8 hlav šílenství

44%
8 hlav šílenství

Sovětské Rusko, 1935. Mladičká básnířka Anna Barková má před sebou hvězdnou kariéru. Právě jí vychází první sbírka a odborníci o ní mluví jako o novém Puškinovi. O pár let později se ale Anna tísní v nákladním vagónu, který směřuje do neobydlených stepí Kazachstánu. Směřuje do svého prvního a zdaleka ne posledního lágru. Anna Barková (1901–1976) strávila v sovětských gulazích 22 let svého života. Přežila díky svým básním, díky naději a vášnivé lásce k jiné ženě. Kromě síly jednoho osudu přináší tento film také dechberoucí zasněžené pláně polárního kruhu, hravé animované vsuvky, pseudodokumentární záběry a díky nevšednímu způsobu narace i řadu překvapení. „Osm hlav šílenství to je průřez nešťastným 20. stoletím v nešťastné zemi, nazíraný citlivým a vnímavým zrakem básníka,“ míní režisérka Marta Nováková.




Recenze: 8 hlav šílenství

Kinobox.cz
40%

Film je rozdělený do osmi kapitol (hlav), které nejsou v chronologickém pořadí a Langerová navíc vypadá pořád zcela stejně, ať jí má být 10 nebo 40 let (což se dá brát jako vtipný nápad, ale také jako lišácké šetření za make-up, protože nebylo na nic dost peněz). Takže jsem ani nepochopil, co se odehrálo po čem, natož abych v tom mohl hledat nějaké hlubší smysly a dvojsmysly.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
1
Za tento film by pravděpodobně Anna Barkovová nebyla ráda. Všechny hrůzy, které se děly v SSSR .. mám filmy z tohoto období rád, ale toto je nprosto mimo. Nevhodný přeskákaný děj, vložené animalce a někdy až šílené interiéry a dokreslené nesmylsi hodili tento film na samotné dno. Poezie protkaná místy až cirkusovými scénami je pro mě šlápnutí úplně mimo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Velká snaha, ale tvůrcům chybí cit a intuice, které by ze všech těch artových záměrů a výrazných stylistických voleb udělali opravdu silný film. Navíc o čem to vlastně bylo? Co mi to mělo říct? Že v sovětském Rusku to taky lidi neměli snadný? Ok, no...


Dodatečné informace

Původní název:
8 hlav šílenství (více)
  • Česká republika 8 hlav šílenství
  • Česká republika 8 Heads of Madness
Premiéra v ČR:
12. 10. 2017
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+

Powered byJustWatch