Poupata

68%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Ponurý, depresivní film s prvky kýče. Nemělo to hlavu ani patu, jediný silnější příběh se točil kolem Valdimíra Javorského, kterému role sedla perfektně. To co se dělo kolem partičky mladých lidí bylo spíše trapné, stejně tak spolek spartagiádistek. V jsem se na film podíval, ale žádný velký zážitek se nekoanal.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Film o běžných životních problémech obyčejných lidí a o tom, jak se s tím vyrovnávají. Někdo se může ztotožnit s určitýma postavama, protože to, co oni prožívají všichni moc dobře známe. Natočeno je to zručně, herecké výkony jsou vynikající, úžasná kamera, skvělá hudba. Prostě BEST. Tento snímek mě svým pojetím chytil a už nepustil a to až do svého zdárného konce. A hlavně dovedlo k hlubokému zamyšlení. Skutečně jsme každý strůjci svého štěstí a nikdo jiný. Život je plný překážek, které někdo překonat umí, někdo ne. A o tom všem pojednává tento fenomenální snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Film plný atmosféry a chyb (nejvíc ve scénáři). Ty chyby ale nevadí (dobrý film nemusí být bezchybný) a hlavně je bude snadné do příště vypilovat - proto si Jiráského stavím hned za Sedláčka mezi zajímavé české režiséry, kteří mají naději natočit opravdovou pecku, i když se jim to zatím nepodařilo tak úplně. 3 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Depka po česku. Ale tak trochu o ničem, boužel. 4.5/10
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Pěkná deprese s jemným humorem.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6.5
Totální zoufalství a deprese, které jsou v pevných a nadaných rukách Zdeňka Jiráského místy až k hořkému a zároveň záměrnému smíchu. Ovšem postrádají nějakou smysluplnější příběhovou kostru, která by sérii pohledů do života lidí na dně dala filmovější zážitek.
Hare77
Hare77
2 051 bodů
7.5
Sociální drama ze severu, uvěřitelné i neuvěřitelné, vypočítavé i nevypočítavé, takové menší Štěstí, jako udělal Bohdan Sláma, takový styl Pout jako udělal Radim Špaček, skvělý Vladimír Javorský, Aneta Krejčíková. Syrové, čisté a dobré.
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
7.5
Musím říci, že Javorský získal Českého lva téměř bezeslov, ale zaslouženě. Dal bych mu ho i za Báječná léta pod psa, kde byl vynikající. Poupata dobrá, ale nevím, ve kterém městě se v zimě z nostalgie cvičí spartakiáda :). Mimochodem, ta striptérka je herečka ? Pokud ano, pak skvělá, autentická. Určitě se tím musela i živit.
Jakub.Selesi
Jakub.Selesi
1 166 bodů
7
Velmi depresivní film, plný nenávisti, nepochopení a neštěstí. Musím uznat, že pan Javorský to zahrál výborně (jako obvykle) byla pro mě čest s ním spolupracovat na jiném filmu, jeho výkony si zaslouží ocenění. Začátek velmi smutný, občas se ukázala nějaká naděje na dobrý konec, ale to bylo vždy jen na chvíli.
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
4
Mně se jinak ten scénář docela líbí, přijde mi tedy celkem pochopitelné, že za něj v roce 2008 autor obdržel ocenění, jsem ale zklamaný z toho jak naprázdno všechen ten zajímavý potenciál vyšel. Jedna z věcí, která mě doslova štve je, jak se autoři bojí riskovat a svůj „původní rukopis“ nahradí vlastním pojetím Slámy, Zelenky nebo Hřebejka. Někoho, o kom si myslí, že je dobrý, kdo je baví, kdo v nich utkvěl tak, že si možná ani neuvědomují, jak zásadní vliv na nich zanechal a že díky tomu nejsou schopni opustit tento hotový svět a zaměřit se na ten svůj. Jenže všechno jiné, než vlastní je špatné, ať se to tváří sebelíp. Typickou ukázkou neoriginality je například konfrontace české a asijské kultury, povahy. „Prohrávač“ Jarda (Vladimír Javorský) vysvětluje svému smutnému sousedovi Longovi, jak je důležité ztratit vlastní identitu a přizpůsobit se zemi, kterou si vybereme za své působiště. Přijde mi, že zrovna v tomto momentě se očekává právě ta naše předpokládaná prostřednost, že se zase budeme smát těm jadrným a velkohubým, tolikrát slyšeným hláškám v jedné jediné ověřené dikci. Funguje to? Použijeme to! O pár okýnek dál je nám pak nabídnuta scéna, která má výše popsanou sekvenci vypointovat. Na základě vlastní nenahraditelné zkušenosti se Long konečně stává kýženým Čechem. Zakleje si při drobné autonehodě na počasí a je vymalováno. Aspoň na chvilku tak možná zapomene na svůj sen o oceáně.