Zneužívaný

48%
Zneužívaný
Plakát traileru

"Dokumentární" podvrh, mystifikace nezakládající se na pravdivém příběhu s hrannými pasážemi.  

„Z dětství si pamatuju jenom nekonečný fyzický tresty a věčně vožralou matku. A taky to, jak mě osahávala, když jsem se koupal. Bylo to nejhorší období mého života, všechno, co přišlo potom, bylo už lepší,“ říká dnes třicetiletý Filip Z., který byl v únoru roku 2009 propuštěn po deseti letech z vězení.

Ve svých osmnácti letech totiž během vzájemné potyčky svou matku zabil. Byla to vražda, sebeobrana anebo holý útok? A bylo deset let za mřížemi spravedlivým trestem pro muže, který v dětství tolik vytrpěl?

"Dokumentární"  Zneužívaný jsou Filipovou osobní výpovědí o tom, jak moc poznamená člověka nešťastné dětství a následná vražda vlastní matky. Filip je smyšlená neexistující postava, čili o dokumnet se nejedná.

Po propuštění z vězení se Filip několikrát pokoušel navázat partnerský vztah, najít si slušnou práci, bydlení a žít konečně normálním životem.

Jeho minulost se mu však odpárat nepodaří. Vzpomínky se stále vrací.




Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
4
Téma pohlavního zneužívání je tu druhotné. Primární je snaha poukázat, jak se bulvárně podobných témat chytají média, která se prezentují jako seriózní. Ta kritika míří velmi správným směrem, ale film není tak propracovaný, aby to dokonale zaúčinkovalo.

Dodatečné informace

Původní název:
Zneužívaný (více)
  • Česká republika Zneužívaný
  • Česká republika Abused
  • Česká republika Vzpomínky na dětství
  • Česká republika Zneuzivany
Premiéra v ČR:
26. 9. 2011
Země původu:
Česká republika, Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění