Příběh Alvina Straighta

77%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Úžasný příběh, který David Lynch vyčetl v roce 1994 v denním tisku: Třiasedmdesátiletý farmář, který už nevlastnil řidičák (pro zelený zákal a sníženou hybnost a citlivost nohou), ujel 240 mil z Iowy do Wisconsinu (usmířit se s nemocným starším bratrem Henrym - ve filmu se jmenuje Lyle) na třicet let staré zahradní sekačce značky John Deere s přívěsem, na kterém měl jídlo, palivo a campingové vybavení. Cesta mu zabrala šest týdnů a zažil na ní různá dobrodružství (doprovod účastníků závodu RAGBRAI, nehoda s přetrženým řemenem) a setkání. Životní roli ve filmu našel představitel Alvina - Richard Farnsworth, devětasedmdesátiletý kaskadér a westernový herec; zhostil se jí, jakoby Alvina osobně znal, a stal se v roce 2000 nejstarším hercem nominovaným na Oscara. V době, kdy film natáčel, už věděl, že má pokročilou rakovinu kostí (problémy s chůzí tak nebyly jenom součástí jeho filmové role, ale byly skutečné). Než kvůli bolestem ukončil dobrovolně svůj život v listopadu 2000 po roce plném poct a ocenění, stačil oslavit osmdesátku. Skutečný Alvin Straight se zfilmování svého příběhu bohužel nedožil, zemřel v roce 1996.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Konec devadesátých let a zlaté roky americké filmové tvorby, ať se to dnes ještě může zdát naivní..Příběh starého muže, který zjistí, že už mu zdraví neslouží a tak se rozhodne vykonat svou poslední velkou cestu.. za svým bratrem a po svém.. na sekačce. Zní to obyčejně a bláznivě, ale není tomu tak. Alvin po cestě potkává spoustu dobrosrdečných lidí, kteří mu pomáhají ve splnění jeho snu i ty, které sám inspiruje. Krásné, lidské, čisté..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Vidět na začátku Lynchova filmu logo studia Disney je minimálně nečekané. Klidný a vyrovnaný film o "síle lidské umíněnosti"sice v několika chvílích na svého režiséra upozoňuje, jinak je to ale "jen" příjemná, poctivá rodinná road movie. Ne že by na tom bylo něco špatného.
Fingon
16 886 bodů
8
Příběh důchodce, který jede na sekačce do sousedního státu? Bože, co to má být? Co čert nechtěl, začalo se mi to líbit a líbilo se mi to až do konce. Bravo, Davide!
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Tohle je ten David Lynch, kterého obdivuji a uznávám. Tohle je herecký koncert neskutečně sympatického Richarda Farnswortha, jehož postava se mi vryla hluboko, přehluboko do srdce i paměti. Tohle je jeden z nejkrásnějších, nejdojemnějších a nejlépe natočených (nejen roadmovie) snímků, jaký jsem kdy viděl. Obrazově a hudebně naprosto uchvacující.
Klajnik
Klajnik
8 584 bodů
0
Táhlé jako cesta přes celou Ameriku na sekačce na trávu a ještě k tomu málo obsáhlé, aby mě to interesovalo a strhlo. Nemocný dědek, jehož vzezření mi evokuje ono páchnoucí stařecké pižmo jede a občas s někym hodí promluvu, řekne něco o válce či rodině a mě to vůbec nezajímalo, protože je to tak plytké a už jsem to slyšel tisíckrát. Když to nudí, jen stěží mne to strhne a dojme. Hodnocení je tedy přestřelené. Natočil to však Lynch, takže některé scény jsou docela působivé (přiblížení na dědkovu tvář, když ženská srazí autem jelena). Většinou to ale působivé není. Jeden by řekl, že je to divácky nejpřístupnější Lynch, ale vzhledem k tomu, jak jsem se jenom nudil (nuda je určitá forma utrpení), tak se to říct zdráhám. A opravdu si nemyslím, že film o podzimu života nemůže být strhující. Může, ale tento nebyl.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Opravdu velmi netradiční a přímočará lynchovka se sebeparodickými prvky a hřejivou atmosférou a nádherný příběh o znovunalezeném bratrství, které i přes svou banalitu v lynchově podání vyznívá o stupínek dva důležitěji. Po tomhle filmu si pár věcí uvědomíte...
Jamie76
Jamie76
4 268 bodů
9
pan Farnsworth si zasloužil Oskara, tento film si jej take zasloužil. Tento snímek vynesl další nominace na Oskara a glóby a byl velkým rozloučením s tímto legendárním hercem a kaskadérem
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9
Ono se v tom filmu nic moc neděje kromě toho, že stařík na sekačce jede rychlostí 5 mil za hodinu několik set kilometrů do sousedního státu navštívit nemocného bratra, se kterým se po neshodách deset let neviděli. A taky na ten film mám náladu tak jednou za deset let, což znamená, že jsem ho teď viděla potřetí. Jenže - v dnešní rychlé přetechnizované době na tom pomalém tempu ubíhajících lánů se zlatými klasy s krásnou hudbou Angela Badalamentiho prostě něco je, co mě přiměje se uvolnit, poslouchat moudrá Alvinova slova, která pronáší, ať už se setká s dívčinou, která utekla z domova, válečným veteránem, mladými cyklozávodníky a dalšími lidmi, a říkat si, že někde a někdy je svět a lidi, kteří v něm žijí, pořád ještě v pořádku. A to jsem na ten film kdysi šla do kina vlastně jen proto, že ho natočil David Lynch. Co se mě týče, mohl by být klidně ještě delší, protože na konci mi vždycky přijde, že tam ten Alvin dojel vlastně hrozně rychle a v pohodě:-)
Miller
Miller
2 220 bodů
10
Krásný, obyčejný film, který má sice jednoduchou, ale přitom velice silnou zápletku. Lynch se vás nesnaží vydírat, pouze prezentuje opravdový příběh o rodině a lásce, a leč jsem jeho velkým fanoušekm delší dobu, tento film je podle mě to nejlepší, co kdy nabídl.