Nebezpečná metoda

66%

Komentáře a recenze 30

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Je tu málo Freuda, to mě mrzí - jeho konflikt s Jungem je mnohem zajímavější než vztah s Knightley. Stejně tam mě mrzí, že i když cesta, jakou se film k cíli vydává, je působivá, samotný závěr, pointa i premisa jsou jasné po pěti minutách.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Herecky perfektní (hlavně Mortensen!!), ale jinak upřimně nuda. Celý film je vystaven na docela těžkých (taky mě nenapadá vhodnější slovo) dialozích mezi pár lidma (Jung s ženou, Jung se Sabinou a Jung s Freudem - vše se pak odznovu opakuje) a to je prostě v kontextu s Cronenberovými posledními snímky hodně málo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Příběh o tom, jak úchylný Kanaďan dokonale zachytil podstatu psychoanalýzy a Rakousko-Uherského mocnářství. Profesionálně dokonale natočený film s velmi silnou trojkou v hlavních rolích - Mortensen, Fassbender, Knightley a ve vedlejší roli exceluje šaramntní Francouz Vincent Kasell. Všichni by si zasloužili nominaci na Oskara.Z mého pohledu výborný film.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
cudna konverzacka o necudnych veciach s moznostou vidiet keirine (ne)prsia... na cronenberga dost normalne a preto i miestami trocha nudne...
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
0
Film, který mohl pojmout mnoho vzhledem k době, tématům a postavám, se kterými pracuje, ale nepojmul téměř nic. Břitká zbytečnost.
Pas
Pas
6 225 bodů
3.5
Nebezpečná metoda je jeden z těcch filmů, který sice naťukne téma, které je zajímavé, ale zůstane jen u toho naťuknutí. Což v případě příběhu Spielrein, Freuda a Junga je stěží odpustitelné. Celé vyprávění vyžaduje apoň základní povědomí o problematice - paradoxně ne ale o samotné psychoanalýze jako spíš o historii vzájemného vztahu a útržků ze životních osudů tří psychoanalytiků. Film se psychoanalýzy sice sem tam dotkne ale činí tak buď příliš účelově, jednoduše (vykreslení počátečního vztahu mezi Jungem a Spielrein) anebo příliš násilně a prvoplánově (některé dialogy Freuda s Jungem a Spielrein). Režisérovi se navíc nepodařilo "oprostit" od divadla (řada scén má vyloženě divadelní postupy), přitom ale nedokázal využít jeho potenciál, takže většina emotivních scén vyznívá silně mimo. Ze scén, ze kterých mohl film oproti divadlu těžit, se nevytěžilo nic. Výsledkem je jakási mozaika, která je vztahově plochá. Je paradoxní, že film o legendách psychiatrie a psychologie nemá vlastně moc prokreslené chraktery, má těžko uvěřitelné emoce i odtažitost.Škoda pro tvůrce i diváky, ti první měli zřejmě Oskarové ambice , my ostatní jsme (naivně)čekali dramatický neřku-li až thrillerový příběh.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7.5
Tento film byl pro mě překvapením, a ne zrovna milým. Dle traileru jsem očekávala o hodně víc, než film samotný nabízí. I přes prvotní nelibost v traileru vůči Keira Knightley, se kterou poslední dobou vycházejí neustle historické snímky, se jí její role obzvlášť vydařila. Ovšem přišlo mi to celé nedodělané...
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7
Hodinu a půl jsem tenhle film sledovala a hodinu a půl si následně hledala na netu informace o hlavních postavách - a ta druhá hodina a půl byla mnohem zajímavější. Někde tedy musí být problém. V Keiře Knightley ne, ta jen dokazuje, že s naprostým přehledem zahraje cokoli a osud její postavy je i historicky zajímavý, byť obecně se soudí, že její vztah s Jungem sexuálně naplněn ve skutečnosti nikdy nebyl. Postava Sigmunda Freuda je ve filmu víceméně jen jako pozorovatel a Viggo Mortensen zadumaně pokuřující doutník většinu času vypadá jak Aragorn hloubající o osudu Středozemě - scénář mu víc prostoru bohužel nedává. A to je hlavní potíž - pokud divák nezná základní fakta o psychoanalýze a o rozdílech v učení Freuda a Junga, dost se v ději ztrácí a obtížně chápe, proč se ti dva vlastně hádají. Jenže když divák tato fakta zná, zjišťuje zase, že všechny ty dialogy postav o psychoanalýze jsou ve filmu jen jako volně ložená vata, aby to navenek vypadalo, že to je fakt hlubokomyslný snímek o Freudovi a Jungovi a ne jen příběh o tom, jak se jeden doktor zamiloval do své pacientky a pěkně jí naplácal na zadek, načež zbytek příběhu řešil, že je to v háji, protože bohatá manželka, děti a tak dál. A to ho k tomu sexu ještě musela ukecat postava Vincenta Cassela, který jinou úlohu ve filmu nemá, a když ji splní, tak prostě zmizí z děje. Fassbender hraje toho pokryteckého šosáka ve své standardní kvalitě, ono taky co hrát, když vždy po trochu zajímavějším ději příběh najednou poskočí o pár let dál. No, čekala jsem zkrátka víc.
harry456
harry456
2 437 bodů
8
Kostýmní dramata nějak zásadně nemusím, ale nového Cronenberga jsem si nemohl nechat ujít. Herecky a atmosférou velmi dobré. Explicitní cronenbergovské scény sice film téměř neobsahuje, ale občas na diváka, tu z dialogu, tu z ticha, zamrká ten starý Cronenberg a nechá prostor představivosti. Tento film zkrátka stojí za vidění.
farb
farb
2 064 bodů
6
Překvapivě slabý průměr, který ničím neurazí, ale ani nenadchne. Což je, obzvlášť u Cronenberga, vyloženě zklamání. 6/10.