Černobílý svět

82%

Komentáře a recenze 49

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
9
Je až neuveřitelné, jak to chodilo v USA ještě v šedesátých letech a teď se nás snaží poučovat o rasové nesnášenlivosti abýt vzorem lidstu. Tento film mě hodně dostal a užil jsem si ho. Herecké obsazení slušné a i méně známí herci odvedli skvělý výkon. Chválím - 90%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Další emancipovaná běloška zachraňuje černošskou komunitu.... a nemůže se jí to dařit lépe. Cukrkandlový film, který ví, že máme cukrkandl všichni rádi... Nesmíme ale zapomínat na jeho nulovou výpovědní hodnotu!.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Aneb Stepfordské paničky říznuté slušnou dávkou rasismu. Ženský herecký koncert loňského roku. 7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Kniha Kathryn Stockett, na níž je film založen, byla před vydáním šedesátkrát odmítnuta, ale v momentě, kdy e objevila na trhu stal se národním americkým bestsellerem. V roce 2009 po jeho právech skočila společnost Chrise Columbuse 1492, která se spojila s produkčními společností Harbinger Productions. Film svěřili herci a režisérovi Tateovi Taylorovi, který je s autorkou dlouholetý kamarád. Natáčelo se v Greenwoodu v Mississipi od července do října v roce 2010, který celkem úspěšně představoval Jackson v šedesátých letech. Filmařů si tam místní považovali, protože to byla první větší produkce od Coenových Bratříčku, kde jsi a producenti byli celkem oprávněně nadšení, protože dostali státní podporu. Černobílý svět je povedený film o tématu, které sice našinci není úplně blízké, ale film má určitě i jiný srozumitelný přesah. Herecké výkony jsou prvotřídní a celkově to je velmi slušná podívaná.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
The Help je film s velmi silným příběhem a s námětem, který hrál v historii Spojených států významnou a nepěknou roli, ale přesto si myslím, že se to dalo zpracovat ještě mnohem silněji a filmařsky nápaditěji, než jak nám předvedl Taylor. Ten snímek má přitom všechno, od brilantních herců počínaje přes Newmanovu harmonickou hudbu a skvělou výpravou konče, ale přesto je jaksi chudý a značnou část z těch 140 minut se jen tváří jako strhující lidské drama, než aby jím doopravdy byl. Připadalo mi trochu, jako kdyby režisér myslel při natáčení více na pány akademiky, než-li na obyčejné diváky, a jede podle pevně stanovených a v Hollywoodu velmi oblíbených osnov. Ale na druhou stranu mu to krásně funguje a v tandemu se všemi úžasnými herečkami je jeho snaha dojmout a zapůsobit vážným námětem téměř stoprocentně účinná, alespoň tedy já jsem se po pomalejším rozjezdu jeho vyprávění dokonale přizpůsobil a jak se všechny charaktery začaly krásně vybarvovat, byl jsem doma. Bohužel očekávané završení mě poněkud zklamalo a pod návalem klasického sentimentu a až moc naivního moralizování jsem jen nešťastně zasténal. I přes všechny chyby a slabší chvilky totiž bylo rozjeto na další nezapomenutelný snímek, který jen pohledem do tváře hlavní hrdinky dokáže rozbrečet i dřevorubce...Škoda.
hrumsrt
hrumsrt
9 188 bodů
8
Někdy mám pocit, že v USA točí jen filmy z minulosti o občanské válce nebo o černoších. A pohledem Evropana jsou tyhle etapy zkrátka nic neříkající, tak jako oni nemůžou absolutně pochopit náš středověk, my se ztrácíme zde. Snímky o černošké kultuře, a jak náročný měli život se objevují s jistou pravidelností a obecně nejsou schopné přijít s ničím inovativním. Ale pak je tu tenhle snímek, který před těmi 10 lety byl právem vyzdvihován. Příjemné obsazení, kterému podle mě vládne mile tupočká Jessica Chastain, si dochází pro nádherně poutavý a milý snímek. Příběh si s sebou bere tolik odlesků všeho možného, že dohromady vytváří dosti pestrou paletu emocí. Spíš než v dramatických scénách funguje film ve svojí odlehčené notě, kde se zpívá a jedí hovna. Ovšem přece jen svoji sílu si to najde a to v nepříjemnostech společenského očekávání, v tomhle pojetí snímek kraluje. Ani nejde o tom, že by se všichni chtěli chovat k černým ošklivě, ale zkrátka velká čast společnosti to dělala a vy jste nemohli vybočovat a přesně tohle je nám několikrát ukázáno. Úplně chápu, proč to sklidilo takové ohlasy a ocenění, když se to nejen plně shoduje s politikou, jakou razí Akademie, ale hlavně v širokosti témat má velkou šanci se zalíbit tolika lidem. 85%
Milandob
Milandob
8 900 bodů
4
the help je ciernobiely film... uz dlho som nevidel nieco co by ma vydieralo po emocionalnej stranke tak moc a robilo to tak okato a bez naznaku akejkolvek hanby, je to tak nechutne priezracne ci uz po dejovej stranke alebo vo vykresleni charakterov (ked je niekto dobry je anjelsky dobry, ked je nikto zly je to sam satanov pribuzny), tema je to silne ale urcite sa z toho dalo vydolovat o dost viacej ako len tato jednoducha (a hlavne dlha) bachorka ktora sa vas bude snazit rozplakat v kazdom zo siestich (!!!) koncov...
Klajnik
Klajnik
8 504 bodů
6
Jde znát, že je to podle knižní předlohy a jde znát, že knihu napsala žena. Nejenže je to film výhradně o něžném pohlaví, ale taky nakonci strašně dojí emoce. Tlustá negryně se rasistický bílý paničce pomstí tím, že jí upeče dort z vlastního hovna. Nakonci si jeden manželský pár skládá díky a celé je to tak strašně vydojené. Asi manželský pár opomenul, že ta negryně, co před nima stojí, je schopná někomu nakadit do jídla.
kedl
kedl
6 380 bodů
9
Film plný emocí. Nádherná ukázka provázanosti citů a nesnášenlivosti mezi služebnictvem a "paničkami" , skvělé herecké výkony bez niž si film nedovedu představit, totéž platí o vykreslení jednotlivých postav. Určitě drama roku , plný počet.
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
8
Skvěle vyvážený film, u kterého se jak zasmějete, tak budete mít na krajíčku. Když jsem na tento film narazil, tak jsem se bál, že to bude brané vážně a všude budou keci o tom jak černí trpěli atd... Naštěstí pro film je to brané s rezervou a nechybí vtipné scény. Eat my shit bylo prostě úžasný. Film stojí na skvělém scénáři, který je propracovaný do posledního detailu a ve filmu jsem neviděl snad jedinou chybu nebo pochybení. A druhá věc jsou herci, kteří hrají naprosto skvěle. Nečekal jsem, že film z takového prostředí na mě udělá dojem, ale stalo se. Možná né takový, abych dal plný počet, ale i tak to byl nadprůměrný film. Sice trochu přeceněný kvůli tématu, ale kolem těch 80% si určitě zaslouží.