Patriot

73%
Patriot

Benjamin Martin (Mel Gibson) je mírumilovný osadník, který chce své nejbližší za každou cenu uchránit před krvavými hrůzami koloniální války. Když ale jeho domov v Jižní Karolíně zpustoší anglická armáda, Benjamin Martin pochopí, že pouze nezávislost Spojených států zajistí jeho rodině klid a bezpečí. Z opatrného farmáře se stává legendární hrdina americké revoluce.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6
Emmerich si zřejmě chtěl natočit takové své "Statečné srdce" a tak do hlavní role obsadil Mela Gibsona,vybral si období koloniální války,přidal slušnou dávku patriotismu a ono to ve výsledku moc nefunguje. Je tam až příliš mnoho patosu a přílišná snaha hrát na city. Vzniklo tak historické drama,které se zastavilo na půl cesty.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Na jednu stranu je to velkofilm, na druhé straně je to to předramatizovaný film plný kýče. Paralelu se Statečným srdcem nelze přehlédnout, ale tady je to více na sílu a tlak na emoce. O Americké válce o nezávislost jsem toho moc neviděl, tak mě film ve výsledku bavil.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
Boj za nezávislost je pro Američany velice vlastenecké téma, takže když má o tom vzniknout snímek, musí podle toho také náležitě vypadat. A tento vypadá opravdu dobře. Prvotní protiválečné ladění je zcela přirozeným rozjezdem. Pak už jde čistě jen o vlastenectví, emoce, absurditu skutečností a bitvy. Scénář plný patetičnosti a klišé je však po dějové stránce napsaný solidně a přínosně. Soucítíme s hlavním hrdinou a k smrti nenávidíme záporáka. Toto dobrodružství bez bázně a hany je vynikající podívanou, jaká tu do své doby ještě nebyla. Roland Emmerich opět udělal kus práce a tak lze říci, že se tento počin určitě nijak neztratí.

Dodatečné informace

Původní název:
The Patriot (více)
  • USA Patriot
  • USA The Patriot
  • USA Der Patriot
  • USA Mel Gibson - Der Patriot
Premiéra v ČR:
20. 7. 2000
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
110 mil. USD
Tržby:
215,29 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Patriot je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch