Dívka, která kopla do vosího hnízda

72%
Dívka, která kopla do vosího hnízda
Plakát traileru

Lisbeth Salanderová plánuje pomstu. Chce se pomstít lidem, kteří se ji pokusili zabít, a také vládním institucím, které jí téměř zničily život. Zásadní komplikací je ale kulka, která jí uvízla v hlavě. Lizbeth leží pod přísným dozorem na jednotce intenzivní péče s nepatrnou šancí na uzdravení. Pokud se jí to povede, bude souzena za tři vraždy a jeden pokus o vraždu. Už tak bezvýchodnou situaci ještě vyhrocuje jiný pacient, který leží ve stejné nemocnici - její vlastní otec Alexander Zalaščenko, který se chce své dcery jednou provždy zbavit. Lisbeth totiž znamená nebezpečí pro něj i pro “Sekci” – nelegální skupinu uvnitř tajné policie, která mimo jiné odpovídá za to, že tenhle bývalý agent sovětské výzvědné služby zůstane i nadále v utajení.

Novinář Michael Blomkvist se rozhodne, že nenechá Lisbeth v rukou státní spravedlnosti a požádá svoji sestru advokátku, aby Lisbeth u soudu zastupovala. Pokud Lisbeth přežije, bude muset s její pomocí prokázat svou nevinu a přimět soud a veřejnost, aby uvěřili jejímu neuvěřitelnému příběhu, v němž figuruje řada významných lidí, kteří se dopouštěli nebo alespoň tolerovali bezprecedentní násilí vůči bezbranným spoluobčanům ve snaze udržet se u moci. V souvislosti se soudem proti Lisbeth chystá nakladatelství Millennium zvláštní číslo, které má odhalit totožnost těchto lidí a jejich napojení na “Sekci”. Ta má ale dost prostředků a metod na to, aby tenhle „požár“ uhasila, ještě než se doopravdy rozhoří. Stačí umlčet Lisbeth a pisálka Blomkvista.

Film Dívka, která kopla do vosího hnízda je adaptací třetí části trilogie „Millenium“, švédského novináře a spisovatele Stiega Larssona (1954-2004). Od roku 2005, kdy ve Švédsku vyšla první kniha, se celá trilogie stala velkým mezinárodním bestsellerem s 21 milióny prodanými knihami ve více než 40 zemích. Sám Larsson se bohužel velkého triumfu svého díla nedožil – zemřel náhle v roce 2004, krátce poté co předal rukopisy knih svému švédskému vydavateli.




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
Věčná škoda,že neznám knižní předlohu,ale mám to v plánu brzo napravit. Měl jsem totiž problém s orientací v ději a věřím,že v knize je to vše lépe vysvětlené a i obsáhleji. Film má sice 148 minut,ale i tak jde cítit,že toho spoustu vynechává. Každopádně snímek je i tak napínavý,má zajímavý příběh a Rapace je v hlavní roli stále skvělá.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
V podstatě dvoják s druhým dílem, který jde kvalitativně trochu výš, než dvojka, i tak je to ale stále spíš televizní záležitost. Neměli bychom zapomínat, že druhý a třetí díl stáli dohromady jako jednička a tak nějak se od nich očekávalo, že půjdou přímo na televizní a VOD trh. Trojka příběh uzavírá, herci jsou opět fajn a rozuzlení je uspokojivé. Milénium se povedlo jak knižně tak filmově/televizně.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Ještě slabší než předchozí díl trilogie. Pro mě hodně nudnější, ale jelikož se zde konečně mladá dívka dočká spravedlnosti, přidám na hodnocení.


Dodatečné informace

Původní název:
Luftslottet som sprängdes (více)
  • Dánsko Dívka, která kopla do vosího hnízda
  • Dánsko Luftslottet som sprängdes
  • Dánsko The Girl Who Kicked the Hornet's Nest
Premiéra v ČR:
16. 12. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Dánsko, Německo, NSR, Švédsko
Rozpočet:
4 mil. USD
Tržby:
43,5 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Dívka, která kopla do vosího hnízda