Králova řeč

82%
Králova řeč

Po smrti svého otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunován králem Jiřím VI. Británie stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce, kterého ale jen těžko vidí v koktavém králi. Králova milující manželka Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, proto domluví setkání s úspěšným, ale poněkud svérázným a excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush).
Po těžkém začátku, kdy si neslučitelné charaktery dvou silných osobností jen obtížně hledají cestu jeden k druhému, se mezi oběma muži vytvoří silné pouto. Král nakonec přistoupí na neobvyklý způsob léčby a s pomocí Loguea, rodiny, vlády i Winstona Churchilla (Timothy Spall) vadu řeči překoná. Dokáže ale obstát i ve chvíli, kdy je třeba, aby v rádiu pronesl zásadní projev, který má povzbudit a inspirovat anglický národ v době, kdy to nejvíce potřebuje? (oficiální text distributora)

Do širšího povědomí se film dostal po udílení cen Britské filmové akademie (BAFTA), odkud si tvůrci odnesli celkem 7 cen. Tento úspěch ještě stvrdilo dvanáct nominací na Oscara, z nichž osm ve zlatou sošku snímek nakonec obrátil. Zejména výrazně zaskóroval v hlavních kategoriích - film roku, nejlepší režie (Tom Hooper), nejlepší herec v hlavní roli (Colin Firth) a nejlepší původní scénář.




Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Velmi důstojný film. Celé je to na základě skutečné události a to velmi důležité události a to vlastně dělá film silným. Skvělá je hudba, důstojnost, neamerické pojetí. Konec je velmi emotivní, ale stále důstojný. Moc pěkný snímek, ve filmu nejsou slabá ( nudná místa ). 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Spojení britského humoru, inteligence a historických událostí. Bohužel ona historie je mírně okleštěna, což mě osobně mrzí, jinak je toto retro ucházející, i když přechválené. Obyčejný příjemný film bez přidané hodnoty, který si nenechám zkazit nepatřičným hypeováním. 70 %
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Dokonalé historické drama a momentálně (alespoň u mě) film roku. Letos to Britové na Oscarech asi pořádně rozjedou.

Dodatečné informace

Původní název:
The King's Speech (více)
  • USA Králova řeč
  • USA The King's Speech
  • USA Kráľová reč
Premiéra v ČR:
10. 3. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA, Austrálie, Velká Británie
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
414,21 mil. USD (celosvětově)

Podobné