Konfident

65%
Konfident
Plakát traileru

Thriller Konfident nabízí vzrušující a napínavý příběh střetu jedince s dobře organizovanou státní policejní mocí. Film inspirovaný skutečností vychází z autentických archivních materiálů Ústavu pamäti národa v Bratislavě. Předobraz hrdiny Adama byl radioamatér, který se dostal do centra pozornosti Státní bezpečnost (StB).

Hrdina filmu Konfident Adam pracuje po absolvování základní vojenské služby jako dispečer na sportovním letišti poblíž někdejší západní hranice Československa, kde prožívá i vojenskou invazi v srpnu  1968. Aniž si to tehdy sám uvědomí, právě tam začíná jeho dramatický příběh...

Aby zachránil svou lásku Evu proti represím StB, podepíše „smlouvu s ďáblem“. Stane se profesionálním agentem, jehož prací je odposlouchávat lidi a shromažďovat na ně kompromitující materiály. Brzy ale zjistí, že i on je sledován. Když se pokouší najít odpověď na otázku proč, vrací ho pátrání do doby, kdy se stal na vojně svědkem vražedného rozkazu. Jeho tehdejší velitelé jsou dnes mocnými muži a Adamovo svědectví by bylo velmi nepohodlné. Dokáže Adam přežívat v atmosféře strachu a nejistoty, kde se nedá nikomu věřit? S rostoucími pochybnostmi sílí i jeho touha z toho temného labyrintu uniknout. Útěk však znamená být vždy o krok před nepřítelem. Bude na to mít Adam odvahu?




Recenze: Konfident

Kinobox.cz
75%

Konfident není bezchybný a v jeho dějových kličkách bychom našli nejednu dramaturgickou mezeru. Coby celek ale tahle „stopa“ z dob minulých funguje více než dobře a pokud jí budeme vyčítat nedotažený scénář, musíme stejnou měrou vyzdvihnout vynikající atmosféru, přesné obsazení jednotlivých postav a doladěný vizuál...


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Další z řady českých snímků o temné době železné opony pod nadvládou komunistické strany v celé své ryzosti. Nejedná se o nic, co by tu ještě nebylo. Donucování ke spolupráci s StB, restrikce, pohledy sousedů a přátel a pokusy o nelegální překročení hranic v rámci emigrace. Příběh napsaný tak, že při sledování až zamrazí. Jiří Mádl se své role zhostil vcelku dobře, jen místy určitá nevěrohodnost přeci jen krapet vynikne. Ondřej Vetchý v roli lstivého a přísného ´estébáka´ překvapuje na plné čáře. Zajímavostí je, že si o takové době zahrál i ve snímku ´Zemský ráj to napohled´(2009), a hlavně opačnou stranu barikády ve snímku ´Báječná léta pod psa´ (1997). Snímek má svá specifika, ale v podstatě už nemá co divákům nabídnout. Námětově je to stále o jednom a totéž. Viz například snímek ´Pouta´ (2009). ´Konfident´ postrádá řádnou hloubku postav,  kromě velitele velitele StB Dravce, který jako jediný vyniká. Z určitých scén skutečně zamrazí, ale nějaké to napětí by také nebylo na škodu. Obzvlášť ve scénách pokusu o překročení hranic. tady tady se ta atmosféra hodně zadrhává. Filmová výpověď doby s již známými motivy, které sice mohou zapůsobit, ale je to prostě už jen zoufalý tvůrčí kolovrátek. Ano, skutečně to už vypadá, že nebýt komunismu, filmaři by v Česku neměli o čem točit dramatické filmy.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Jsem rád, že někdo natočil film z dob komunismu, který ho neidealizuje. Vadí mi ale danost a jednoduchost - každá postava tu má jednu jedinou vlastnost a jeden směr, kterým se musí ubírat. Chybí jim lidský rozměr a mnohoznačnost (každý tu jen proto, aby se nějak postavil vůči režimu). Nejvíc tomu láme vaz právě neexistence váhání a názorů, protože jiné možnosti konání se stejně nenabízejí. Pokud bylo cílem zlehčit nějakou "kolektivní vinu" za komunismus, je to asi v pořádku, protože film ze všeho nejvíc propaguje právě to, že se lidé nemohli chovat jinak, i kdyby chtěli. Obviňuje pouze ty, co rozkazy vydávali, ne ty, co je vykonávali. Vždyť samotného hrdinu nerozhodí několik vražd včetně malé holčičky, k finální akci ho dovede, že byl povýšen a musí vystoupit ze stínu anonymity. Já se s touhle myšlenkou nějak nemůžu ztotožnit... Ale vždycky můžete říct, že je o tím, že jsem tenkrát nežil. (Z životů těch druhých jsem neskákal nadšením, ale lepší zážitek než tohle poskytly určitě. A se stihomamem Ucha nelze ani srovnávat.)
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Zatím nejlepší český, či česko-slovenský, film od začátku roku 2012. Budař a Vetchý vynikající filmové "svině", které tomu dali říz, i když plochý, jednotvárný, že se člověku dělá z té doby opět špatně. Mádl v těžší pozici konfidenta jim v pohodě stačil. Konečně zase bylo z filmu cítit, alespoň trochu, že se jedná o film, kde nejezdí jen jedno dobové auto. Dobrá kamera. Scénář, zejmna pozorování disidentů mohlo být prokreslenější, silnjěší, občasná zkratkovitost a paradoxně plochost figurek STB ubírala filmu na plynu.

Dodatečné informace

Původní název:
Konfident (více)
  • Slovensko Konfident
  • Slovensko Eštebak
Premiéra v ČR:
5. 7. 2012
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Slovensko, Polsko, Slovenská republika, Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch