Svatá čtveřice

44%

Komentáře a recenze 33

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
3
Hřebejk už za každou cenu vymýšlí po čem hovno. Jak jinak si vysvětlit tento snímek!? Svátá čtveřice má být komedie,ale nějak jsem se u filmu zapomněl bavit. Počkat,tam vlastně nebylo nic vtipného. Jen čtyři čeští naháči,kteří provozují grupáč. Takový snímek může vzniknout opravdu jen v našich končinách.Zaplať pánbůh,že má snímek jen 78 minut.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
3
Pořádná trapárna od scénáře (opravdový odpad z vlastních rukou autora podobně ubohé knižní předlohy) přes režijní vedení až po nijak oslnivou ústřední čtveřici svlékačů (o hercích nemůže být řeč). Od Procházkové a Lagmajera se posluha Vieweghově autorské vyprázdněnosti dala čekat, sourozenecké duo Čermákových mě svým hereckým trápením zklamalo (i když scénárista a režisér pro jejich bezradnost udělali, co mohli). Až to půjde v televizi, neudělejte stejnou chybu jako já a včas přepněte jinam.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
5
A tak.. dá se na to podívat. Příběh samozřejmě hodně špatný, ale troška té erotiky na české scéně je mírným osvěžením. Viděl jsem horší filmy, takže hodnotím 50%. Z hlediska toho, co se už podařilo Janu Hřebejkovi natočit se dá v jeho podání ,luvit o braku, celkově však žádná úplná katastrofa. Vidět už nemusím.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Je v podstatě vtipné, že se ten film snaží o něco jako otevřenost, ale zároveň je tak strašně ustrašený a naprosto nekontroverzní. Vůbec nechápu, proč do toho ti lidé šli, když se vlastně toho tématu bojí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Nejhorší Hřebejkův film. Scénář jako dělaný pro Poledňákovou nebo Trošku.
hrumsrt
hrumsrt
9 329 bodů
6
Spojení Hřebejk a Viewegh by mohlo dát iluzi nějaké velké události na poli českého filmu.. Vždyť Hřebejk byl na přelomu tisíciletí nejlepší český režisér široko daleko a jakou práci odvedl především u Pelíšků, kolik dával prostoru hercům, jak zacházel se Šabachovou předlohou, to vše byla obrovská tvůrčí odvaha, která se ale vyplatila a i po dvou dekádách jde o jeden z nejlepších českých filmů vůbec (možná i ten úplně top). Zatímco Michal Viewegh je označován jako předního českého moderního spisovatele, jehož filmové adaptace jsou i přes rozporuplnou, a dle mého názoru spíše podprůměrnou, kvalitu nesmírně populární.. Jan Hřebejk je podle některých pořád označován za kvalitního režiséra, i když nejlepší tvůrčí roky vypadá, že má za sebou.. Ale že by se mohl snížit k takřka experimentální komedii typu Svatá čtveřice, mě překvapilo.. Nevím, co bylo záměrem filmu, ale uznávám, že odvaha tvůrcům rozhodně nechybí.. I když vzít to pod sebe, kterákoli zahraniční produkce udělá to odvážnější a divácky daleko atraktivnější. Ale když porovnám, co za komedie tu v posledních letech vzniká, je tahle dávka odvahy zázrak.. Lidi jsou úchylní a i když vám podobná témata veřejně zapudí a prohlásí, jací jsou tvůrci voyeuři, jde o to, že tohle je film o naboření nějakých konvencí, především vztahových, ale jelikož to divákům přišlo oplzlé, tak nakonec i těch společenských.. Ve dvou se to lépe táhne, ale v takových čtyřek je to pestřejší. A tady o tom nehodlají jen fantazírovat.. Všechno herecké křoví je vyloženě trapné a pokud tvůrci předstírají, že na nich a jejich reakcích někomu záleží, je zatěžko se na film dívat. Ovšem ústřední "svatá čtveřice" je víc než dobrá. Solidně obsazená, jak v herecké tak i té atraktivní rovině, že mi není za těžko se na ně dívat.. Není to povrchní, v postavách se něco odehrává a i když nepříliš široce, tak sehrávají svůj vnitřní boj.. Bohužel to ale očividně může někoho pobouřit. Vždyť jde o pokřivení morálního vývoje mládeže! Vrať s do NDR vole! Je to snad trapnější než "Po čem muži touží 2"? Možná trapnou a pro někoho zvrácenou, ale má to vizi, kterou sice neumí v ani střízlivé stopáži úplně vhodně rozvést, ale nuda to není.. 50%
avenis
avenis
8 145 bodů
9
Už při prvním shlédnutí jsem měla poněkud rozporné pocity, ale nakonec převážily ty dobré. Co jsem trochu nepochopila, bylo to šílené retro zařízení obou bytů. A trochu mi vadil oranžový nádech karibských scenérií, ale to asi byl záměr pro lepší oddělení toho neuvěřitelně harmonického harašení od domácí namodralé reality. Druhý pohled po deseti letech už je kritičtější, ale těch 90% nechám. Je to zajímavé téma a bourá konvence. Nobody' s perfect, přesto je jim fajn a nikdo se nevzteká, což v dnešních filmech, bohužel, bývá skoro pravidlem. (7.1.2022)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
5.5
Souhlasím s tím, že tento film by měl být do osmnácti let nepřístupný. Ale je to lepší než pohádky na ČT. Dokonale jsem poznala pozadí Jiřího Langmajera i Hynka Čermáka, které už jsem viděla v Národní třídě. Pravda ale je, že jsem asi půl hodiny tohoto ne příliš dlouhého filmu netušila vůbec, kdo je kdo. Nikdo tu nepodal nějaký mimořádný výkon, dokonce ani Luděk Munzar ne, ale byla tam krásná příroda a kdyby přidali s Michalem Viewegem ještě švarného černouška a pěknou macatou černou šťabajznu, tak to mohlo být ještě zajímavější.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
3
Od Hřebejka jsem čekal daleko víc, ale tohle mi zrovna moc nesedlo. I přes docela krátkých 78 minut jsem se v kině nudil. Zase jeden slabý, ničím výjimečný Český film, kterých je poslední dobou čím dál víc...
evismaior
evismaior
4 254 bodů
4
Domek u moře, proklatě žlutý filtr a dva manželské páry, které se rozhodnou okořenit svoje veliké sousedské kamarádství. Po návratu domů pak nastane spousta předvídatelných situací a vyslechneme spoustu stereotypních hlášek od jejich rodin (ale Viewegh jede na vlně stereotypu v podstatě celý život, takže co zde čekat), které mezitím na sousedících pozemcích vybudovali dlouho žádaný plot. Drobné jakože vtipné momenty ("sáňkování jsem jim přece výslovně zakázal"). A celé je to vlastně úplně o ničem. Jo, docela dobrý písničky, ale jinak se mi pořád vnucovala ta scéna manželského sexu, kdy si manželka u toho představuje, jak její dětští svěřenci pokřikují "nuda, nuda, nuda, nuda".