Kytice

74%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Nejvydařenější (= nejobrazivější) film F.A. Brabce, originální ztvárnění české klasiky. Ani chvíle nudy, výborný casting, neuvěřitelné herecké výkony v menších rolích (Divíšková, Galatíková, Mihulová, Vyskočil, Schmitzer), neotřelé ztvárnění mnohých do hororu laděných scén jakoby napovídající, jak mohly do dobové "černé kroniky" (což bývaly balady, později kramářské písně) proniknout - tedy vysoká, kostnatá stařena odporující zavedené normě, a tedy vyvolávající strach apod. Stojí za to vidět, opakovaně.
  • Polívka (Polednice), Roden (Umrlec), Bárta (Vodník), Galatíková a Mihulová (Matka a Dcera-Dceřina kletba)
Pete69
Pete69
29 372 bodů
8
Krásné zpracování básní K.J Erbena. V době vzniku jsem viděl v kině a bylo to dosud něco nevídaného a strašně zvláštího. Film ve mě zanechal velký dojem. Velmi dobré herecké obsazení, jedinečná atmosféra, důstojné.. Musím si to pustit někdy znovu. 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
2
Člověk se na to po letech podívá a je v šoku, až jak špatné to je.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Tomuhle filmu jsem se vyhýbal, jak jen to šlo, protože po zkušenosti s filmem Máj jsem Brabcovi nevěřil. Nakonec jsem ale neodolal pokušení a film si pustil. První, co vás trkne jako první je kamera, o tu se Brabec postaral sám a nemám tu prakticky nic vyčítat, každá scéna obsahuje vždy dominující barvu, která podtrhuje styl a charakterizuje každou baladu. Ovšem dobře natočené scény shazuje trochu krkolomný střih, který má někdy zajímavou strukturu, někdy přímo amatérskou. Nemluvně o tom, že Brabec nebyl v té době tak dobrý režisér, tudíž některé vedení herců dost zabolí, zvláště když si je vybavíte v jiných filmech. Další věcí je hudba, u té nemám výhrady až na jednu povídku, která byla hudebně odlišná, v tom horším slova smyslu a chvílemi tak vypadá jak soundtrack z nějakého akční špionážního filmu. Brabec měl ovšem dost nevýhodnou pozici hned od začátku, udělat adaptaci knihy balad, kde dialogy tvoří verše a ty se dost často špatně přenáší na filmové plátno. Celkově to ale není špatné, ale celek sráží hlavně Brabcova nezkušenost s režírováním a bohužel se to podepsalo na celkovém výsledku filmu.
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
10
Kdo by to byl řekl, že půjdu do kina na Erbena...a bude se mi to i líbit.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8.5
Jeden z nejkrásnějších českých filmů, který naprosto zobrazuje několik balad ze známé sbírky Karla Jaromíra Erbena. Každá z těchto balad má své kouzlo a celkové propojení mě též uchvátilo. Bolek Polívka jako Polednice, skvělý výkon Dana Bárty jako vodníka a hororový Karel Roden jako mrtvý voják a kterém se mi dodnes zdává...
Schneefee
Schneefee
4 294 bodů
10
Po překonání počáteční nedůvěry a obav z filmového zpracování mé oblíbené sbírky jsem přece jen tento počin shlédla a jsem za to ráda. Film lahodí jak oku tak sluchu a vtáhne vás do krásně snivé atmosféry. Hold vzdávám zejména baladám Vodník, Svatební košile a Zlatý kolovrat. Jsem ráda že se kvůli tomuto snímku nemusí Erben obracet v hrobě.
  • Herecké obsazení
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8.5
Po shlédnutí po 15 letech z toho pravda nejsem tolik odvařená jako tehdy, ale pořád musím říct, že se jedná o dílko na české poměry mimořádné. On tedy Erben je mimořádný už sám o sobě a ty příběhy prostě mají sílu, a být to v Hollywoodu, tak minimálně z takové Svatební košile je celovečerní biják a z Vodníka možná trilogie. Ale to ztvárnění se prostě docela povedlo i po česku. Sice je trochu únavné, jak se hodně postav v prolukách mezi vyslovováním veršů více či méně hloupoučce uchechtává, ale zas když už dojde na ty verše a vůbec celá konstrukce jednotlivých scén, je to dobré. Nikdy bych se nechtěla ocinout v márnici s Jiřím Schmitzerem (to, jak zahrál ztuhlou "oživlou" mrtvolu, za to klobouk dolů), jsem ráda, že nejsem pověrčivá, protože jinak by mě zjevení Bolka Polívky v hávu Polednice úplně odrovnalo (a Zuzana Bydžovská je jako vynervovaná nestíhající matka s uřvaným dítětem za zády sakra trefná) a rozhodně se nechystám nechat svojí případnou dceru jen tak otěhotnět, protože jináč mi to vyčte ještě na šibenici:-)
Ombak_Penari
2 764 bodů
10
Pro mě jeden z nejlepších filmů české porevoluční kinematografie. Jen občas se mi stane, že se moje očekávání a představy absolutně protnou s tím, co pak na plátně shlédnu. Tohle byl tehdy jeden z těch případů.
Edward
Edward
2 481 bodů
6
6/10