Hunger Games

72%

Komentáře a recenze 92

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
4.5
Nechápu kde se kolem tohoto snímku vzal takový strašný Hype. Vždyť snímek ničím nevyniká nad konkurencí a samotný námět snímku už jsme viděli lépe zfilmovaný ve filmu Battle Royale,který alespoň nabídl reálný pohled na boj o život a necpal tam zbytečnou romantickou linku ala Stmívání.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
6
´Hladové hry´, jak z ní v překladu název snímku je název hry v rámci reality show, ve kterém mladí dospívající lidé soutěží vzájemné bitvě na život a na smrt, kteří jsou navíc systémem náhodně vybráni. Důvod a smysl je samozřejmě plně vysvětlen. V dnešní době když vidíme, jak už televizní stanice neví, jakou reality show by vymyslely, by asi nebylo překvapení, kdyby něco takové někdy v budoucnu skutečně vzniklo. Natočeno na základě románové řady autorky Suzanne Collins s prvky utopie a dystopie v akčně dramatické romanci v žánru sci-fi. Co se týče námětu, není to nic nového pod sluncem. Taková televizní zábava byla představena už nesčíslněkrát a to v různých variantách. Například: ´Rollerball´ (1975, 2002), ´Běžící muž´ (1987), ´Zabít nebo zemřít: Hráči - série sedmá´ (2001), ´Battle Royale´ (2002) a další. I přesto je to tentokrát oproti jmenovaných snímků poněkud jiné. A co si budeme povídat, stylem i tempem se celý koncept hodně podobá filmovému počinu ´Stmívání´ (2008), jen s tím rozdílem, že tady nejsou žádní upíři či vlkodlaci. Oba snímky však mají srovnatelnou milostnou etudou a s tím spojenou celkovou atmosféru. To také znamená, že je snímek plně oproštěn on drsných bojových scén za použití gore. Ke krveprolití samozřejmě dojde, ale jen z nutnosti v rámci příběhu, avšak jedná se o skutečně krátké občasné scény. Dohromady tak není o co stát. Místy se také krapet vytváří divácké chaotické nepochopení toho, co se vlastně zrovna děje a proč, což celé vyprávění trochu shazuje. A to i přes fakt, že je příběh poháněn strachem, hrůzou, odhodláním a hlavně hrdinskými činy bojovníků v zájmu vyhrát za každou cenu. Sci-fi kreativita podpořená vizuální stránkou místy buduje napětí, ale na pilu se moc netlačí. Jako ryze zábavný snímek se dá akceptovat, ale i tak jakoby to divákům ještě zůstalo něco dlužno. A to i přesto, že do své hlavní role dala Jennifer Lawrence všechno i když to mnohým nemusí tak připadat. Plně pochopila charakter postavy a podle toho se do toho také opřela. Thrillerové dobrodružství, romance a nějaké ty emoce. Stejně jako výše zmíněné ´Stmívání´ někoho potěší, většinu však filmovým zážitkem moc nenaplní.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
4
Truman Show 2 (chytrá satira) se nekoná, Běžící muž 2 (drsná akce) se nekoná. Co se koná? Syrově natočená bezpohlavnost, které námět dodává plusové body, ale nic moc víc. 50 %
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Battle Royale pro teenegry. Na knihu mě tenhle biják nenalákal, ovšem na pokračování trochu zvědavý jsem. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Sebevědomý blockbuster, který je strašně dobře natočený. Co na tom, že literární předloha kombinuje Pána much a reality show, to je vlastně jedno. Celé je to sice mírně fašistické a docela drsné, ale herci jsou báječní a vynikající režie tomu dodávají na působivosti. Dobré!
lamps
lamps
15 150 bodů
6
Nenáročná a přehnaným egem opatřená zábava pro teen publikum, kterému je úplně šumák, co je to Battle Royale a jak moc je úspěch skvělého námětu závislý i na všech ostatních filmařských aspektech. Což o to, Hunger Games nejsou zase tak špatně natočeny, mají pár světlých momentů a především se mohou chlubit vynikající Jennifer Lawrence, která v japonském originále naopak v záplavě asijských tvářiček hodně scházela, ale přes všechno dobré a zábavné se pořád nejedná o nic víc než o další přefouknutou bublinu se značkou Hollywood, která sice zajistí prestiž a peníze, ovšem zároveň dokáže i sebelepší námět zastínit vlnou patosu a amerického hrdinství. Zatímco Battle Royale byla odvážná a kreativní satira, kterou nešlo brát úplně vážně, Hunger Games se tváří jako moderní stylizovaná sci-fi s vážnou myšlenkou totalitní budoucnosti, jejíž potenciál však končí přesně tam, kde začíná- tedy u námětu. Film drží pohromadě opravdu jen díky ústřední herecké dvojici, mezi níž se vytvořila uvěřitelná a velmi příjemná chemie. Nějak zklamán rozhodně nejsem, ale to jen proto, že podobný výsledek jsem dopředu očekával.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Depresivně. To já rád. Film vůbec není žádná pohádka ale chmurné drama. Skvělý nápad který uspěl v očekávání.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Viděno na třikrát. Nezaujalo mě to. Souboje v podstatě žádné pořádné. Příběh nijaký.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
Knihu som čítal ,film so videl ,oboje sa mi páčilo. Som spokojný.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Nejzajímavější na Hunger Games je ono „o mladých pro mladé“. Právě skutečnost, že jsou hlavní hrdinové teenageři, je nejlépe využitou kritikou společnosti, jež se k filmu váže. Kdyby v aréně pobíhalo 24 dospělých, kteří by si tupě rozdávali rány, byli bychom zpět v gladiátorských časech. Fakt, že jsou ve smrtelné hře děti, ale atmosféru mění. Jedny si to nerozvážně užívají, jiné jsou vyděšené k smrti. Je to jiné. A pocítíte to hlavně během úvodu hry, kdy se strhne skutečný masakr. Určitě z toho šlo vykřesat více, ale nenudil jsem se a dvojce se nebráním.