Čtyři slunce

59%
Čtyři slunce
Příběh rodiny a jejích přátel z menšího města vypráví o touze proměnit svůj život k lepšímu, ale také o tom, jak často jsou děti ovlivňovány přešlapy svých rodičů. Téměř čtyřicetiletý, ale pubertou doposud zmítaný otec od rodiny Jára (Jaroslav Plesl) se stále nepoučil z vlastních chyb a jeho úlety s sebou přinášejí komické momenty. S partnerkou Janou (Anna Geislerová) vychovávají dvě děti. Starší z nich je dospívající syn z Járova prvního manželství Véna (Marek Šácha), který v příběhu sehraje klíčovou roli po boku staršího kamaráda, punkáče Jerryho (Jiří Mádl). Jana prožívá krizi v manželství, ta vyvrcholí v momentě, kdy Járu vyhodí z práce a ona si najde milence (Igor Chmela). Lavinu nečekaných událostí z povzdálí sleduje a možná nakonec ovlivní místní guru Karel, jehož ztvárnil v nezvyklé herecké poloze Karel Roden. Nový film mezinárodně ceněného režiséra Bohdana Slámy si odbyl světovou premiéru v soutěžní sekci filmového festivalu Sundance ve Spojených státech.



Recenze: Čtyři slunce

Kinobox.cz
65%

Nabízí další kapitolu ze života outsiderů a znovu vypráví o mužském hledání sebe sama, utrápeném ženství a komplikovaných vztazích. Tím bonusem navíc tentokrát nejsou ani tak neviditelné věci mezi nebem a zemí, jako spíš neviditelné věci mezi rodiči a dětmi.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Hořká příchuť ponurého života lidí, kterým buď osud nepřeje a nebo si to prostě nějak pokazí sami. Příběh ztroskotanců na pomezí nelehkého bytí a protloukáváním se životem dle možností a vlastních sil. Postav v příběhu je kupodivu mnoho. Každý má svoji životní dráhu kterého se ledabyle drží, což má za následek různá střetnutí z realitou a jistým bláznovstvím toho druhého. Hodně se tu poukazuje na problémy všedních dnů jak na straně dospělých, tak i mladých dospívajících jedinců. Všudy přítomná revolta bez sebemenší zodpovědnosti a úcty jednoho k druhému přináší neustále jen zášť a nerozum. Sociální drama se snaží na ničem nenechat niť suchou a dosti progresivně v mnoha ohledech tlačí na pylu. Do očí bijící je hlavně fakt, že na chování puberťáků mají vliv hlavně rodiče a to ve všech směrech. Na to tu je poukazováno velice často.  Takže určité moralizování a kritika zároveň. Po umělecké stránce však tomu přeci jen ještě něco chybí, ale jinak bylo jádra věci dosaženo. K zamyšlení tu toho je více než dost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Na půl cesty. Rád bych podlehl, ale nejde to. Na to je to až moc povrchní. Ale jsem rád, že spíš než přepálené ambice jsem z filmu cítil promarněnou šanci.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
4
Nevím no, úplná sračka to sice není, ale je to celé divné, skoro všechny postavy se chovají jak hovada a idioti. Mám takový dojem, že už to nikdy nechci vidět. Je to zkrátka takový ten "divný český film", který vůbec neví, o čem chce být, tak jak všechny postavy v tomto filmu.

Dodatečné informace

Původní název:
Čtyři slunce (více)
  • Česká republika Čtyři slunce
  • Česká republika 4 Suns
  • Česká republika Cztery słońca
  • Česká republika Four Suns
Premiéra v ČR:
8. 3. 2012
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika

Powered byJustWatch