Zrození Planety opic

81%
Zrození Planety opic

Chtěli jsme zdokonalit lidskou rasu, místo toho jsme přišli o pozici pánů tvorstva. Zrození planety opic barvitě a napínavě líčí revoluci, která vedla k tomu, že nás na piedestalu civilizace vystřídali nižší primáti. Remake kultovní klasiky je unikátní v tom, že je z větší části líčen z pohledu opic, a také tím, že v něm nehrají herci v maskách, ale primáti, kteří jsou jako živí. Slůvko „jako“ je velmi důležité, protože většina z nich existovala pouze v počítačích trikové společnosti Weta Digital, která celý svět okouzlila Avatarem.

Pořekadlo, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, platí v tomto příběhu přímo ukázkově. Mladý vědec Will Rodman (James Franco) vyvíjí lék proti Alzheimerově nemoci, kterou trpí i jeho otec (John Lithgow). Slibný výzkum se ovšem zadrhává kvůli nežádoucím vedlejším účinkům, které vykazují pokusní živočichové po aplikaci léčebné látky. Zklamaný vědec opouští výzkum, odchází pečovat o otce a jako bonus si tajně odnáší šimpanzí mládě, jehož rodiče zemřeli při Willových pokusech. U šimpanze Caesara se postupně začne projevovat vysoká inteligence a Will zjistí, že za to zřejmě může působení jeho léku. Začne mu ho tajně podávat a tím nechtěně otevře bránu k lidské zkáze. Čím dál inteligentnější zvíře se po čase ocitne v přírodní rezervaci, kde začne v čele ostatních opic pomaloučku připravovat vzpouru proti těm, kdo zabili jeho rodiče a jeho zavřeli do tohoto „fešáckého kriminálu“. Tedy proti lidem.




Recenze: Zrození Planety opic

Kinobox.cz
85%

Klasika z šedesátých let neztratila svůj osten ani smysl. Nabízí mnohem víc než exhibici revolučních masek.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
9
Původní planetu opic jsem odjakživa nesnášel,ale tahle verze je úplně jiný šálek kávy. Film nám znovu nabízí pohled na zrod planety opic,ale tentokrát je to geniálně zpracované a plné silných scén. Ve chvíli kdy Ceasar poprvé promluví mi běhal mráz po zádech. Kamera byla líbivá a herci výborní. Tohle zrození je pro mne největším překvapením roku.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Zrození planety opic je opravdovým zrozením, důstojným znovuzrozením a návrat kvality prvního dílu. Krásné zpracování, které umožnilo jednadvacáté století. Krásný úvod, skvělý scénář, hlavní opičí hrdina, jako by měl duši. Na takové sci-fi je zkrátka radost pohledět - 80%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Jak to všechno začalo. Tak jednoduše by mohlo znít motto tohoto filmu, který na první pohled vypadá dobře, ale i tak nelze neopomenout několik výrazných ale. Příběh je plně zaměřen na opice, takže lidské postavy jsou nevýrazné a v podstatě vedlejší. První polovina příběhu dokonce vyznívá jako obyčejný rodinný film. Výchova opičky v domácnosti. No, proč ne? Zajímavé je porovnání mladé inteligentní opice se starším člověkem trpící Alzheimerovou chorobou. Sice již víme, co vědci na opicích testují a proč, avšak přesto… No nic. Každopádně náhlé projevy nepochopení a hlavně násilí již odvádí události jinam a opravdu se začnou dít věci. Dramatizace se postupně zvyšuje a vše míří do finálního konfliktu. A jsme u toho ale. Hlavní opičí hrdina získal inteligenci testovaným sérem. Opice v ZOO ji získali jak? A kde se jich vlastně najednou tolik vzalo? V ZOO jich přece tolik nebylo. A co ta séra, v lednici vedle jogurtů, která mají vedlejší účinky způsobující virus, který efektivně a hlavně rychle může očistit svět od nadvlády primátů? A dalo by se pokračovat dál. Tvůrci neopomněli původní film „Planeta opic“ (1968), a tak jsou přítomny některé zmínky, jako třeba o právě probíhající vesmírné mise. Coby prequel tak tedy tento nový snímek funguje poměrně dobře. Děj má svůj přirozený vývoj, dobře načasovanou dynamiku a hlavně v druhé polovině celkové stopáže atmosféru plnou napětí a temna. Vizuální stránka je plně dle daných současných možností. Opice uchvátí svou reálností podob a pohybů, i když někde je ta umělá animace přece jen ještě poměrně znát. Coby restart série však v rámci ryze popcornového blockbusteru snímek vykročil rázným krokem, který osloví a nechává diváka se těšit na pokračování.


Dodatečné informace

Původní název:
Rise of the Planet of the Apes (více)
  • USA Zrození Planety opic
  • USA Rise of the Planet of the Apes
  • USA Rise of the Apes
Premiéra v ČR:
11. 8. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
93 mil. USD
Tržby:
482,86 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Zrození Planety opic je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Zrození Planety opic


Podobné


Powered byJustWatch