Kriminál

73%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Devadesátá léta se blížila a Kriminál je celkem typickým filmem pro toto období. Akční silácká záležitost a trošku naivní vězeňské drama, které má ale svou kvalitu. Nenáročný film o bezpráví, pomstě se holywoodským koncem. Je to přesně to, co očekávám od dobrého akčního filmu té doby.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Vlastně se jedná o příběh pomsty, ale poněkud netradiční. Na vzorném vězni, který má navíc krátce před propuštěním, se za jistou událost mstí ředitel věznice. Navíc v prostředí nejtvrdší věznice, takže je námět víc než slibný. Drsných scén je na správné vězeňské drama vcelku dost, ale když se to všechno vezme dohromady, zase až tak veliká pecka to není. Sylvester Stallone vs. Donald Sutherland a k tomu nevypočitatelní dozorci a někteří vězni. Běžné vězeňské klišé skutečně v té nejdrsnější atmosféře je vypravěčsky uvolňováno nejrůznějšími etudami, které jsou tak dlouhé, že by nejeden divák téměř až pozapomněl, o čem že to vlastně je. Běžný americký fotbal hraný vězni, který je posléze zneužit ke tvrdé lekci či oprava auta, který je záhy ze stejného důvodu zase zničen. Kromě občasného nemilosrdného týrání hlavního hrdiny se tedy spíše jedná o drama lehčího rázu, což je na takový film poměrně škoda. A tak se vlastně jen čeká, kdy a jak nastane ten zlom, kdy se vše obrátí a dojde ke spravedlnosti. Ale jo, co se týče ohledně těch opravdu drsných scén, v jeho kůži by nechtěl být nikdo. Zajímavé je, že snímek obsahuje nemálo odkazů na starší snímky právě se Stallonem. Třeba nakládačka od dozorců odkazuje na nakládačku, jakou dostal Rambo od policajtů v prvním filmovém díle. Lze si všimnout i typického pozdravu Rockyho. A je toho víc. A co se týče samotného Stallona, rozhodně překvapil svým herectvím. Podařilo se mu vytvořit sympatickou postavu jako nikdy předtím. Snímek se tedy řadí k lepšímu průměru, který se může líbit, ale i zklamat. Každopádně se i tak řadí mezi ty lepší ve filmografii Sylvestra Stallona.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
80-ková "pecka" s kolovrátkovým Contiho nepadnoucím motivem (který tady navíc hodně vykrádá Morriconeho) a klasicky stylovým Slyem. Jeho Frankovi, který se z pohodového vězení zničehonic octne v nejhorším lágru a bojuje tam o přežití, člověk prostě fandit musí. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Ostřejší a méně známý film se Stallonem a Donaldem Sutherlandem jako pěkně hrubým dozorcem je natočený s notnou mírou násilí a je určen výhradně pánskému publiku. Musím ale uznat, že ten film něco do sebe bezesporu má.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
7
Už jsem se těšil na nějaký prison escape, když mi ale Kriminál neservíroval představu vězení, kde si dokonce nějaký násilník může odcházet domů na vycházky a tam se objímat s manželkou. V obavě, že snad půjde o další žánrový dekonstrukt, jsem ale nakonec dostal přesně, co jsem původně chtěl.. Hlavní hrdina má smůlu a je z tohohle pohádkového vězení převezen do poctivé špinavé věznice, kterou běžně ve filmech je divák zvyklý vídat.. A ačkoli uznávám, že samotný osvícený úvod dodává celému filmu nádech beznaděje a nespravedlnosti, jde vcelku o zbytečnou vsuvku, které má za účel jen větší důraz na kontrast obou věznic.. Takže když už se Sly dostane do oné vyvolené věznice, kde si bude odpykávat svůj trest a divák si dopřeje, na co je v žánru zvyklý, musím zase podotknout, že tím se bohužel Kriminál připravil o svoji šanci na výjimečnost a nějaký žánrový milník.. V nové věznici už totiž začíná mix typických žánrových témat a kliček.. A i když mám rád tenhle Shawshankovský osvět, který ukazuje trošku z té pohody za mřížemi, jakým si vězni kompenzují absenci svého sociálního a společenského života, tak jde o příběhový motiv, se kterým se setkáte několikrát.. Sylvester Stallone má tu výhodu, že jde asi o největší hereckou osobnost své doby s tváří akčního hrdiny, který vždycky toho Arnolda porazí na poli hereckých schopností. Takže když se ho nechá vyblbnout a dát mu trošku do těla, jde minimálně o to co čekáte, ale tady navíc dostává i dost prostoru něco skutečně uhrát, kde dle mého názoru naplno ukazuje hranice svého talentu... Tedy, abych byl přesný, tak Stallone se tady pouští na tak dramatický led, na kterém už to nestačí svojí silou ustát. A díky tomu, že i zbytek osazenstva bez námahy schová za svoje ego, jsou jeho nedostatky tolik viditelné. Lepší televizní podívaná, ale žánrově nevyrovnané a nakonec ani nepříliš podnětné... Novější Escape Plan je pro mě úplně jiná úroveň, s o dost lepším a originálnějším námětem. 70%
Floridsky
4 376 bodů
10
Opravdu výborný vězeňský thriller, kterému vévodí skvělé výkony Stalloneho a Sutherlanda. Má to napětí a stále se něco děje. Po prvním Rambovi nejlepší film se Slyem.