Paranormal Activity 2

51%
Paranormal Activity 2

Nevěřili byste, jak strašidelné můžou být záběry z průmyslových kamer. Když před třemi lety debutující režisér Oren Peli představil horor, kde tyto záběry tvořily základní obrazovou složku, málokoho napadlo, že Paranormal Activity vstoupí do historie. Nicméně stalo se. Film za patnáct tisíc dolarů jich vydělal bezmála 200 miliónů, čímž se stal co do návratnosti investic jedním z nejúspěšnějších filmů všech dob. Navíc je považován za hororový vrchol, protože tuhle duchařskou historku ustojí jen ti skutečně nejotrlejší. V době, kdy se úspěšné originální náměty hledají stejně „snadno“ jako pověstné jehly v kupce sena, po právech k příběhu sáhlo studio Paramount. To naštěstí neudělalo stejnou chybu jako kdysi tvůrci pokračování Záhady Blair Witch, kteří vyšachovali ze hry původní tvůrce a z originálního námětu stvořili béčkový zpatlanec. V případě Paranormal Activity 2 je duchovní otec projektu Oren Peli podepsán pod scénářem a na film navíc dohlíží i z pozice producenta. Hlavní roli mají znovu hrát kamery, které mají znepokojeným majitelům ukázat, co nekalého se děje v jejich domově, když klidně spí. Lze předpokládat, že děsivější domácí video si lze představit jen těžko. O hrůzyplnosti filmu svědčí už to, že po stížnostech diváků přestala některá americká kina zařazovat do reklamních bloků jeho upoutávku… V prvním díle tvůrci využili osvědčenou metodu pseudoreálných záběrů, když záznam kamery prezentovali jako nalezený materiál. Do stejné řeky podruhé vstoupit logicky nemůžou, ani nechtějí, přesto Oren Peli tvrdí, že klíč k uchopení příběhu, který použili, nabízí mnohem děsivější možnosti. A protože příběh je až do premiéry filmu přísně střeženým tajemstvím, nezbyde než se přesvědčit na vlastní smysly. Přejeme vám příjemné spaní…




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
8
Jiný dům, jiná rodina, avšak podobné události. A když se na scéně objeví dvojice Katie a Micah, vypadá to, že se to děje buď před událostmi předchozího snímku a nebo souběžně s ním. Opět se jedná o zavedený found footage a to jak z pozice průmyslových kamer po domě, tak i té ruční. Tentokrát tu máme šťastnou rodinku, kde vše funguje jak má a to až do chvíle, kdy se začnou po domě dít věci vskutku podivné. A ty očekávaně zesilují na intenzitě. Po divácké stránce se samozřejmě ví o co se jedná a co se bude dít, jen se neví kdy, kde a jak. Námět je tedy opět jasný, děj zásadní a nejjednodušší, jaký mohl být. Je také o něco děsivější, dokonce i více propracovanější, ale tu správnou atmosféru přeci jen hatí právě očekávání co se bude kde dít. Závěr je ve spojení s Katie, o které již víme, co se s ní děje. Jenomže i tady celé vyvrcholení vyznívá značně nelogicky. Každopádně její působení má širší rozměr a tak je opět předem jasné, o čem bude díl třetí. Jen nevíme kde a u koho.
lamps
lamps
15 150 bodů
4
Minimálně o třídu slabší než ucházející jednička, a ne pouze kvůli tomu, že je to v principu úplně stejný film. Já se prostě nudil, dvě třetiny filmu jsou nezáživné a pomalé a očekávaná gradace příběhu a nočních jevů mě tentokrát docela zklamala.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Nevím, nevím, snad v tomto pokračování bylo více aktivit. Dokonce mě dost mrazilo. Bylo to povedené a bavilo mě to. Atmosféra jakž takž byla solidní. No zažít něco podobného bych nechtěl.

Dodatečné informace

Původní název:
Paranormal Activity 2 (více)
  • USA Paranormal Activity 2
Premiéra v ČR:
16. 12. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
3 mil. USD
Tržby:
177,51 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Paranormal Activity 2 je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Paranormal Activity 2


Podobné


Powered byJustWatch