Medená veža

71%
Medená veža
Krátce po Baladě o sedmi oběšených došlo k druhému uměleckému setkání Emílie Vášáryové s nedávno zesnulým režisérem Martinem Hollým. Uprostřed nádherné tatranské přírody, daleko od nastupující normalizace, vznikl romantický příběh, který dodnes společně s volným pokračováním Orlí pírko (1971) patří mezi nejoblíbenější slovenské filmy. Tři kamarádi, Pirin, Valér a „R“, pracují na malé vysokohorské chatě . Poté, co na chatu dorazí Pirinova manželka Saška, je do té doby nerozlučné přátelství tří mužů vystaveno těžkým zkouškám. „Byl to pokus o útěk před životní realitou . Bukovčanův scénář jsem se snažil ještě víc posunout tak, aby vznikla atmosféra nostalgie po něčem krásném, neuchopitelném a nenávratném,“ vzpomínal režisér.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Film se líbil svou úsporností, přitom má hloubku. Partě přátel, která pracuje vysoko v horách naruší jejich klidný staromládenecký život žena. Příběh tragický, lehce melancholický, syrový. Vše v krásném a drsném prostředí Tater. Viděl jsem film vůbec poprvé a měl jsem z něj velmi dobrý dojem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Nestárnoucí snímek o třech kamarádech poklidně žijících v malé horské chatě na hřebenu Vysokých Tater, na který může být slovenská kinematografie náležitě hrdá. Není dalšího filmu, který by tak okouzlil nejen vcelku skromným příběhem mající ve své jádru určitý dobrodružně-romantický motiv v souladu s horami, které jsou navíc zvýrazněny nádhernými scenériemi, navíc nápaditě zachycené širokoúhlou kamerou. Námět s klasickou ryze lidskou šablonou, ve které poklidný život kamarádů rozbourá příchod ženy, svým způsobem může být předvídatelný, ale to na věci nic nemění. Kriminální motiv na konci už je jen coby doplněk, který by tam být ani nemusel, ale na druhou stranu, proč ne. Do daného prostředí se to hodí. Snímek natočený na počátku sedmdesátých let, ale jakoby byl včera. Tak je nestárnoucí a dějově stále aktuální. Jaký jiný film se tímto může pyšnit. Režisérovi Martinu Hollýmu ml. se tímto povedl filmový majstrštyk, na který mohou být Slováci náležitě hrdí.
pitryx
pitryx
1 262 bodů
2
Krásné záběry z hor. Ovšem příběh sám je stupidní jak směna v parlamentu. Ten scénář nemohlo vytáhnout k výšinám ani skvělá herecká čtveřice. A je to škoda.


Dodatečné informace

Původní název:
Medená veža (více)
  • Československo Medená veža
  • Československo The Copper Tower
Premiéra v ČR:
28. 8. 1970
Distributor:
Slovenská požičovňa filmov Bratislava
Země původu:
Československo, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch