Muž bez stínu

66%
Muž bez stínu
Plakát traileru
V přísně tajné vojenské laboratoři se skupina brilantních mladých vědců dostane na samotný práh objevu neviditelnosti. Ctižádostivý šéf týmu Sebastian Caine (Kevin Bacon) se rozhodne podstoupit obrovské riziko a otestovat neviditelnost na vlastní kůži. Pokus ovšem neprobíhá podle optimistických předpokladů, navíc jeho důsledky jsou zřejmě nevratné. Stejně dramatickou proměnou jako tělo prochází i Sebastianova mysl. Moc, pramenící z neviditelnosti, boří všechny civilizační zábrany a z talentovaného vědce se rychle stává nevypočitatelné monstrum. Zastavit ho mohou pouze bývalí kolegové v čele s půvabnou Lindou (Elisabeth Shue)...



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Vždy, když vědec na sobě vyzkouší své vědecké poznatky, nikdy z toho nevzejde nic dobrého. Tentokrát tu máme výzkum neviditelnosti. Příběh prostý, jednoduchý, tudíž naprosto srozumitelný a s naprosto špičkovými vizuálními efekty, které jsou působivé dodnes. A co víc, jsou tu také vzývány otazníky nad skutečností být neviditelný. Co by kdo dělal, kdyby takový mohl být? Šmíroval nahé opačné pohlaví? Dal by se na cestu zločinu? Či by snad s vervou sobě vlastní proti zločinu a bezpráví bojoval? A nebo co? Sice to trochu evokuje k tomu, kam bych se mohl následující děj ubírat, ale nakonec to zůstane u psychiky dotčeného. Duševní vztah vědce, který neviditelnost v zájmu vědy na sobě vyzkouší, se změní k horšímu a stane se být pro všechny nebezpečným. A teď co s tím, když je neviditelný. Ano, příběh je skutečně značně jednoduchý a našlo by se v něm několik desítek výhrad, ale jako dramatické sci-fi funguje v plné míře. Ucelený filmový zážitek je tedy zaručen. Mohl by být krapet děsivější, ale že neviditelnost nemusí být zrovna výhra ukazuje perfektně. Kevin Bacon svoji arogantní postavu zahrál přesvědčivě, o tom nemůže být pochyb. Snímek je naprosto dokonalým zábavným filmovým počinem, ukazující režiséra Paula Verhoevena v tomto čase na vrcholu své tvůrčí práce. Jen tak mimochodem, tvůrci se zřejmě inspirovali snímkem 'Neviditelný muž' (1933), který byl natočen na základě knihy H.G. Wellse, který má na třicátá léta po vizuální stránce taktéž co ukázat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ucházející film... Několikrát provařený námět je docela solidně provedenej a i když film nikomu nic nedá, tak se mu nedá upřít snaha... Některé scény byly docela povedené, což rozhodně na vysoké hodnocení nestačí, ale za osobní sympatie mu dám trochu víc, než mu patří. Verhoven si mírné nadržování zaslouží.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Verhoeven, který celý život obdivoval Hitchcocka si do hlavní role opět vybral půvabnou blondýnu. Když uviděl Elizabeth Shue, která byla tak přesvědčivá v Leaving Las Veagas, že si za svou roli prostitutky s dobrým srdcem vysloužila nominaci na Oskara věděl, že jí musí obsadit. A půvabná plavovlasá star neodporovala. Jenže při jednom tanečním tréninku utrpěla zranění a horko těžko by zvládla fyzicky mimořádně náročné natáčení. Verhoeven se však projevil jako gentleman a řekl, že bez ní točit nebude. V kině jsem to viděl snad pětkrát a hodně mě to bavilo:-)

Dodatečné informace

Původní název:
Hollow Man (více)
  • USA Muž bez stínu
  • USA Hollow Man
Premiéra v ČR:
21. 9. 2000
Distributor:
HBO
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Čeština:
Muž bez stínu je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Muž bez stínu


Podobné


Powered byJustWatch