Sanctum

58%
Sanctum
Plakát traileru

Špičkový potápěč Frank McGuire (Richard Roxburgh) se věnuje průzkumu jeskyní Esa’ala v jižním Pacifiku již mnoho měsíců, když ho zde jednoho dne zastihne tropická bouře, při které je východ z jeskyní nečekaně zatopen vodou. Frank i jeho tým, zahrnující sedmnáctiletého syna Joshe (Rhys Wakefield), finančníka Carla Hurleye (Ioan Gruffudd), jeho přítelkyni Victorii (Alice Parkinson) a bláznivého George (Dan Wyllie), jsou nuceni ukrýt se hluboko v jeskynních dutinách a pokusit se nalézt cestu ven složitým podvodním labyrintem. I když i tady platí, že naděje umírá poslední, nevyhnutelně si musí položit otázku: Existuje vůbec cesta ven? A pokud ano, dokážou v sobě najít tolik fyzických i psychických sil, aby ji našli?

Epické 3D dobrodružství Sanctum, z produkční dílny Jamese Camerona (Avatar, Titanic), následuje tým jeskynních potápěčů při jejich nebezpečné expedici do největšího, nejkrásnějšího a nejméně dostupného jeskynního systému na světě. Film se natáčel na Zlatém pobřeží v Queenslandu a v jeskyních v jižní Austrálii. Při natáčení byly mimo jiné použity 3D techniky, které byly původně vymyšleny pro technologicky průkopnický Avatar. 3D kamerový systém Jamese Camerona, uzpůsobený použití v extrémním prostředí, tak divákům slibuje dechberoucí výpravu k podvodním útesům a do nejskrytějších koutů jeskynního světa. (oficiální text distributora)




Pete69
Pete69
29 851 bodů
4.5
film mě vyloženě nebavil, příběh připomíná téměř sci-fi s přehranými scénami, myslím, že od reality má hodně daleko, i když je natočený na základě skutečné události. Chvílemi mě pobuřovaly evidentně polystyrénové skály pravidelného tvaru a herecké výkony byly taktéž prachbídné. Špatenka.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
Jeskynní drama s katastrofickými následky   vypovídá tento úžasný snímek sestavený na   základě zkutečných událostí. I   nejzkušenější potápěč jeskynními průplavy   může pocítit krutost přírodních zákonů a   nemusí z toho vyjít bez následků. Zoufalý boj   o život s ohromnou vůlí se dostat z podzemní   pasti je napsán s citem a s patřičným   psychologickým akcentem. Napětí stoupá   pozvolně a to až do nervy drásajících scén.   Dramatizace je tedy pozvednuta velice dobře.   Touha přežít je nadevše. Prolézat jeskyně   láká kdekoho, ale být odříznut a pomalu   propadat zoufalství by nechtěl zažít nikdo.   Tento příběh nechť slouží jako varování.   Nakonec, stát se může cokoliv.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Dokud se na začátku poletuje okolo jeskyně, jde zakamuflovat lecco. Jakmile se ale prostor zúží, je potřeba vyložit karty. A ten bluf je cítit na sto honů. Přesto nejsem nějak naštvaný, spíš jsem "nepřekvapený". A má to blíž k třem než k jedné.

Dodatečné informace

Původní název:
Sanctum (více)
  • USA Sanctum
  • USA Det aller helligste
  • USA El santuario (Sanctum)
  • USA James Cameron's Sanctum
  • USA Sanctum 3D
  • USA Santuário
  • USA Sveto mesto
  • USA To adyto
  • USA Το άδυτο
  • USA Последно убежище
  • USA Санктум
Premiéra v ČR:
17. 3. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA, Austrálie
Rozpočet:
30 mil. USD
Tržby:
108,61 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění