Vesmírní kovbojové

65%
Vesmírní kovbojové

Před čtyřiceti lety se měli čtyři špičkoví testovací piloti (Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, James Garner a Donald Sutherland) stát první posádkou, která uvidí matičku Zemi z chladného vesmíru. Shodou okolností a díky nepřejícnosti podlého nadřízeného (James Cromwell) je ale předběhla opice a oni málem zapadli v zapomnění. Snad osud, možná náhoda, ale hlavně Frank (Clint Eastwood) tomu ale chtěli jinak. Něco se totiž léty změnilo... Dnes na orbitě krouží starý ruský komunikační satelit, jenž se porouchal a hrozí nekontrolovatelným pádem do zemské atmosféry na obydlené území. Je více než jasné, že satelit měl původně i jiné, přísně tajné, poslání. Součástí naváděcího systému této družice je starý americký systém, kdysi navrhovaný Frankem. A protože jde o starou technologii, může katastrofě zabránit jen tým pamětníků. Čtveřice bývalých kosmonautů je vyzvána, aby za méně než třicet dní, absolvovala přípravu a náročné fyzické testy a byla vypuštěna na oběžnou dráhu s úkolem opravit satelit a zabránit nejhoršímu. Je však v zájmu některých vlivných kruhů celou misi zhatit... začíná úžasné, fascinující dobrodružství na oběžné dráze kolem Země!




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Ten název může být zavádějící - ale on to western podle všech pravidel vlastně je, včetně boje za spravedlnost i s nepřítelem bránícím jejímu průchodu. Jenom kovbojové nesedí v sedle koní, ale v sedadlech kokpitu vesmírného plavidla. Nosný příběh, vtipné hlášky, parádní herecké výkony.
  • osobní zaujatost Clinta Eastwooda jako herce i jako režiséra
  • výkony Donalda Sutherlanda, Jamese Garnera a především Tommy Lee Jonese
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Ano, věk je jenom číslo. Každý je starý podle toho, jak se cítí, takže nemůže být problém i vyletět do vesmíru, když si to vážná situace žádá. Snímek nepředstavuje nic, co by jsme ještě neviděli. No posuďme. Určitá skupina nováčků prochází výcvikem astronautů, aby se vydala do vesmíru vyřešit problém, který však překvapí nečekaným objevem. Do toho se v posádce projeví sabotér a všem hrozí smrt, čímž vzniká otázka: Vrátí se všichni na zem? Rozdílem od námětově podobných snímků je především nadsázka ohledně věku zachránců světa. A co si budeme povídat, ve skutečném životě by všichni byli setsakramentsky otravní, ale tady vlivem svého charismatu budí sympatie. Clint Eastwood, coby režisér, ke své maličkosti, pojal skutečně vznešený herecky hvězdný ansámbl, kterým se v jádru věci trefil do černého. Domov důchodců? Tak to ani náhodou. My vám ještě ukážeme, zač je toho loket. Do starého železa v žádném případě ještě nepatříme. Film je rozdělen na dvě části. První je v humorném tónu o výcviku, kde nechybí tradiční srandičky a rivalita a druhá je už pojata dramaticky vážně. Už kvůli tomu výcvikovému dějství se úmyslně nepřekračuje hranice zcela zbytečné komediálnosti, byť to hodně láká. Dohromady s vážným dějstvím vesmírným by to prostě nefungovalo. Každopádně je i tak po obsahové stránce vše patřičné. Humor, napětí, zrada i emoce. Po výpravné stránce je výcvikové středisko prostě jen výcvikové středisko, ale zato scény ve vesmíru lze hodnotit jako jedny z nejlepších, co lze ve filmu vidět. A to se ještě jedná o starou školu speciálních efektů. Snímek se tedy jeví svou neoriginálností předvídatelně, ale v jádru věci se i tak ocitá v jedinečnosti. Nakonec, je to jen film, tak proč si ho neužít, když na to má.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
3
Jako že se staříci drželi aby nezkolabovali. Urputně nezaujatelný film.

Dodatečné informace

Původní název:
Space Cowboys (více)
  • USA Vesmírní kovbojové
  • USA Space Cowboys
Premiéra v ČR:
9. 11. 2000
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
65 mil. USD
Tržby:
128,88 mil. USD (celosvětově)

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch