Vetřelec 3

72%
Vetřelec 3
Důstojník Ripleyová jediná přežije nouzové přistání její poškozené vesmírně lodi na planetě Fiorina 161. Je to pusté skladiště odpadu obydlené lidmi, které společnost odsoudila. Setkává se tak s vrahy a kriminálníky, obyvateli bývalého přísně střeženého vězení. Ripleyová tuší, že na palubě její lodi byl Vetřelec. Brzy se její předtucha potvrdí, když najednou vzroste počet mrtvých a začne se nacházet stále více zmrzačených těl. Bez zbraní a moderní techniky se Ripleyová pouští spolu s vězni do boje proti nemilosrdné příšeře. Brzo však zjišťuje, že také ona nosí v sobě jednoho z nich. Aby zničila Vetřelce jednou provždy, musí zabít i sama sebe.



Pete69
Pete69
29 372 bodů
6
Kvalitativní úpadek oproti předchozím dílům je zde prostě znatelný. Prostředí je béčkové, lov vetřelce je také slabý a odfláknutý. Prostředí vesmírné vězeňské kolonie je také nelákavé a působí to celé béčkově. dokonce ani Sigourney Weaver není tak přesvědčivá. Vzhled Aliena nám postoupil do devadesátých let a je trošku propracovanější. Koukatelná záležitost, ale srovnání s prvními díly neustojí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
5
Třetí pokračování je plný podivností a záhad. Tvůrci vymyslely ztroskotání záchranného plavidla na planetě, kde je mužská věznice. No jo, ale sem se vůbec nehodí malá dívenka, kterou Ripleyová v předchozím snímku zachránila a která u diváků vzbudila snad všechny sympatie. Tvůrci se tedy rozhodli ji nechat zemřít. A není nic jednoduššího, než vložit do modulu vetřelce, který to vykoná. Samozřejmě vše ve spánku. Tak to bylo od tvůrců podlé. Ripleyová byla samozřejmě taktéž napadena a bylo do ní nakladeno vajíčko. Záhadou je, proč se brzy nevylíhlo, jak se to stalo v prvním filmu. Režii dostal na starost neznámý David Fincher a tak byli všichni zvědavý, jak to celé dopadne. Vsadil na klipový styl, což během štvanice na Vetřelce nevypadá špatně. Je tu však i mnoho zdlouhavých dialogových pasáží, které nudí a které i svým částečným romantismem hatí celou koncepci původního námětu. Džentlmenská mluva doktora taky není žádná výhra. Celkový dojem je tedy velmi rozpačitý a tak jsem byl zvědav na prodlouženou verzi. Už samotný začátek ukazující záchranu Ripleyové nabývá dojmu, že tohle bude jiná káva. A byla. Spousta dosazených nových scén všelicos vysvětlují a filmu dodávají úplně jiný rozměr. Už vylíhnutí Vetřelce z krávy dává kvůli jeho velikosti větší logiku, než ze psa z kinoverze. Další zásadní změna je ve scéně sebevraždy Ripleyové. V kinoverzi se během pádu z břicha vyklube Vetřelec a ona ani nemrkne. Že by to bylo tentokrát bezbolestné? V prodloužené verzi se vylíhnutí nekoná a přeci jen to vypadá daleko věrohodněji. Více je také díky přidaným scénám dramatičtější nahánění Vetřelce. Zkrátka, takhle to mělo vypadat už v kinech. Není divu, že to tam diváky tentokrát nenadchlo. Tvůrci se ani nesnažili velmi vysokou laťku dosáhnout, natož překonat. Kinoverze je tedy hrůza, ale ta prodloužená už rozhodně stojí za to. Jen škoda těch nudných míst.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Po prvních několika minutách jsem filmu moc nevěřil. Hlavně mě šokovalo naložení s přeživšími z minulého dílu. Ale nakonec si mě i tenhle díl vetřelců svým způsobem získal. Fincher se hodně snažil natočit pořádný film a leckteré aspekty jsou skvělé. Na osobité předchozí díly ale nestačí, je to spíš chudý příbuzný.


Dodatečné informace

Původní název:
Alien 3 (více)
  • Vetřelec 3
  • USA Alien 3
  • USA Alien³
  • USA Obcy 3
  • USA Osmi potnik 3
  • USA Vetřelec ³
Země původu:
USA
Čeština:
Vetřelec 3 je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Vetřelec 3


Podobné


Powered byJustWatch