Konfident

65%

Komentáře a recenze 21

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Další z řady českých snímků o temné době železné opony pod nadvládou komunistické strany v celé své ryzosti. Nejedná se o nic, co by tu ještě nebylo. Donucování ke spolupráci s StB, restrikce, pohledy sousedů a přátel a pokusy o nelegální překročení hranic v rámci emigrace. Příběh napsaný tak, že při sledování až zamrazí. Jiří Mádl se své role zhostil vcelku dobře, jen místy určitá nevěrohodnost přeci jen krapet vynikne. Ondřej Vetchý v roli lstivého a přísného ´estébáka´ překvapuje na plné čáře. Zajímavostí je, že si o takové době zahrál i ve snímku ´Zemský ráj to napohled´(2009), a hlavně opačnou stranu barikády ve snímku ´Báječná léta pod psa´ (1997). Snímek má svá specifika, ale v podstatě už nemá co divákům nabídnout. Námětově je to stále o jednom a totéž. Viz například snímek ´Pouta´ (2009). ´Konfident´ postrádá řádnou hloubku postav,  kromě velitele velitele StB Dravce, který jako jediný vyniká. Z určitých scén skutečně zamrazí, ale nějaké to napětí by také nebylo na škodu. Obzvlášť ve scénách pokusu o překročení hranic. tady tady se ta atmosféra hodně zadrhává. Filmová výpověď doby s již známými motivy, které sice mohou zapůsobit, ale je to prostě už jen zoufalý tvůrčí kolovrátek. Ano, skutečně to už vypadá, že nebýt komunismu, filmaři by v Česku neměli o čem točit dramatické filmy.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Jsem rád, že někdo natočil film z dob komunismu, který ho neidealizuje. Vadí mi ale danost a jednoduchost - každá postava tu má jednu jedinou vlastnost a jeden směr, kterým se musí ubírat. Chybí jim lidský rozměr a mnohoznačnost (každý tu jen proto, aby se nějak postavil vůči režimu). Nejvíc tomu láme vaz právě neexistence váhání a názorů, protože jiné možnosti konání se stejně nenabízejí. Pokud bylo cílem zlehčit nějakou "kolektivní vinu" za komunismus, je to asi v pořádku, protože film ze všeho nejvíc propaguje právě to, že se lidé nemohli chovat jinak, i kdyby chtěli. Obviňuje pouze ty, co rozkazy vydávali, ne ty, co je vykonávali. Vždyť samotného hrdinu nerozhodí několik vražd včetně malé holčičky, k finální akci ho dovede, že byl povýšen a musí vystoupit ze stínu anonymity. Já se s touhle myšlenkou nějak nemůžu ztotožnit... Ale vždycky můžete říct, že je o tím, že jsem tenkrát nežil. (Z životů těch druhých jsem neskákal nadšením, ale lepší zážitek než tohle poskytly určitě. A se stihomamem Ucha nelze ani srovnávat.)
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Zatím nejlepší český, či česko-slovenský, film od začátku roku 2012. Budař a Vetchý vynikající filmové "svině", které tomu dali říz, i když plochý, jednotvárný, že se člověku dělá z té doby opět špatně. Mádl v těžší pozici konfidenta jim v pohodě stačil. Konečně zase bylo z filmu cítit, alespoň trochu, že se jedná o film, kde nejezdí jen jedno dobové auto. Dobrá kamera. Scénář, zejmna pozorování disidentů mohlo být prokreslenější, silnjěší, občasná zkratkovitost a paradoxně plochost figurek STB ubírala filmu na plynu.
pantak
pantak
3 367 bodů
8
Velice zajímavý snímek ve kterém se Jirka Mádl odprostil od těch svých Snowborďáků a Ravťáků.Vytvořil svoji první charakterní roli,která mu podle mého názoru sedla.