Hořící keř

83%
Hořící keř
Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro HOŘÍCÍ KEŘ, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík. Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (oficiální text distributora)



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
HBO se ukazuje být smysluplný projekt, který symbolicky nakopává pozadí všem mocenským klikám, které mají v rukou původní tvorbu v České televizi - něco podobného na Kavčích horách nevzniklo už léta. Filmu také výrazně prospělo, že se tématu citlivě chopila polská režisérka Agnieszka Hollandová, která v době Palachova činu studovala na pražské FAMU a fakta a dobovou atmosféru této události zná z první ruky. Seriál neničí diváka přehnanou beletrizací ani tupou faktografií (tzv. hrané dokumenty, jako je podává BBC, z duše nesnáším) - obojí je přiměřeně a divácky únosně vyváženo. A hvězdou pro mě není už značně okoukaná Pauhofová, ale skvělá Jaroslava Pokorná v roli maminky Jana Palacha, za kterou právem získala Českého lva.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
10
Krásná výpravná trilogie o všem kolem Jana Palacha a dění kolem něj. Celou trilogii jsem tenkrát zhltnul na jedno posezení a opravdu jsem si to užil. Takhle pěknou věc asi lze natočit pouze s velkým partnerem a to se ve spolupráci s HBO povedlo. Dalo mi to více, než veškeré do té doby natočené dokumenty na toto téma.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Velký národní kýč, tentokrát ale v tom dobrém slova smyslu. Uvědomující si sám sebe a tematizující vlastní patos. Na podobné věci můžeme nadávat, teprve až nějakou kvalitní budeme mít. A Hořící keř tuto roli zastává nesrovnatelně lépe než Lidice... Zkrátka projekt, na jaký čekáme už dvacet let. Možná proto, abychom ho mohli překonat, ale bez něj se neobejdeme. 85 %

Dodatečné informace

Původní název:
Hořící keř (více)
  • Česká republika Hořící keř
  • Česká republika Burning Bush
  • Česká republika Gorejący krzew
Premiéra v ČR:
23. 1. 2013
Distributor:
HBO Europe
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
13+

Podobné


Powered byJustWatch