Muži, kteří nenávidí ženy

77%

Komentáře a recenze 52

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Nechápu proč mají Američané ve zvyku přetáčet Evropské snímky,které měly premiéru pár let zpět. Muži,kteří nenávidí ženy jsou výborný snímek a nechápu proč vznikla tahle americká verze,která je ve všech ohledech stejná a místy i o trochu horší. Od Finchera bych čekal lepší volbu snímku.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8.5
Pěkná podívaná. Detektivní příběh odehrávající se na severu Švédska má jak skvělou atmosféru, tak i velmi dobrý příběh. Konec mírně odfláknutý, ale přesto jsem byl přišpendlen do křesla a o to u těchto filmů jde. Daniel Craig nepatří mezi mé oblíbené herce a dokázal bych si v této roli představit někoho jiného, přesto se s tím popral statečně.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Ve filmových počinech režiséra Davida Finchera bylo atmosfericky vždy temné napětí na pomezí vážného a uměleckého sklonu ke svým vizionářským instinktům a tak není divu, že mu byl svěřen americký remake prvního dílu úspěšné evropské trilogie ze souboru Milenium dle knižní série autora Stiega Larssona. Vyšetřování starého kriminálního případu za pomoci mladé, svéhlavé a nepřekonatelné hackerky vyvolalo světoznámý úspěch jak v knižní, tak i ve filmové podobě a tak by byl vlastně div, kdyby po tom Hollywood nesáhl také, protože jak známo, americký divák nerad čte titulky a neuznává dabing. Takže se to řeší takto. Snímek je při porovnání s originálem skutečně jak přes kopírák. Jen ta temná stránka věci není už tak honosná. David Fincher to kupodivu po této stránce nějak nezvládl. Ale bez znalosti původního snímku to nijak nevadí. Film je jinak stejně honosný v rámci drsné detektivky, který ve vyprávění taktéž nikam nespěchá a zbytečně neodbočuje do ponuré absurdity. Rooney Mara sice tolik nevyniká jako Noomi Rapace, ale v zájmu věci postačí. Originál je prostě originál a tak záleží jen na divákovi, čemu dá přednost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Fincher je možná filmový génius, ale zázraky pořád neumí. Knihu jsem nečetl (teď to asi napravím, když mi ji doslova strčili do ruky), ale její příběh je strašně nefilmový a na plátně nezajímavý. Švédský "originál" mě proto nudil. Fincher mě naštěstí nenudí, jeho režie je rozhodně skvělá, ale pořád to má daleko do nějakého velkého zaujetí nebo spokojenosti. Mám dát čtyři hvězdy za řemeslo, nebo tři za dojem? Nevím... 70% a na počtu hvězd netrvám.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
The same movie. Now in English. Fincherův remake dopadl dobře (čekal snad někdo něco jiného?). Není lepší ani horší - prostě jiný. U mě ale pořád povede švédský originál. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Řemeslně zručné filmové zpracování, které i přes skvělého režiséra bohužel nedosahuje kvalit evropského zpracování a vyznění filmu je scenáristická hříčka, která film posílá do béčkových vod. Craig, Mara a Skarsgard jsou ale bezchybní. Filmaři bohužel díky módním genderovým trendům dávají do popředí postavu Lizbeth, která je zajímavá, ale hlavní postavou je v knize Michael a hodně mi tam chybí jeho pohled. U Finchera mi ve filmu vadí dva obrovské logické lapsy vprostřed děje, které vznikly díky naprostému stresu ve filmové produkci a špatně naplánovanému produkčnímu plánu. Diváci to poznali a film se i přes slušné tržby stal propadákem. I přes všechny výtky je to solidní detektivka, která bohužel nedosahuje vybroušených kvalit thrillerů Sedm, Zodiac a Zmizelá.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Je sice nasnadě, že jeho snímek je vzhledem k o dva roky staršímu originálu naprosto zbytečným příspěvkem, ale to mu samo o sobě nic neubírá na skutečnosti, že je výborně natočen a opět jen podtrhuje Fincherovo režijní mistrovství. Po Sedm a Hře už by se zdálo, že nemůže ničím překvapit, ale on natočí další skvělou dvou a půl hodinovou detektivku postavenou hlavně na rozhovorech a sbírání jednotlivých stop, a nejenže při ní udrží diváka v pozornosti, ale ještě mu dokonale vnutí svůj temný styl a vtáhne ho rovnou doprostřed celého kolotoče. S podobnou látkou již pracoval v Zodiacovi, ale tady je ještě o krok dále, má k dispozici nejen výborné herce, muziku a prostředí, ale především rafinovaný a jasně daný námět, s nímž on umí provádět zázraky. Netvrdím, že stvořil snímek dokonalý nebo dokonce přelomový a to vlažnější přijetí ze strany zastánců švédského originálu absolutně chápu, ovšem pro mě jako velkého Fincherova fanouška byli Muži, kteří nenávidí ženy parádním zážitkem, který budu mít dlouho v živé paměti.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Film je naprosto stejný ve všech detailech jako původní film a přesto je jiný.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
7
Platí, že David Fincher je jeden z nejlepších režisérů svojí doby a osobně mám jeho filmy rád.. Ale tentokrát nechápu, proč se upsal tomuto projektu. To jsou za oceánem natolik povrchní, že cokoli co není "made in USA", na to se nepodívají.. Proto tolik skvělých lidí pracuje na něčem, čemu by nepochybně severské provedení sedělo daleko více. Neviděl jsem švédský originál a už vůbec celou tu Larssonovu trilogii, nicméně věřím, že duo Noomi Rapace a Michael Nyqist taky muselo stát za to.. Zajímavé téma, které divákovi předkládá docela nezáživný úvod, který se ale postupně rozjede v celkem poutavé krimi drama, které spasí až závěr.. Důvodem je určitě Rooney Mara a její Lisbeth, která mě po celou dobu nějak fascinovala. Celkově mi přijde trošku zvláštní vyšetřovat takhle starý zločin až takhle po letech a díky tomu má takové specifické mysteriózní koření.. Jak jsme se místy ztrácel v samotném vyšetřování, které předhazuje jedno jméno za druhým, tak o to více jsem si užíval chemii mezi ústřední dvojicí. Zdaleka to není tak moc Fincherovsky bravurní film, ale svoje si splňuje.. 75%
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
Pána Finchera si veľmi ako režiséra vážim už hneď z niekoľkých dôvodov. Tým najväčším dôvodom je, že nie je šialený blázon a génius naraz. Z jeho filmov srší jeho vlastná triezvosť a inteligencia. A tá druhá vec, čo si na ňom cením je jeho systematický zmysel pre detail. V každom osobitnom zábere je vidieť ohromná snaha učiniť z už tak bezchybného "Severského Noiru" hotový audiovizuálny zážitok. V ústrety tomu je film v porovnaní s jeho severským súrodencom oveľa viac živší, akčnejší a najmä viac svižnejší, zásluhou čoho sa film neťahá ako jeho škandinávsky brat, u ktorého som mal miestami naozaj pocit, že film má viac ako 16 hodín. Totožne dlhú stopáž tu pán režisér využil lepšie a rieši tu i veci, ktoré boli v pôvodnom projekte vyhodené. Snímok sa tak moc nesústredí na krv, brutalitu a poriadne násilie, ale preukazuje vzácne režisérke umenie, ktoré tunajší režisér má v obľube dávať do každého svojho projektu. A tým je umenie neukázať skoro nič. Tým, že sa vám toho moc neukáže vám ostane viacej času sa zblížiť s americkými verziami pôvodných postáv. Herci boli vybraní dôkladne (ak nerátam Lisbeth, pri ktorej sa mi viac páčila jej Švédska verzia) a naproti originálu je tu citeľne cítiť väčší dôraz na vedľajšie postavy a vysvetľovanie príbehu, vďaka čomu sa miestami hádže do ústrania vzťah Lisbeth a Blomkvista. Nadávky tu tiež ubudli, čo poukazuje hlavne na fakt, že dobré severské krimi sa dá spraviť aj bez prehnanej kontroverzie, násilia či brutality. VERDIKT: Americká filmová adaptácia známej knihy od Stiega Larssona je pekným vzorom filmu, ktorý svojmu originálu neškodí a posúva ho svojimi nápadmi na trochu iný level. Len je škoda, že sa kvôli produkčným problémom nikdy nezrealizovalo sfilmovanie druhého a tretieho pokračovania v americkej koprodukcii (takto ten konečný cliffhanger vyznie hrozne zle). Ktovie ako by David Fincher svoju sľubnú myšlienku ďalej rozšíril. 89% a Známka: A+ ...Odporúčam takisto ako Švédsku adaptáciu....