Husiti

37%
Husiti
Plakát traileru

Dvojice fiktivních hrdinů – Záboj a Mlhoš prochází obdobím husitských nepokojů a ovlivňují nejdůležitější události doby. Ovšem v protikladu k tomu, jak byla tato historie interpretována. Záboj s Mlhošem se dokáží náhodně a většinou i proti své vůli připlést k těm nejdůležitějším historickým událostem. Ovšem nejsou jen svědkové doby a událostí či jejími glosátory. Stávají se účastníky dění, které aktivně ovlivňují. (oficiální text distributora)




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
3.5
Tento snímek je výsměchem českých dějin a fackou husitství. I přes zajímavou animovanou stránku filmu je to celé zlé a otravné. Postavy se chovají hloupě a trapně což má být nejspíš děsně cool. Vzít děti na takovou slátaninu není zrovna dobrý nápad,teda pokud se je zrovna nechystáte potrestat,pak bych vám film doporučil.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Jan Hus zde mluví, zpívá, rapuje a básní o tom, jak pravda musí vždy zvítězit. Ale nakonec s úsměvem dojde k závěru: „A víte co, kluci český? Dobře jste se z toho vylhali, takhle se to dělá!“ Není ani tak problém s tím, že jsou tu v domnění vtipnosti dějiny překrucovány, ale že jsou před děti předkládány podobně morálně prohnilé postavy. V jakékoliv civilizované kultuře by nakonec Hus odvětil, že hrdinům sice vše vyšlo a skutečně si zachránili krk, což byla jediná motivace jejich činů, ale tohle prolhání se za štěstím přece není možné. Hrdinové by se káli, přiznali, omluvili a byli by napraveni. Ano, je to klišé, ale je to správné a morální klišé. Ve filmu pro nejmenší (ať se z toho tvůrci vymlouvají jak chtějí, chodit se na to bude s dětmi) tedy. Zmínit musím i ne jednoduchou, ale vyloženě nekvalitní a odfláklou animaci. V distribučních listech se režisér přiznává, že primitivnost animace se nepokoušel zakrýt. Ovšem „záměrná jednoduchost“neznamená, že můžete rovnou měnit barvu oblečení postav během jedné scény, zapomínat jim dokreslovat části těl, nebo je rovnou nechat na plátně poblikávat, různě trhavě mizet a přeskakovat. To není stylizace, ale jen lajdáctví a naprostá neúcta vůči platícímu publiku. Tvrzení, že film vznikal řadu let a stál dvacet milionů, je humornější než jakýkoliv vtip ve filmu. PS: Opravdu mě dostává, jak se to snaží tvůrci omluovat tím, že to není mířeno na děti. To je směšné - ten film je nepochybně mířen na děti. Dlouhé sekvence, kde někdo někoho honí ve stylu Toma a Jerryho, nemají dospělého čím zaujmout a pobavit, spousta primitivního fyzického humoru rovněž. Čili tohle JE film primárně pro děti a žádné blbé výmluvy, prosím!
Matli
Matli
8 300 bodů
2
Pavel Koutský měl asi pěkně nakropíno, když tvořil toto dílo. Jediná dobrá věc je, že je to docela poučný, ale jinak odpad jak vyšitej a to zpívání, to bych radši poslouchal zaseknutou kočku ve vokapu. 9%

Dodatečné informace

Původní název:
Husiti (více)
  • Česká republika Husiti
  • Česká republika Hus i ti Husiti
  • Česká republika Jan Hus and Those Hussites
Premiéra v ČR:
7. 11. 2013
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika
Tržby:
0,06 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění