Kostka

71%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
4.5
Mě Kostka nikdy nějak nebrala. Nepřišlo mi to děsivé a už vůbec né napínavé. Herci jsou nesympatičtí a najít si k ním cestu není zrovna jednoduché. Snad i proto mne film příliš neoslovil. Samotná zápletka není špatná,ale provedení se na můj vkus moc nepovedlo. Některé pastičky jsou originální a správně brutální.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Šest lidí s velmi různorodými vlastnostmi a charaktery je nedobrovolně umístěno v nekonečném bludišti obsahující nic než smrtící pasti. Nízkorozpočtový nezávislý snímek překvapil svým diváckým úspěchem  Hororový sci-fi thriller s příběhem, kde hlavní roli hraje mysl, matematika a víra. Celé dějové seskupení v luštění hádanek dokonce i diváka přitahuje, aby sám nad úkoly zapřemýšlel. Neklidný pocit bezradnosti postupným vývojem zesiluje a to nejen kvůli nebezpečí, jakému jsou protagonisté vystaveny. Mnohé pasti jsou skutečně zákeřné a psychologicky nesnesitelné. Koncepce děje je tedy dobře postavena na zoufalosti a psychologické nesnesitelnosti. Tady rozhodně neplatí, že přežije  jen ten silnější. Stačí sebemenší chybička a smrt může postihnout skutečně každého. Hodně tu záleží na tom, jestli má místnost primární faktor jako číslo místnosti. Pokud ano, není tam žádná past. Takže stačí rozluštit vše podstatné a jít dál. Ale kam. Je vůbec kam?  Každá krychlová místnost je pro lepší divácké uchopení v jiné barvě, takže zmatečnost rozhodně nehrozí. Jedná se o snímek, který velice silně potvrzuje rčení, že v jednoduchosti je síla. A tady to platí dvojnásob.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Překvapivě nápaditý film. Nedá se sice říct, že jde o nějak zvlášť hrůzostrašný zážitek, ale napjaté atmosféry je tu dost. Zápletka je jednoduchá, ale funguje obstojně. Hrdinové, řekl bych, jednají chytřeji než jejich kolegové v podobných filmech.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Bomba natočená za pár dní a za pár korun. Takový "předSaw", který se mi kupodivu dnes líbí o dost více než před těmi 10 lety, kdy jsem jej viděl poprvé. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Dá se natočit film v jedné místnosti a podělat se u něj hrůzou? Ano, jde. Vincenzo Natali sice už poté na plátnech příliš velkou díru neudělal, ale v seriálech pořád válí. Neotřelý film, který si hraje s divákovou inteligencí a emocemi stačí vidět jednou, ale rozhodně na něj nezapomenete.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Trestuhodně promarněný potenciál. Přitom začátek byl vážně skvělý a hodně mě namlsal- a nemyslím tím jen první scénu a efektní rozčtvrcení lidského těla, ale celkově seznámení se s konceptem záhadné kostky, s uvězněnými hrdiny a se zoufalou situací, v níž se octli. Ale následně tomu režisér nechal až moc volný průběh, nechal postavy moc povídat a nějak zapomněl na povinnosti, které s sebou myšlenka smrtící krychle přináší. Já oceňuji snahu o nějakou psychologii a načrtnutí vztahů mezi oběťmi, ale: za prvé to tenhle typ příběhu jen brzdí, za druhé každý alespoň trochu vnímavý divák ihned rozpozná, kdo je ten hodný a spolehlivý a kdo je naopak zlý a prohnaný. Stísněná atmosféra byla sice stále dost cítit a scéna z tiché místnosti se mi vryla do paměti na hodně dlouhou dobu, ale nakonec jsem se nudil asi trochu více, než by bylo zdrávo, a očekávaný konec byl zase natočen tak, aby otevřel dveře pro pokračování, místo aby něco vysvětlil. Kostka je rozhodně zajímavý horor, který je na dlouhý zimní večer správnou volbou, ale třeba první Saw je svým zpracováním o několik kroků vepředu.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
3.5
Dobré pastičky... Nějak mě to nevzalo a nezaujalo. Bezduché, bez jakési atmosféry, bez něčeho co by z tohoto filmu udělalo dobrý horor.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Dávno (ehm zhruba 5 let) před legendárním SAW tu vznikl tenhle snímek, který zase jednou "ukázal Kanadu na mapě". Jedná se o dosti originální nápad, který stojí na jedné straně na propracovanosti všemožných šifer a pastiček, ale současně sazí na napjatou vztahovou chemii mezi postavami. Skvělá vtahující dosti klustrofobická atmosféra, kdy jen čekáte, kam naši hrdinové vplují příště. Vcelku fajn originální nápad, který je ale těžce nevyužit. Scénář soustředící se na postavy, ale nijak zvlášť Vám je nepředstaví (hodně by se sem hodily flashbacky), a tak si je nejen štítkujete podle ehm barvy kůže, ale současně je Vám úplně ukradené, co se s nimi děje, či dokonce fandíte ať je teda aspoň kreativně odpraví. Jako celek se jedná o typické filmové béčko, které se neubrání typicky rasistickému pojetí či ani levným efektům. I když samotné provedení krychle a její funkce jsou hodně zajímavé, tak že by nám v 90minutové stopáži byla důstojně představena, se bohužel říci nedá. Dostat to v závěru alespoň nějaké dobře ukotvující rozuzlení uznám to jako zajímavou žánrovku, takhle to končí jen u té žánrovky.. 50%
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
Jodnoduché ,ale účinné. Film s tak nízkym rozpočtom ,že som od neho nečakal nič ,no nakoniec som bol z výsledku len udivený. Nebudem rozoberať herecké výkony ,pretože boli všetky perfektné. Pasti skvelo vymyslené a na moje prekvapenie je ich tam menej napchatých ako v sérii Saw (čo som len rád). Film odporúčam si pozrieť sám ,pretože v partii je to nuda - samích vás to bude baviť omnoho viac. Ani sa neskúšajte predpovedať koniec filmu ,pretože sa dočkáte veľa nečakaných zvratov a koniec filmu na prvé pozretie asi nepochopíte. I tak som rád ,že som si tento film pozrel a odporučím ho aj iným ľuďom. Dávam 80% a dvojku a trojku si už znovu nepozriem ,lebo to sú sračky. Skvelo zabitých 80 minút.
kedl
kedl
6 380 bodů
8
Kostka je důvod, proč by se měl člověk učit matematiku a to především prvočísla :-).