28 dní

62%
28 dní
Plakát traileru

Úspěšná newyorská novinářka Gwen (Sandra Bullock) pojímá život jako jeden velký, nikdy nekončící mejdan. To se drasticky změní ve chvíli, kdy v opilosti vyvolá skandál na svatbě své sestry a po zběsilé jízdě zdemoluje luxusní limuzínu. Jen zázrakem není při nehodě nikdo zraněn. Gwen je odsouzena k osmadvacetidenní odvykací kůře v léčebně pro pacienty závislé na alkoholu a drogách. Nejprve se odmítá přizpůsobit tvrdému režimu, který prosazuje dr. Comell (Steve Buscemi) a ostentativně pohrdá svými kolegy. Teprve po prvních abstinenčních příznacích a záchvatech začíná chápat, do jak obtížné situace se vlastní vinou dostala. Naštěstí se zdá, že se svéráznými pacienty si Gwen nakonec přece jen užije trochu legrace a pozná v léčebně sílu skutečného přátelství. A kdo ví, možná i lásky.




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
5
Průměrný film pojednávající o bandě léčících se alkoholiků. Už samotný námět mi není vůbec blízky a tak jsem se u této "komedie" nedokázal nijak pobavit. 100 minut je navíc pořádná nálož na takový typ filmu. Sandru mám normálně rád,ale zde se mi její výkon moc nelíbil.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Film 28 dní mi vůbec nevadí a když je v televizi, tak ho mám puštěný jako kulisu. I když je ve filmu spousta kliché a je to typický Hollywood, prostě mi ten film nevadí. Sandra Bullock zahraje všechno a i tady film pozvedla do slušných výšin. Film o obyčejné alkoholičce není přehraný, není tam milión srdceryvných scén, ale přesto pár silných ano. Za me ok.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Když se řekne protialkoholní léčebna, český divák si vzpomene na snímek ´Dobří holuby se vracejí´. Americký počin ´28 dní´ je něco podobného. Sandra Bullock v roli mladé ženy Gwen závislé na alkoholu, bujarém životě a naprosté nezodpovědnosti. Když své sestře zkazí svatbu, pohár trpělivosti přeteče a ocitne se v protialkoholní léčebně. Tvůrci velice dobře podchytili chování a vůbec život alkoholičky, i když si přiznejme, že na pilu se v žádném případě netlačilo. Psychologie, jako u výše zmíněného českého filmu, je tu zcela vedlejší. I když se snímek vyznačuje zábavným dojmem a je plný energie, ryze o komedii se v žádném případě nejedná. Dokonce je tu i romantický motiv, ale jestli příběh skončí šťastně či nikoliv, záleží na úhlu pohledu diváka. Gwen si projde ohromným vývojem, zkušenostmi a city. V léčebně pozná různé lidi různých povah a od každého si něco vezme. Snímek tak má dokonce i lehčí moralizační podtón. Určitě nezklame a přinese zajímavý pohled na jeden z problémů lidstva v jednoduchém kabátě a upřímnosti.

Dodatečné informace

Původní název:
28 Days (více)
  • USA 28 dní
  • USA 28 Days
Premiéra v ČR:
15. 6. 2000
Země původu:
USA
Rozpočet:
43 mil. USD
Tržby:
6,22 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
28 dní je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch