Obřad

62%
Obřad
Plakát traileru

Film „Obřad” je inspirovaný skutečnými událostmi, sleduje ponekud skeptického amerického studenta knežského semináře Michaela Kovaka (Colin O’Donoghue). Ten navštěvuje školu exorcizmu ve Vatikánu. Michael se během svého pobytu v Římě seznámí s neortodoxním knězem Otcem Lucasem (Anthony Hopkins), který mu ukáže i temnou stranou jeho víry.




Recenze: Obřad

Kinobox.cz
65%

Škoda jen, že namísto skutečné hry o víře a nevíře se celkem rychle tvůrci vyhraní (tj. ďábel existuje a jen slepí ho nevidí), díky čemuž je mladý hrdina hnán do předem vyhrazeného koutu. Kdo žádá nejednoznačné vyprávění ve stylu V moci ďábla, bude zklamán.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Snímků o exorcismu již je tolik, že už snad nelze přijít s něčím novým. Tento příběh je údajně na základě skutečné události, kde výborně exceluje Anthony Hopkins jako exorcista Lucas Trevant. U něj to ale bylo očekávané a rozhodně nezklamal. Sekunduje mu Colin O'Donoghue v roli studenta Michaela Kovaka, který byl k němu vyslán, aby si upevnil svoji víru. A jak jinak, následně je osobně svědkem dramatického vymítání ďábla. Byť se téma tedy zdá být jasné, starší slavné takovéto filmy se nesnaží nijak kopírovat. Tvůrci si šli svojí cestou, i když to místy moc nevypadá. Strašidelná atmosféra vybudovaná ve vší parádě je, ale hrůzou přeci jen nikdo neoněmí. Tady dějově šlo pouze o přesvědčení studenta Kovaka. Děsivé scény mnohokrát viděné byli i tak v plné parádě a rozhodně se tento snímek nemá za co stydět. Jen se tu tolik netlačí na pilu, jak bývá zvykem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Zmatené, nudné, zbytečné. Naprosto bez atmosféry. A dvě hodiny? To jako fakt? Chudák Hopkins!
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Zatím nejslabší Hafstromův snímek, který i přes zajímavý námět - navíc ověšený dnes již klasickým sloganem "Based on the true story", prostě a jednoduše nudí. Hopkins je sice zase po delší době fain, ale jinak to až na pár světlých chvil postrádá pořádnou atmosféru (přitom tu Haftrom umí skvěle - 1408)...4.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
The Rite (více)
  • Maďarsko Obřad
  • Maďarsko The Rite
  • Maďarsko Rituál
Premiéra v ČR:
17. 3. 2011
Distributor:
Warner
Země původu:
Maďarsko, USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
37 mil. USD
Tržby:
96,05 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Obřad je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch