Kůže, kterou nosím

70%
Kůže, kterou nosím
Plakát traileru

Dvanáct let po smrti manželky, jež zahynula v explodujícím autě, se renomovanému plastickému chirurgovi Robertu Ledgardovi (Antonio Banderas) podařilo vyvinout odolný typ kůže, který by byl býval jeho milovanou zachránil. Šarmantní muž posedlý ideou, jež sahá za hranice bioetiky, se nenechá spoutat skrupulemi ani v okamžiku, kdy se rozhodne svůj vynález testovat. V thrilleru s prvky melodramatu, natočeném volně podle románu Tarantule (Mygale) Thierryho Jonqueta, se po více než dvaceti letech sešli ke spolupráci Pedro Almodóvar a jeho dávný oblíbenec Antonio Banderas. „Tvář nás definuje,“ říká jeho hrdina, i když sám za tou svou skrývá temné myšlenky. V příběhu, v němž hraje zásadní roli chladně vykalkulovaná a precizně provedená pomsta, Almodóvar za scenáristické pomoci bratra Agustína suverénně kombinuje časové roviny, mezi něž rozpíná svá témata vášně, tělesnosti a pohlavní identity. Jeho devatenáctý film je opět sofistikovanou poctou filmu, tentokrát Hitchcockovi, Bu?uelovi či hororu Georgese Franjua Oči bez tváře.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Umělecká křeč. Na docenění tohohle filmu mi během sledování chybělo slušných pár promile.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Námět sice jak z bečkového horroru typu Human Centipide (když mi v půlce filmu docvakla pointa, bylo to mrazivé), ale v prvotřídním evropském provedení. Banderasův nejlepší snímek za posledních dobrých 15 let, a Almodóvar jenom potvrdil, že to bude tak trochu úchyl (v tom dobrém slova smyslu). 8.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Chtěl bych vyzdvihnout herecký výkon Antonio Banderase, který je ve své roli maximálně přesvědčivý. Během sledování k jeho postavě několikrát změníme sympatie, ale je to právě důsledek jeho soustředěného herectví a ohromného charizma, že mu to projde. Banderas ani na okamžik nesklouzne k přehrávání, které by po něm Almodóvar ještě před lety vyžadoval a dokazuje, že dozrál do herce velkých rolí. Vynikající známku musí získat i Elena Anaya za roli Very, ta ostatně za svůj výkon obdržela prestižní španělskou cenu Goya. Postavu, kterou musela odehrát doslova na malé ploše a fyzicky i psychicky odhalená zvládne zahrát jen špičková herečka a Elena Anaya dokazuje, že jí rozhodně je. Almodóvar opět prokazuje, že se ve svém filmovém světě vyžívá v týrání hezkých žen, které staví do velmi nezvyklých a často velmi ponižujících situací. Největším překvapením však bude zřejmě Jan Kornet v roli Vincenta. Ten, kdo Almodóvara nezná, film dost možná zavrhne a diváci se slabšími žaludky budou po většinu snímku jen nevěřícně sledovat plátno nebo obrazovku. Pro mě osobně je tento film rozhodně lepším počinem, než předchozí Rozervaná objetí nebo pozdější komediální přešlap Los amantes pasajeros a jelikož jsem velký fanoušek i mnohokrát zmiňované francouzské klasiky Oči bez tváře, film hodnotím jednoznačně pozitivně.

Dodatečné informace

Původní název:
La piel que habito (více)
  • USA Kůže, kterou nosím
  • USA La piel que habito
  • USA The Skin I live In
Premiéra v ČR:
8. 9. 2011
Distributor:
HCE
Země původu:
USA, Španělsko
Rozpočet:
13 mil. USD
Tržby:
33,75 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Kůže, kterou nosím je dostupný s českým dabingem

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch