Stalker

79%
Stalker
Vycibrené, poeticky a emocionálne vypäté filozofické dielo na tému myšlienkovej sily človeka, ktorý si je vedomý základných životných hodnôt a ktorý dokáže žiť a jednať v súlade s nimi; o ceste, ktorá sa stáva očistným zdrojom skúseností. Scenár prebral z pôvodnej predlohy len základnú sujetovú situáciu - existenciu Zóny a povolanie Stalkera - prevádzača do Zóny, záhadného, tichého, pulzujúceho územia nejasného pôvodu. Celý film sa okrem rámcovej kompozície (Stalkerov byt a bufet) odohráva v jednom uzavretom mieste v jednom dni ako putovanie za tajomstvom v Zóne, umožňujúcim cestu k sebapoznaniu, k nádeji. Teória o nadprirodzenom pôsobení Zóny, jej smrtiacich nástrahách a čarovnej moci "miestnosti" uprostred nej, plniacej najskrytejšie želania, sa predstavuje ako súčasť diskrétneho Stalkerovho učenia v metaforách, javovo však nie je ničím potvrdzovaná. Stalker (s vyholenou hlavou asociuje prepusteného politického trestanca) sprevádza do prísne stráženej Zóny Spisovateľa a Profesora. Vyzýva k usilovnému sústredeniu sa na cestu, k zodpovednosti za každý krok, v jeho jednaní je podstatný rešpekt k skrytému poriadku Zóny. Vo vzájomných dialógoch si postavy objasňujú svoje názory na svet, zmysel a hodnoty života. Po návrate Stalkerova žena hovorí o vlastnom zmysle života, v ktorom je zázrakom ľudská láska. Ich chromá dcérka ako výraz sily ľudského ducha telekineticky posúva poháre po stole. Nápadným rysom filmu, v ktorom dlhé "meditatívne" jazdy prevažujú nad montážou, je štylizácia jeho scenérie - mimoriadne asketickej, fascinujúcej hutným napätím.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Tento film se mi z tvorby Andreje Tarkovskijho líbil zatím nejvíce. Jasný rukopis, tajemno, mystérium, dlouhé statické záběry a dlouhé minuty bez dialogu. Luxusní kamera a tentokrát mě oslovil i příběh. Některé záběry působí až hypnotickým dojmem.. za všechny třeba dlouhý záběr na vodu, ve které jsou utopeny různé předměty.. Vizuální paráda s intelektuálními dialogy.. příběh o hledání smyslu života.. parádní postapo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
10
Něco takového se nevidí každý den. Ani týden. Ani rok? Něco takového se vidí jen jednou jedinkrát. Nejsem unešen mimo realitu a hodnotící stupnice, ale pravda je, že takových filmů je málo.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Smekám před všemi, kteří si tuhle 2 a půl hodinovou šílenost dokázali užít až do pětihvězdičkového opojení. Tohle vážně není pro mě.

Dodatečné informace

Původní název:
Stalker (více)
  • Sovětský svaz Stalker
  • Sovětský svaz Calauza
  • Sovětský svaz Iz Sürücü
  • Sovětský svaz Stalker: La zona
  • Sovětský svaz Sztalker
  • Sovětský svaz Vandringsmanden
  • Sovětský svaz Στάλκερ
  • Sovětský svaz Сталкер
Země původu:
Sovětský svaz

Podobné