nám detailně představuje každý takový pár a odhaluje jejich před okolním světem ukrývaná tajemství. Dějem pak radikálně zamíchá tajemná vražda, od které příběh nabírá na rychlosti a řítí se k originálnímu, šokujícímu a nepředvídatelnému finiši, jak se sluší na velikou personu světové kinematografie, Roberta Altmana.




Fingon
16 886 bodů
6
Doufal jsem, že v pořadí druhý mnou shlédnutý film Roberta Altmana vynahradí špatný dojem, který zanechal ten první (Nashville). Nestalo se. Z celého filmu mne zaujala pouze jediná scéna, a to ta, kdy už jedna ze služebných obsluhující společnost u stolu nevydrží a kohosi se zastane, čímž si vyslouží vyhazov. A to je trochu málo.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
4
Možná půjdu proti proudu, ale tenhle film mě ničím neokouzlil, a jde o jeden z nejnudnějších filmů co sem snad viděl. A o čem je ? O bandě snobů co si na víkend přijeli zalovit, nažrat a chlubit se tím kdo má lepší služebnou nebo co. Herců se zvučnými jmény tu je požehnaně, ale že by předvedli nějakej chvalitebnej výkon bych taky neřekl, spíše mi včichni přišli na chlup skoro stejní a těch postav a jmén je tolik, že jsem asi po půl hodině už nevěděl kdo je kdo. Vražda zde sice byla, ale snad úplně zbytečná, která by se hodila snad jako epizodní díl nějakého seriálu typu vraždy v Midsomeru, kde by to byl jeden z nejhorších a nejslabších.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
6
Všechno fajn, ale konec useklej, začátek natahovanej a inspektor tam defacto ani nemusel bejt. Trosku zklamani i kdyz atmoska celkem dobrá. 65%

Dodatečné informace

Původní název:
Gosford Park (více)
  • Itálie Gosford Park
  • Itálie Assassinato em Gosford Park
  • Itálie Eglima sto Gosford Park
  • Itálie Gosford Park: Crimen a medianoche
  • Itálie Gosford Park: Crimen de medianoche
  • Itálie Muerte a la media noche
  • Itálie Un week-end à Gosford Park
  • Itálie Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ
  • Itálie Госфорд парк
  • Itálie Госфорд Парк
Premiéra v ČR:
9. 5. 2002
Země původu:
Itálie, Německo, Velká Británie, USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
19,8 mil. USD
Tržby:
87,75 mil. USD (celosvětově)