Hořící keř

83%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
HBO se ukazuje být smysluplný projekt, který symbolicky nakopává pozadí všem mocenským klikám, které mají v rukou původní tvorbu v České televizi - něco podobného na Kavčích horách nevzniklo už léta. Filmu také výrazně prospělo, že se tématu citlivě chopila polská režisérka Agnieszka Hollandová, která v době Palachova činu studovala na pražské FAMU a fakta a dobovou atmosféru této události zná z první ruky. Seriál neničí diváka přehnanou beletrizací ani tupou faktografií (tzv. hrané dokumenty, jako je podává BBC, z duše nesnáším) - obojí je přiměřeně a divácky únosně vyváženo. A hvězdou pro mě není už značně okoukaná Pauhofová, ale skvělá Jaroslava Pokorná v roli maminky Jana Palacha, za kterou právem získala Českého lva.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
10
Krásná výpravná trilogie o všem kolem Jana Palacha a dění kolem něj. Celou trilogii jsem tenkrát zhltnul na jedno posezení a opravdu jsem si to užil. Takhle pěknou věc asi lze natočit pouze s velkým partnerem a to se ve spolupráci s HBO povedlo. Dalo mi to více, než veškeré do té doby natočené dokumenty na toto téma.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Velký národní kýč, tentokrát ale v tom dobrém slova smyslu. Uvědomující si sám sebe a tematizující vlastní patos. Na podobné věci můžeme nadávat, teprve až nějakou kvalitní budeme mít. A Hořící keř tuto roli zastává nesrovnatelně lépe než Lidice... Zkrátka projekt, na jaký čekáme už dvacet let. Možná proto, abychom ho mohli překonat, ale bez něj se neobejdeme. 85 %
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
I přes televizní stopáž je to solidně natočený film. Tohle totiž opravdu není televize, ale svébytné kinematografické dílo podle moderních standardů, kde zkušená režisérka krásně kombinuje dokument, hraný film a archivní materiály a tento mix já mám velmi rád a zde funguje naprosto báječně. Na to obrovské množství Českých lvů to sice nemělo, dodnes jsem nepochopil přehlédnutí krásného Revivalu Alice Nellis, ale tohle tam ani soutěžit nemělo. Skvělá show.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
200 minut vytříbené filmařiny a nádherné výpravy pouze proto, abychom se dozvěděli, že komunisté byli/jsou manipulační a bezcitné svině? První dvě epizody fungují po scénáristické i dramaturgické stránce naprosto výtečně a příběh rozprostřený mezi mnoho charakterních postav se odvíjí stejně hladce a nenuceně jako život Brunejského sultána, avšak v poslední části je bohužel degradován na chabě gradované soudní přelíčení, které dává až moc prostoru politice a potlačuje skutečné lidské emoce, v tak hojné míře přítomné v předešlých dvou dílech. Přesto se však jedná o výjimečný počin, co do režie, hudby a hlavně herců splňující takřka světové parametry pro silné životopisné drama. Zde je cesta, kterou se musí český film vydat, a hmotná mezinárodní ocenění na sebe jistě nenechají dlouho čekat.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
8
Jen další ukázka funkčnosti a prospěšnosti české produkce HBO. Není žádná nouze o finance a navíc každé téma má vždy něco do sebe. A vedle zajímavé seriálové tvorby stojí tahle spolupráce i za více než tříhodinovým filmem o událostech bezprostředně spojených s upálením Jana Palacha. Osobně mám pro tohle téma už od dětství trošku slabost a každý střípek zobrazující tuhle dobu mě zajímá. Mohlo by to působit jako taková právnická beznaděj, podobná třeba případu ve Znásilnění, ale tady opravdu nešlo za Palachův čin nikoho hanit. Šel do toho dobrovolně s úmyslem vyburcovat společnost, aby si nenechali vzít svoji zem. Aspoň mu útěchou, že za 30 let bylo jeho výročí právě prvním větším kamínkem k konečnému pádu. Téma, o které se Hořící keř opírá je opravdu silné a komunistické hnusárny tomu jen přidávají. Případ nechce ospravedlnit jeho krok, ale ochránit lidskou důstojnost a ctnost. Za ty výslechy na popáleninovém oddělení by měli jít všichni sedět! Možná snaha si dokázat, že pražské jaro neskončilo a Honza splnil, co chtěl... Patřičně komorní náhled do osudů zlomené rodiny a neuvěřitelné profesní píle jedné legendární advokátky. Nebýt slabší prostřední části, potvrdím hlasitě pozitivní ohlas, takhle jen obrovská poklona celému projektu a hereckému mistrovství Táni Pauhofové. Chápat tuhle dobu na západě řadí se to k českému filmovému vrcholu. 80%
avenis
avenis
8 061 bodů
8
Opravdu silný zážitek nejen z historicky pravdivého příběhu lidské pochodně, Jana Palacha, ale především z okolností, které tuto tragickou událost provázely. Táňa Pauhofová je v roli mladé doktorky Burešové, budoucí popřevratové ministryně spravedlnosti, skvělá a přesvědčivá. Prostě paní režisérka Agnieszka Hollandová si umí vybrat téma a pak jej mistrovsky rozpracovat.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Ta délka 3-dílného eposu mi vůbec nevadila a je to mistrně napsaným scénářem, který se na události kouká z pohledu více postav, a režie Agnieszky Holland mě uchvátila a podívám se s radostí na její další filmy. Výběr českých herců je zde skvostný a na něco podobné kvality ve zdejší provinienci jen tak nenarazíte. Ještě jednou klobouk dolů, tohle téma si filmové zpracování zasloužilo a dostalo jej na té nejlepší úrovni.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Rozhodně lepší film než Jan Palach Roberta Sedláčka. Ale k tématu jsem se vyjádřila u toho filmu se scénářem Evy Kantůrkové, takže už nebudu nic dodávat. Každopádně Agnieszka Holland je mnohem větší formát! Myslím si však osobně, že by měli spíš natočit film o Janu Opletalovi, když už. Ne pořád točit o Janu Palachovi, který si svou smrt zavinil sám.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
10
Neuvěřitelný film, už od úplnýho začátku mi běhal mráz po zádech, perfektní atmosféra a oku lahodící zpracování. Jen škoda, že jsme museli na něco takovýho čekat, až se toho ujme někdo z Polska. Herecký obsazení se povedlo na jedničku a všichni zahráli fantasticky k mému překvapení. I když jsem byl při závěrečných titulkách opět nasranej až do výšin, jakym sviním jsme jako národ museli čelit a jak snadno se z lidí stanou podrazáci v zájmu vlastním, nemůžu to odsuzovat, nátlak byl neuvěřitelnej a dá se možná snad i lecos pochopit, jsem rád, že jsem měl to štěstí a tu dobu nezažil. 85%