Nákaza

71%
Nákaza
Plakát traileru
Zemi zachvátila epidemie, která se přenáší vzduchem a zabíjí nakažené během několika dní. Lékaři po celém světě napínají veškeré síly, aby vynalezli protilátku a zastavili paniku, která se šíří rychleji než samotný virus. Ostatní lidé mezitím svádí boj o přežití ve společnosti, která se začíná od základů hroutit.



Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Soderbergh je zárukou kvality jak po stránce kvality,tak vedení herců. V tomto ohledu není co vytknout. Bohužel mne snímek neoslovil po stránce námětu,tak jak jsem očekával. Spousta známých hollywoodských tváří se na plátně sotva což mne velmi překvapilo,ale co taky čekat od Soderbergha,že? On je schopen všeho. Bohužel film ve mě nevyvolával žádné emoce a to bych u snímku o smrtící epidemii očekával.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Mám katastrofické filmy tohoto druhu velmi rád. Je děsivé, jak rychle by nás mohl zabít nějaký agresivní virus či bakterie. Mělo by to být memento pro výzkumné ústavy či vládní organizace zabývajcí se mutacemi virů atd. K filmu smaotnému: Dobrý spád, zápletka, kter už tu sice mockrát byla, ale mě neomrzí. Není to žádný béčkový film. 75%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7
Přeci jen reálnější pohled na absolutní bezmocnost a chaos ve světě během epidemie smrtelným virem. Nejedná se tedy o nic akčního, jako často používané scény rabování, vzájemného násilí a dalších typických odvětví. Příběh sleduje šíření víru a strašlivé důsledky s tím spojené tak realistickým způsobem, že se skutečně vše pohybuje na hranici mezi filmovou zábavou a zmíněným realismem. Je tu hodně politiky a lobbingu za svou věc, což není od věci, neboť v životě tomu tak skutečně je, ale bohužel chybí daleko více lidských příběhů. Nebo lépe řečeno, lidských osudů. Atmosféra je sice svým způsobem temná a místy až paranoidní, ale jen v rámci biologické sféry vědy. Zkrátka a dobře, chybí více emocí. Určitou myšlenku příběh má, ale není jednoduché ji správně pojmout. Vyprávění začíná až druhým dnem od vzniku nákazy. Až zcela ve finále uvidíme den první, tedy jak k nákaze došlo. Málokoho asi překvapí, že zcela prostým způsobem. Od tvůrců dobrý tah, neboť si takto uvědomíme jak málo stačí abychom se dostali do problémů. Scenáristickou chybou je v určitých chvílích nepřítomnost pevných základů děje. Jsou tu scény, které jakoby vůbec nikam a k ničemu nevedly. Prostě jsou zbytečné. Základní otázku ale snímek ponechává, což není jen tak od věci. Kdo by na takové vzniklé epidemii nejvíce profitoval? Snímek v mnohem napoví, avšak nic nevnucuje. Názor nechci divák udělá sám.


Dodatečné informace

Původní název:
Contagion (více)
  • USA Nákaza
  • USA Contagion
Premiéra v ČR:
28. 2. 2024
Distributor:
Warner
Země původu:
USA, Spojené arabské emiráty
Rozpočet:
60 mil. USD
Tržby:
137,55 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Nákaza je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch