Quills - Perem markýze de Sade

71%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Výborně obsazený a stejně tak dobře i zahraný snímek o známém provokativním perverzákovi na sklonku života v charetonském blázinci. Nevím, do jaké míry je film inspirován skutečností (vím jen, že v tom blázinci byl), ale tohle byla docela síla. Ze které jsem ale nemohl odtrhnout oči. 7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Markýz De Sade je zavřený v psychiatrické léčebně, kterou má na starosti abbé Coulmier. Coulmier vyznává volnější metody léčby, takže se může stát, že i jedna z místních zaměstnankyň Madeleine, kterou abbé tajně zbožňuje, může sepisovat markýzovy perverzní knihy. Jenže ne všichni sdílí názor, že markýzovo učení je společensky únosné a tak se na scéně objeví dr. Royer- Collard, který je rozhodnut z něj tu perverzi vymlátit násilím a posléze se jeho zájem přenese i na ostatní chovance. Tohle nemůže dobře dopadnout. Zajímavý film, který posbíral ceny po celém světě je v prvé řadě hereckým koncertem ústřední čtveřice. Snímek nešetří humorem a perverzí, ale celkově se nejedná o žádný skandál jako o dobré zpracování zajímavého námětu.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Marzkýn De Sade byl zvláštní člověk a já se smál i u shrnutí jeho života na wikipedii. Rád viděl jeho biografii, ale to se asi nikdy nestane, protože postavou by byl sexuální predátor a kulisy a kostýmy by si žádaly příliš velký rozpočet. Dostali jsme tedy příběh volně založený na De Sadově dožívání v ústavu Charentonu, kam byl uzavřen, za vydání knihy Justina. Ve filmu však Justinu napíše a tajně vydá právě až v ústavu, jenže jak jsem říkal - je to volně založený příběh o tom, že v každém z nás je perverze a sadismus, i když si to nepřejeme, nechceme si to přiznat nebo se bojíme to dát najevo. Konkrétně De Sade za to byl ale vězněn a film hodně staví na dynamice mezi ním a abbém ve Phoenixovo podání, který jest správcem ústavu. Film má mnoho skvělých dialogů (někdy i mezi vedlejšími postavami), ale po stránce stylu je to trochu rozporuplný. POMO napsal: "Cynizmus a provokácia sa bijú s dramatickou romantikou a dôveryhodnosťou vzťahov", na čemž něco bude. Není to tak odvážný film, jaký by být mohl a emocionálně film dost dobře nefunguje, protože řada vztahů mezi postavami není dost dobře nebo jemně prekreslena. I přes nedostatky mě to ale ale bavilo, díky tématům, hercům a dialogům.