Kult hákového kříže

85%
Kult hákového kříže

Po smrti otce, zastřeleného v černošském ghettu, se Derek stane aktivním stoupencem neonacismu, touží po pomstě. Jeho činy vyvrcholí vraždou dvou černochů, za niž si odsedí tři roky ve vězení. Odtud se vrací jako jiný člověk, ale doma zjišťuje, že návrat je stejně těžkou zkouškou jako předchozí tři roky. Za ztvárnění hlavní role byl Edward Norton nominován na Oscara.



Režie:
Scénář:

Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
10
Nejdokonalejší a můj nejoblíbenější film vůbec,který se bravurně opírá o hlavní myšlenku filmu. Edward Norton ve své nejlepší roli,kterou už bohužel nejspíš nikdy nepřekoná a taktéž nejlepší film od Tony Kaye. Vzpomínám si,když jsem to viděl prvně. Úplně mě ztrhlo jak to bylo skvěle zahrané a napsané. Scéna s patníkem mi v hlavě utkví už navždy. Kult patří mezi mých top 10 a všem ho rád doporučuji.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9.5
Tento film miluju. Mám pocit, že film se stane aktuální dřív, než si myslíme. Nenávist bude ve společnosti stoupat a příběh Dereka se stane v mnoha lidských životech realitou. Konec filmu je strhující, smutný a opravdu se do toho dokáži vcítit. Pecka. Když tento film běží v televizi, tak se na něj vždy rád podívám.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Silné zpracování tématu o rasové nesnášenlivosti. Drsný realistický pohled a kvalitní scénář rozehrává drama velmi brutálním a nekompromisním způsobem. Nenávist k člověku tmavší pleti je zakořeněno v historii lidstva od nepaměti. Příběh se na problém dívá trochu hlouběji a poukazuje převážně na jeho následky. Konflikty v rodině vyrážejí dech a zanechávají hlubokou myšlenku. Ono ani trochu tý filosofie vůbec nezaškodilo. Naopak, dodalo tomu více syrovosti. Napravení člověka posedlého k takovým činům trochu zavání naivitou, ale nakonec, proč ne. O to víc tuhne krev v žilách v závěru příběhu. Tento snímek zabývajícím se rasizmem patří mezi ty lepší svého druhu.

Dodatečné informace

Původní název:
American History X (více)
  • USA Kult hákového kříže
  • USA American History X
Premiéra v ČR:
25. 3. 1999
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
23,88 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Kult hákového kříže je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch