Stud

69%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Sex jako droga? Inu, proč ne? Závislost jako závislost. A Brandon, postava tohoto vyjímečného příběhu, takto závislý je. Pro něj nemá sex nic společného s láskou, důvěrností či dokonce s fyzickou spokojeností. Neexistuje nic jiného v jeho životě, a to ani něco tak běžného, jako je pocit emocí. Snímek však není o tomto problému jako takovém, jen sleduje dané postavy, jejich chování a principy způsobu života. Steve McQueen, režisér a scénárista v jedné osobě, ve vyobrazení daných skutečností vsadil na jednoduchost a obrazovou přímočarost. Dialogy nenutí nijak přemýšlet a hra světla a hlavně stínu v obraze dodává po umělecké stránce skutečně nevšední zážitek. Filozofický pohled na vnitřní až bolestivou osamělost ve spojení s touhou a vlastní izolace své závislosti tímto poukazuje na zranitelnost a nelehký život takového člověka. Snímek je velmi emocionálně složitý a vede k zamýšlení nad takovou zoufalou naléhavostí. Když někdo neustále myslí na sex, automatický je považován za zvrhlíka a podle toho je odmítán. Při tak hlubokém pohledu, jaký nabízí tento snímek, však spíše vzbuzuje smutek a lítost. Steven realizaci hodně promyslel a tak moc dobře věděl co dělá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Velmi silný film, který si ale na můj vkus až příliš okatě hraje na umění... McQueen má v malíku prakticky cokoliv, co si zamane, proto nevidím v důvod v tom tlačení na naturalizmus, který hraničí se samoúčelností.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Brilantní filmová depka, kterou už druhý den nemůžu dostat z hlavy. Fassbender zas a opět vynikající. 8.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Vyjímečný art film, který se stal vzhledem k nákladům opravdovým hitem a mnohonásobně se zaplatil, a to i přes limitovanou distribuci v amerických kinech. Neschopnost navazovat vztahy a posedlost pornografií je bezesporu tabuizované téma současné západní společnosti, to však neznamená, že neexistuje. Herci jsou bezchybní a Carey Mulligan a její pěvecké sólo je jedním z vrcholů filmu.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Přestože je McQueen do budoucna ohromným režisérským příslibem, bez Fassbendera by tady nejspíš trochu narazil. Tenhle film je totiž jako málokterý jiný zaměřen na psychologii a povahu jednotlivce, které v podstatě diktují celou atmosféru a odráží všechny nálady a myšlenky, kterými McQueen svůj sexuální experiment obklopil. No a Fassbender se pro svou nesmírně obtížnou roli obětoval tolik, až nad tím v některých scénách zůstává rozum stát, a předvádí výkon hodný minimálně oscarové nominace. Některé záběry atakující hranici porna jsou možná vsugerovány až moc násilně a na řadu takřka lyrických (fakt mě nenapadá jiné označení) pasáží by měl být divák dopředu připravený, ale jinak tu máme naprosto dokonale zfilmované intimní drama, které zkoumá erotiku a vášeň z toho opačného, v životě bohužel často přítomného úhlu pohledu.
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
1
No nazdar, asi jsem uplně mimo. Kdo na takový filmy dává prachy? Ještě, že existuje Hill, McTiernan, Carpenter, Scottové a podobní režiséři. No nechtěl bych nikoho odradit, ať si to taky zkouknou. Já trpěl. Tohle zkrátka není můj šálek kávy.
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
8
Když jsem viděl první scénu a "nahé" přirození Michaela Fassbendera začal jsem se obávat dalšího průběhu filmu. Musím říct, že už jsem další šok v průběhu filmu neprožil. Možná to navštívení "modré ústřice", ale tak každý má někdy slabší chvíle. Film byl jinak takový, jaký jsem si původně představoval. Velmi podobný styl jako film Drive. Myslím si, že tyto dva filmy mají docela společné. Za prvé Carey Mulligan, a také výborný výkon hlavního mužského představitele. Myslím, že herecký výkon M.F. je pro tento film radikální klad. Jinak bych řekl, že je to prakticky film o ničem. To není ani zas tak výtka, jako spíš fakt, se kterým se počítalo. Psychologicky náročný na sledování, ale rozhodně to není nudné. Někteří se mohou na to dívat s nevkusem, proč? Kdo tomu bude chtít porozumět, ten porozumí. O to více jsou postavy důvěryhodné.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
8
Po silným McQueenovým snímku SHAME mám silný pocit,při kterém se na neznámou ženu dívám vzrušujícím a dlouhým pohledem při kterém ji svlíkám a představuju si jak ji jazykem přejíždím přes celé tělo na místa,kde se jí to nejvíce líbí.Přidávám na tempu rychleji a rychleji dokud se neudělá. *mlask* Celý film táhnul výborný Fassbender,který proráží silným tempem na vrcholný stupínek novodobých Hollywoodských hvězd,žádná primadona.Dalších takových úloh a dostane se do mých Top10.SHAME je procítěný,emotivní a sugestivní drama,který mi po projekci silně koluje v žilách další týden a Escottova hudba bude ve mě znít další měsíc.
wop
wop
1 716 bodů
7
Podivným způsobem prázdný a přesto plný film. Prošpikován silnými emocemi a obrazy, které se člověku zaryjí do paměti, přesto mám problém říct, o čem vlastně byl, nebo co chtěl sdělit.
Teresie
Teresie
1 187 bodů
8.5
Opět zajímavý film od Stevena McQueena. Božsky živočišný Fassy.