Američan

64%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Banální až na kost. Okoukané, neobjevné a přitom viditelně přesvědčené o svojí hloubce. Nejhorší druh filmu - arogantní a přitom prostý jak Slabikář.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nějak se s těmi Corbijnovy artovkami trápím. Stejný pocit jsem měl u Control - tzn že to nebylo špatné, ale něco mi u toho chybělo, abych měl z Američana mnohem lepší výsledný dojem. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Jako by se člověk propadl časem do sedmdesátých let s režisérem, který umí kouzlit obrazem a skladatelem, který vykrádá Morriconeho, ale nějak mu to funguje. Clooney je v osudové šlamastyce svého života výborný a dcera komisaře Cattaniho je tak nádherná, že by si to s Clooneym hned člověk vyměnil. Jen by se ta nestyda neměla tvářit, že se jí to tak líbí! Shoduju se s Rogerem Ebertem, že tohle je jeden z TOP 10 roku.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7.5
Američan je typickým příkladem snahy předních hollywoodských herců o vstup na půdu artu - minimalistický děj, žádné velké efekty, evropské lokace, podrobné vyprofilování hlavního hrdiny atd.. Není to snaha vůbec marná. Má své silné momenty a především díky atraktivní lokaci italského maloměsta a dobře obsazeným postavám nijak originální námět ožívá. Clooney je jako vždy vynikající a nechybí pár skvělých dynamičtějších pasáží. Je jen škoda, že je snímek natolik svázán nepsanými pravidly uměleckých filmů. Konec nemá díky tomu jak překvapit.
avenis
avenis
7 963 bodů
8
Mám ráda Itálii, tady je taková nezidealizovaná, syrová, obyčejná. Co se týče příběhu, volné tempo, místy až moc. Ale přitom udržuje diváka v napětí. A několik nezodpovězených otázek. Proč ho chtěli zabít? Proč tak složitě? Proč ho nechali zhotovit tu zbraň? Co ty zabité prostitutky? Souviselo to? Atd... Tři ženy, nápadně podobné jedna druhé. Záměr? No a ta zbraň. Prý Ruger Mini 14. No tak jo... proto asi kód 014 na kufříku. (3.11.2020)
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Snímek pro který jsem se rozhodl kvůli Cloonymu. Minimalistický děj , krásná kamera...vše trochu jinak než v obvyklé americké produkci...v evropské nic nového. To co mě přitáhlo filmu , nakonec bylo pro mne problém...tvář Cloonyho se mi zdála nakonec příliš okoukaná pro ten film... asi by nejvíc snímku prospělo , kdyby hlavní roli hrál někdo neznámý...ale to je jen jedna ze dvou výtek . Druhá...rozuzlení...příliš předvídatelné a melodramatické...
farb
farb
2 064 bodů
8
Chápu proč to má tak nízký hodnocení, ten film prostě není pro každýho. A proto jsem jeho zhlédnutí tak oddaloval, nicméně jsem se po velmi dlouhém odsouvání odhodlal. A musím říct, že mě Američan Clooney velmi mile překvapil. Nemám nakoukáno zdaleka tolik filmů tohoto žánru, abych se mohl považovat za znalce týhle "oldschool".A přesto mě to zaujalo. Po prvním nasátí to ve mně zanechalo takový nepopsatelný příjemný pocit, který dozníval ještě celý následující den. Za dva dny jsem se odhodlal znovu, a tentokrát to bylo ješte příjemnější. Ale ani po druhým zhlédnutí vlastně nedokážu popsat, co je na tom tak fascinujícího. Můžu snad jen říct, že na ty záběry se opravdu hezky kouká, a že mám pro snímky s takovýmto tempem prostě slabost. Stejně jako ulítávám na audiovizuálnu - tady teda spíš jen na vizuálnu, protože hudba a zvukové efekty jsou využívány naprosto minimálně. Možná je ten film, jak tvrdí většina, opravdu špatný a já jsem z něj na větvi jen proto, že nemám dostatečně nakoukáno. Nebo, v což věřím víc, je to natočeno pro úzkou skupinu lidí, kterým se trefí do vkusu. A já jsem rád, že se do té skupiny můžu počítat.
wop
wop
1 716 bodů
9
Mistrně zvládnutá záležitost s unikátní atmosférou. Celý film je nesen téměř pouze osobou a postavou George Clooneyho, ale vůbec to nevadí, konec konců je to film o něm. To, že někdo mohl tento film odsoudit a nazvat ho "Jason Boring" svědčí o naprostém nepochopení.