Polytechnique

72%
Polytechnique
Polytechnique
V prosinci roku 1989 vstoupil mladý muž do dveří montrealské Polytechniky, v ruce měl pušku a toužil zabít co největší počet žen. Na své pouti po budově střílel ve jménu podivného antifeministického myšlenkového konceptu. Na těchto událostech založený film Denise Villeneuva není pouhou „rekonstrukcí" tragických událostí tehdejší doby, ale intimně laděným pohledem na hrůzu lidské krutosti skrze nazírání dvou protagonistů, kterým daný zážitek navždy změní život. Černobílá kamera pomalu pluje chodbami rozsáhlého komplexu budov, aby nejen sledovala nekompromisní řádění mladého vraha, ale také aby zachytila prchavé okamžiky posledních záchvěvů lidského života.



lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Umně vyvolaná deprese a pocit bezradnosti se Polytechnice rozhodně upřít nedá, stejně jako velmi osobité formální hrátky s prostředím, úhly kamery a měnící se subjektivní perspektivou tří hlavních protagonistů - vraha, ženské oběti a mužského svědka. Villeneuve se tím snaží dosáhnout osobnějšího přístupu a větší emocionální odezvy, ale v nastoleném formálním měřítku, kdy akt násilí nastupuje na scénu až nečekaně brzy a styl se spíše zaměřuje na dynamizaci děje v podobě překrývání nejdramatičtějších událostí nežli na užší propojení s oběťmi, mu to moc nejde (nejvíce napínavé sekvence jsou ty, které aplikují hlediskové záběry, ale bohužel jich je příliš málo). A zatímco napojení na psychiku vraha v úvodu docela funguje, hlavní ženská hrdinka je nezajímavá a závěr mě příliš nezasáhl (a mužský klaďas je podivně odbytý). Každopádně je na tom vidět Dennisovo režijní nadání a pro jeho zanícené fanoušky určitě vhodná expozice do jeho tvorby.
Profilová fotka
Smazaný uživatel
764 bodů
8
Ještě před tím, než Denis Villeneuve natočil Zmizení a Nepřítele, naše kina minula (logicky z hlediska distribuční politiky, nehorázně neomluvitelně z hlediska kvalitního diváckého prožitku) jeho černobílá studie Polytechnika pokoušející se rozkrýt pohnutky psychicky narušeného studenta,který se rozhodne vraždit ve své alma mater. Sledujeme i osudy studentů, kteří masakr absolvují (ať už jako oběti nebo jako přeživší). Mimořádně silný zážitek předznamenávající, že sledujeme dílo přemýšlivého autora, na jeho další filmy se vyplatí čekat.

Dodatečné informace

Původní název:
Polytechnique (více)
  • Kanada Polytechnique
  • Kanada Politechnika
  • Kanada Politécnico
  • Kanada Polytechnika
  • Kanada Polytehneio
  • Kanada Политех
Země původu:
Kanada
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné