Smrt v Benátkách

73%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Skvostná studie Luchina Viscontiho - nejpovedenější ze tří filmových adaptací románu Thomase Manna Der Tod in Venedig. Neumírá jenom spisovatel (ve skutečnosti románové i filmové alter ego Gustava Mahlera - ve filmu velice přesná maska) Gustav, ale celá doba umírá nakažena cholerou. Jedno z nejcitlivějších ztvárnění probouzejícího se homosexuálního citu, který je pro staršího z dvojice osudný. Závěrečná scéna na benátském lidu, kdy Aschenbach s roztékajícím se líčidlem na tváři umírá s pohledem na milovaného Tadzia, je dokonalá.
  • vynikající Dirk Bogarde v hlavní roli
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Mě osobně na filmu vadí nadužívání transfokátorů, které bylo v sedmdesátých letech moderní ve filmovém vyprávění, ale ukázalo se jako slepá kolej a od osmdesátých let do současnosti se prakticky vůbec nepoužívá. To ale nikterak neubírá filmu na výpovědi a formální dokonalosti v jiných aspektech. Viscontiho filmy nejsou jednoduché pro diváky, stejně jako jistě nebyly jednoduché pro svého tvůrce. Dnes je tento snímek považovaný za respektovanou filmovou klasiku a dočkal se obnovené premiéry a kritického potvrzení na MFF v Benátkách v roce 2018.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
9
Jedna z perel kinematografie podle předlohy T. Manna s nádhernou hudbou G. Mahlera. Nádherná kamera, nezapomenutelný sled obrazů v prostém příběhu o setkání blížící se smrti a nevinného , krásného a nedotčeného mládí. L. Visconti ve vrcholné formě.