Tajemství mumie

57%

Komentáře a recenze 17

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
I Luc Besson se nakonec nechal zlákat komiksovou popularitou. A tak sáhl po komiksu ryze evropském, samozřejmě francouzském, svým dobrodružstvím, důvtipem a humorem sobě vlastním nemálo podobnému slavnému Tintinovi a natočil snímek, dá se říci, pro celou rodinu, který je však potřeba pojmout tak, jak je. Je to jednoduché. Pokud neznáme Tardiho komiks „Adèle Blanc-Sec“, který vyšel asi v deseti svazcích a to někdy od 70. let, nemůžeme hodnotit snímek jako komiksovou adaptaci, ale pouze jako obyčejný běžný film plný fantazie a dobrodružství. Dobrodružství s oživenými mumiemi a dinosaury. Každý si jistojistě řekne, že dobrodružka Adèle je něco jako Indiana Jones v sukních, ale nakonec, proč ne. Taková škatulka je svým způsobem pocta. Celé dobrodružství se odehrává v roce 1912 v Paříži. To v rámci fantasie znamená mnohé. Luc Besson však na to nešel jako Hollywood, ale ryze evropskou cestou. Vytvořil filmové rodinné dobrodružství plného humoru a jisté skromnosti. A to je pro někoho kamenem úrazu. Nevytvořil nový příběh na základě komiksu, ale spojil dva komiksové sešity, tedy dva příběhy, čímž vlivem propojení v podstatě vzniklo něco jiného, což komiksoví fanoušci nemají zrovna moc v lásce. První filmový snímek o Asterixovi byl dokonce vytvořen z různých scének z několika komiksových sešitů a kupodivu to zafungovalo. Děj jako takový může bez roušky fantazie připadat hloupý, ale je fakt, že tohle se nikterak nebere vážně a naopak má v úmyslu diváky pouze pobavit. Po celou stopáž je udržováno rychlejší tempo a tak to má docela švih. Vizuální stránka obrazu jsko vždy ohromí. Na něčem takovém si Besson dal vždy záležet. A že ten komiks tedy vůbec neznáme? No a co? Proč si tím kazit filmovou zábavu. Snímek svůj účel splňuje, tak co. Obálka komiksu: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/S/cmx-images-prod/Item/668451/668451._SX360_QL80_TTD_.jpg
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Určitě je bizarní, že se Luc Besson měl potřebu pustit právě do tohohle filmu. Škoda, že se to nějak nezúročilo a výsledek je tak podivně zaměnitelný.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Docela pěkný dobrodružný a hlavně humorný film. Celou dobu jsem čekal na mumie, které se však bohužel objevili až na samém konci filmu, což je veliká škoda jelikož právě nástupem mumií to začínalo být rozjetější a vtipnější. Podle mě se měli objevit v samotném středu děje aby byl film humornější. Celkově je povedený a dost vtipný, něco na způsob Indiany Jonese jen v ženském podání (jeho kvalit nedosahuje). Nepochopil jsem jaksi význam a existenci toho pterodaktila.
FilipusMuff
FilipusMuff
4 015 bodů
7.5
Takhle záporný recenze a ohlasy si tenhle film vůbec nezaslouží... Nějak si vůbec nedokážu vysvětlit tuhle nenavist vůči tomuhle filmu. Nenacházim na něm žádnej aspon trochu víc výraznej zápornej článek. Bych byl celkem rád kdyby mi to někdo osvětlil...
  • Povedenej humor - ikdyž ho tam teda neni zas moc
  • Vzhled města + rekvizity
saboter
saboter
3 564 bodů
5.5
Od Luca Bessona jsem čekal daleko výc humoru a tak a film na vás zapůsobý dost zvláštně jak po příběhové stránce tak po téhumorné celkem si myslim že ani jednu věc nedotáhla do konce tky i akci no a toje právě kámen úrazu i tak si film můžete užít a de oprůměrnou akční humornou fantasmagorii mimochodem spovedenými efekty.