Sbal prachy a vypadni

80%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Ostuda.. jeden z prvních filmů Guye Ritchieho a já ho viděl až dnes. Jeho gangsterky nesou jeho jasný rukopis a mám je rád. Sbal prachy a vypadni považuji za jeden z jeho horších filmů, přesto je to stále krásná podívaná plná zvratů a šílených propletenců Anglického podsvětí. Trošku tomu chybí závěrečné vyústění v něco, co divákovi vyrazí dech... 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
4
Zajímavý rafinovaně provedený příběh o kšeftařích a zlodějíčcích. Vyprávění se však pomalu táhne a značně unavuje. Hlášky se tu sice střílí ze všech stran a všudypřítomný černý humor dokládá, že o zábavu nouze není, ale to nezakryje občasnou zmatečnost v ději. Více zapracovat na scénáři a dát do toho více energie, vznikla by dokonalost sama.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Na to, že je to prakticky to samé co Podfu(c)k, který jsem viděl první, je to překvapivě zábavné. Ritchie umí zaujmout a pobavit. Na pátou hvězdu to sice není, ale na poděkování za dobrou zábavu určitě ano. Až v Podfu(c)ku to ale bude dotažené do konce.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
O chlup horší než Snatch. Ale pořád neskutečně nářezová gangsterka. 8,5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Eddy je karbaník a 100 000 liber, které vybral od kamarádů by rád rozmnožil. Risk ovšem nevyšel a Eddy prohrál 600 000 liber. Do týdne by je měl splatit a tak se musí s přáteli poohlédnout v londýnském podsvětí po pořádném balíku. Autorský debut režiséra Guye Ritchieho byl něco jako živá voda pro britský film. Film má svěží tempo, neuvěřitelný humor a vyvolal celou řadu napodobitelů. Sám režisér se honosil přízviskem britský Tarantino.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Guy Ritchie byl na začátku své kariéry očividně ve vrcholné formě. Jeho způsob vyprávění je sice hodně netradiční a odlišný od těch"běžných", ale jak je ze zdejšího hodnocení vidět, většinou slaví úspěch. Scénář dává prostor velké škále postav, které jsou na začátku detailně představeny a následně se mezi nimi rozehraje bláznivá hra plná mafiánů, podrazů a peněz, která nemůže skončit jinak než velkým přehmatem. Všechno je perfektně promyšlené, scény na sebe plynule navazují a vyvrcholení- to je lahůdka, v tom je Ritchie prostě machr a nikdo se mu nevyrovná. Sice malinko slabší než Podfu(c)k, ale pozici mezi nejlepšími kriminálními komediemi tomuto filmu už nikdo nesebere.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Jmenuje se Guy Ritchie. A tak moc chtěl k filmu, že se rozhodl nedokončit školu a vrhnout se rovnou k natáčení. Jeho počátky u reklam jsou v podstatě počátkem jeho klipovitého stylu, kterým je většina jeho filmů tak proslulá. Jeho režijním debutem bylo právě Sbal prachy a vypadni a dokázala, že se Ritchie nejen pro filmy narodil. On je vyloženě točit musel, protože by jinak svět přišel o naprosto úžasného filmaře! Ze Sbal prachy a vypadni se vyklubal vynikající režijní debut, který nakopl slávu tohoto skvělého filmaře. V nízkorozpočtových podmínkách natočil Ritchie do sebe skvěle zapadající gangsterku, která šlape od začátku do konce. Jeho scénáři nepodráželo nohy ani velké množství postav a ani Ritchieho černý humor. V jeho příběhu se vyskytuje mnoha postaviček britského podsvětí, které jde od sebe velmi snadno rozlišit a snadno vyniknou. Film byl sice velmi levný, přesto byl filmařsky neskutečně kreativní a naznačil, že Ritchie má před sebou velkou budoucnost. A taky, že se jí dočkal. Ritchie sice ani nedochodil základní školu, přesto měl filmařství jednoduše v krvi. Vytvořil neskutečně zábavný a filmařsky kreativní snímek. Ritchieho tvůrčí energie je prostě neskutečná, jeho filmy se i díky ní poznají velmi snadno. Do hlavních rolí sice Ritchie oznámil víceméně neznámé tváře, přesto ovšem casting nemohl dopadnout líp. Ať už se bavíme o hereckém debutu Jasona Stathama, kterého Ritchie našel doslova na ulici a nakopl jeho hereckou kariéru, Vinnie Jonesovi, který se z fotbalisty díky tomuto filmu stal též hercem či Jasonu Flemyngovi, Nicku Moranovi, Dexteru Fletcherovi či Stingovi. Casting si jednoduše Ritchie nemohl pohlídat líp a dvakrát nevadilo, že (kromě Stinga) chybí nějaká známější tvář. Jde o skvělou gangsterku s vynikajícím scénářem, která je právem umísťovaná na seznam nejlepších gangsterek všech dob. S tuctem bizardních postav Ritchie pracuje tak zábavným způsobem, že se ten film snadno omrzí. I přes limit v podobě nízkého rozpočtu je též skutečně filmařsky neskutečně kreativní a práce s kamerou je fenomenální. Ritchieho debut prostě zůstává i po 23 letech neodolatelný a je velmi potěšující, že se až na pár přešlapů (jako film s jeho tehdejší vyvolenou Madonnou s názvem Trosečníci) Ritchie pravidelně sype další velmi povedené či přímo fenomenální snímky. Právě Sbal prachy a vypadni Ritchieho talent poprvé prokázali a i proto si zaslouží takový kultovní status........
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Decentní, vyvážená a velmi povedená komedie. Nadchl mě ten dějový kolotoč jak se vše prolínalo a ve finále skvělé vyústění.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
7
První celovečerní snímek Guye Ritchieho se o moc neliší oproti jeho ostatním snímkům.. Pořád drží stejně nastavené charakteristiky jeho typických filmů, tedy vyšperkované dialogy plné ikonických hlášek. Londýnské gangsterské prostředí je něco naprosto typického pro tohoto anglického velikána. Zase kdo může říct, že má prvotinu na tak obrovské úrovni a už od prvního snímku má jasně vytyčený tvůrcovský styl, jehož se drží i po zbytek kariéry? No, Guy Ritchie ano. Oproti novějšímu divácky přístupnějšímu a hlavně i známějšímu Podfu(c)ku si tohle jede na daleko větší low budget vlně, což nakonec není zase tolik znát a kvalitou jsou zhruba podobně. Jasně stanovený plán, který má nějaký background, kdy to není jen parta hošíků, co se rozhodla změnit si životy, ale mají jasně určenou motivaci, která je žene za úspěchem. Nápad ve stylu okrademe jiné zloděje zněl v téhle době lehce šíleně a už jen touhle premisou vykouzlil nejeden úsměv na tváři... Dneska když se podíváme zpětně, koho že to tady Ritchie obsadil, vypadá až neuvěřitelně. První role mého oblíbence Jasona Stathama, která jen započíná jejich dlouholetou spolupráci, jenž si letos zapsala již čtvrtý společný projekt. A co říct, Statham je pod Ritchiem jeden z nejlepších herců svojí generace a ve všech těch i menších rolí jasně vystupuje z davu. I když teda konkrétně v tomhle snímku mi Statham nepřijde tak dominantní... Po jeho boku září třeba Vinnie Jones, jehož Big Chris je naprosto ikonickou postavou. I když nejde o tak kreativní scénář a vypointované scény jaké zdobí pozdější Ritchieho tvorbu, tak jedno má i Sbal prachy a vypadni společné a to jsou pořád ty dialogy, které nádherně dravě kombinují shit talk.. Ritchie v tomhle snímků spojuje partičku podvodníčků, z nichž každý uvízne v paměti do partičky ve stylu "Dannyho parťáků". Navíc potěší třeba v menší roličce Danny John-Jules, kterého většina zná z kultovního seriálu Red Dwarf, jehož historka o Rory Bakerovi je podle mě legendární... Výsledkem je opravdu vtipná a našlapaná podívaná, z níž stříká absurdita a grotestnost. Jenže kromě unikátního přístupu a cool stylu tomu pro mě chybí to finální zacvaknutí, u kterého zůstáváte s hubou dokořán a že to Ritchie umí! Jinak na toho na Ritchieho gangsterky i dosti akční.. Krásný příklad Ritchieho trademarku v lehce zhulenějším podání. 75%
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
4
Tenhle film je trochu překombinovanější než takovej Podfuck/Snatch, ale ničím to nekompenzuje. Postavy si mě nezískaly a jediná vtipna scéna byla hned ta první se Stathamem. Jo, dobrý film to je. Typickej Guy Ritchie. Jen tomu chybí takové provzdušnění a lehkost. Kdyby se ještě trochu vyšperkovali ty charaktery a došlo k nějakým humornějším situacím a pravdou je, že film k tomu má opravdu blízko, tak bych si ten film užil víc.