Záhada hlavolamu

86%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9
Perfektní zpracování foglarových Rychlých Šípů. Atmosféra stínadel pro mě jako dítě byla neuvěřitelně temná a mrazivá, partička nebyla přeslazená, i když to byli takový skautíci. Bitva o Velkého Vonta, příběh kolem tleskače a ježka v kleci je prostě něco jedinečného.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Jaroslav Foglar a jeho Rychlé šípy. Kdo by je neznal. Klukovské dobrodružství, jaké si už dnes nikdo ani nedokáže představit. Román 'Záhada hlavolamu' je výborná napínavá četba, která neskončila zrovna šťastně a tak později vznikla i další dvě pokračování. Knížky byly tak vyhledávané, že se po tom tehdejší Československá televize rozhodla sáhnout a zfilmovat. Kvůli velké obsáhlosti to však nebyl úkol jednoduchý. Tvůrci se rozhodli pro zamíchání prvních dvou dílů dohromady. Tedy skoro. Z druhého dílu 'Stínadla se bouří' si vypůjčili tajemnou postavu Široka a začlenili ho do příběhu prvního, čímž naprosto zlikvidovali ono kouzlo literárního počinu. Kdo to četl ví, že když tajemný M, tedy Tleskačův mistr, upustil do podzemní kanalizace hlavolam Ježka v kleci, byl to právě Široko, který ho později vylovil. Dále naopak zcela vynechali noviny Rychlý šípů -TAM TAM- a dobře známé Bratrstvo kočičí pracky. Ale tak už to u filmování prostě bývá. Že by se televizní seriál nepovedl se říci ale nedá. Chlapecké dobrodružství a určité tajemno příběh zachovává. Kazí to jen dospělost některých herců. Černobílý obraz dobře skrývá studiovost, ale na druhou stranu to zase prozrazuje ozvučení. S tím si měli zvukaři více pohrát. Jedná se o první zpracování a na dobu vzniku se dá přivřít oko. Děj ubíhá plynule a místy napínavé sekvence skutečně upoutají. Jeden by jim takové dobrodružství i záviděl.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Taky jsem hodně sledoval a moc se mi tento seriál líbil.
Pas
Pas
6 225 bodů
9.5
Nezapomenutelné převedení nejznámějšího Foglarova díla do seriálové podoby. Tajemná atmosféra Stínadel, umocněna černobílým kabátem, je prostoupena všemi díly .Ať už se jedná o poslední chvíle Jana Tleskače ve svatojakubském kostele nebo o záhadnou postavu s bílou škraboškou přes obličej, Široka. Překročit rozdělovací třídu a vstoupit na území Vontů je tvrdým oříškem i pro chlapce kalibru Rychlých šípů.
bidlobox
3 802 bodů
9
Jeden z nejlepších dětských seriálů a adaptací Foglarovek zároveň, který u nás vznikl. A považte, ještě za hlubokého socialismu (leč v jeho uvolněném období)! Dodnes se mi nechce věřit géniu loci, který se podařil filmařům vykouzlit v největším barrandovském ateliéru (řeč je samozřejmě o Stínadlech). Co panu Bočanovi asi nikdy úplně neodpustím je odbytý casting Rychlých šípů, hlavně Mirka Dušína, Červenáčka a Rychlonožky. Širokko rulez!
kawa
3 388 bodů
7.5
Seriálové ztvárnění předlohy Jaroslava Foglara, byla dlouhou dobu na indexu. V rolích vontů se objevily pozdější herecké hvězdy, kterým krátké nohavice už byly opravdu krátké. Ale počin je stále nejlepším ztvárněním foglarovek, které se moc nepovedly. Film z 1993 už nenavázal na atmosféru.
miza
miza
2 336 bodů
9.5
Snad první zpracování Rychlých šípů.To byly vzory našeho mládí.Je vidět,že tehdy nemuselo být dítě jen pionýrem aby bylo vzorem.Prostě tento průlomový seriál překvapil a díky za něj.
tuntavala
tuntavala
12 bodů
10
Tajemne neopakovatelne.