Gangy New Yorku

78%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Gangy New Yorku jsou sázkou na jistotu. Na jedné straně režisér Scorsese a na druhé straně herecká esa DiCaprio,Diaz,Day-Lewis. Škoda jen,že scénář nebyl (podstatně) lepší. Občas jsem se přistihl,že kontroluji hodiny a to je známka,že se mi film táhne. Po řemeslné stránce dokonalé,ale ta délka všemu podkopává nohy.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Hodně dobrá a nevšední "gangsterka" Život v New Yorku za občasnské války nemám moc zmáknutý, takže nevím, jak moc reálný film je. Každopádně atmosféra jedinečná, příběh výborný, ztvárnění stejně tak. Velmi nevšední příběh se skvělým koncem. Nemohu dát méně, než 85%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Velkorozpočtový snímek je co se týče výpravy velkolepý, dějově se silnými aspekty obrazu a scenériemi v jistém smyslu přijatelný. Na filmové zpracování těžké téma a je vidět, že ne úplně se příběh povedl přenést na stříbrné plátno. Na začátku je dějově nabídnuta bojová scéna, aby se vše nakonec obrátilo v pomalejší vývoj k dalšímu konfliktu. Stopáž snímku se jeví jako zbytečně dlouhý. O dramatizaci sice nouze není, ale jak se říká, čeho je moc, toho je příliš. Pod kotlem to neustále vře, ale k vrcholu ne a ne dojít. Historické souvislosti New Yorku s tímto filmem znají snad jen Američané, takže věrnost událostí je lépe ponechat na nich. Příběh o New Yorku a Americe v letech 1846 - 1862, kdy vládne bezohledné násilí, iracionální chování, korupce a hlavně neúcta k demokracii jako takové. Manipulace voleb a vzájemné napadání hraničící až se šílenstvím. Drsná podívaná o další americké nelichotivé historické éře o svém vývoji a budování Ameriky.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Po dalším zhlédnutí lepší. Film, který zraje jako víno. JAkkoliv je to klišé, pro Gangy platí. už jen kvůli mrazivému Day-Lewisovi. Jednou to ta pětka bude, věřím tomu!
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Gangy New Yorku jsou velkofilm a i když zřejmě nedostojí očekáváním kultovního filmu, na klasiku rozhodně dosáhnou. Na druhou stranu mám ve svém okolí řadu lidí, který film po deseti minutách vypnuli s odůvodněním, že je jejich příliš krátký nato, než aby strávili téměř tři hodiny ve společnosti postav tohoto snímku.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Tak scénář k tomuto filmu bych určitě nenazýval přímo utahaným nebo o ničem, jak tady v komentářích několikrát padlo. Je tedy pravda, že těch 160 minut je trochu moc a poslední hodinku už jsem se díval na hodiny čím dál častěji, ale Scorsese má neopomenutelný dar ukočírovat téměř jakoukoli nezáživnou látku, což se mu tady vyplatilo. Příběh je i přes všechny mouchy, blechy a bůhvíco ještě nesmírně zajímavý, New York zmítaný občanskou válkou je znázorněn skvěle a kulisy jsou prostě bezchybné. Je tu navíc ještě jedno eso, a tím je Daniel Day-Lewis. Ten totiž své roli vtiskl doslova tělo i duši a předvádí přímo heroický výkon, kterým dokonale zastiňuje i jako vždy nevýrazného DiCapria, i ten protahovaný a rádoby velkolepý závěr. Určitě ne taková pecka, jak by se podle těch deseti oscarových nominací mohlo zdát, ale Scorsese si odvedl své..
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
8
Martin Scorsese je démon, který i po osmdesátce je schopný divákům a fanouškům připravit takové pokoukání, že svojí dravostí a nápadem strká do kapsy všechnu mladou krev.. Jeho filmy jsou unikátní svou širokostí příběhu a způsobem vyprávění. Kdy nejvíce poutají svojí úvodní masivní expozicí, v níž vás tvůrci seznamují s prostředím a postavami, což je pro někoho natahovaná předehra, ale já to v režisérově podání žeru a smutním, když pro ústup mainstreamovému publiku a dodržení popcornové dvouhodinové stopáže musí být tenhle lascivní úvod seškrtán a omezen na minimum pro prostor hlavní lince až pak v rámci Irčana to fanouškům vrchovatě vynahradil a Gangy New Yorku jsou stejné... Příběh odehrávající se krátce před občanskou válkou zachycuje Ameriku v době kdy její chodníky zmítá rozpolcenost, kterou zamotali tvůrci do newyorských uliček. Ústředním hrdinou je irský přistěhovalec Amsterdam, který přichází do velkoměsta pomstít smrt svého otce. Toho v dřívější válce gangů zabil vůdce jedné radikálnější skupiny jménem Řezník. Mladík Amsterdam (coby Leo DiCaprio) u toho tenkrát byl a celý život usínal s tváří vraha svého otce před sebou, a tak je jeho jediným cílem pomsta a uchování otcova odkazu.. Gangy jsou dlouhou epopejí o zločineckém podsvětí, které Scorsese nikterak neromantizuje a jedinou zářivou konstantou je postava kapsářky Jenny, na kterou si ale díky její kráse myslí úplně každý.. Je to typicky scorseseovsky nekompromisní, navíc okořeněné geniálním hereckým koncertem démonického Daniela Day-Lewis, který u mě od tohoto film stoupá a stoupá.. Úvodní skupinová rvačka vás vtáhne do děje, aby jste pak tři hodiny procházeli všemožnými bary a zákoutími amerického velkoměsta a sledovali cestu hlavního hrdiny k výšinám.. Dlouhá podívaná, která započíná jedno z nejlepší filmových spoluprací dneška, když poprvé spojuje jedinečného Leonarda DiCapria a mistra Martina Scorseseho, načež společně ještě několikrát úspěšně navážou.. Kde vám prodávají takovou lůzu v tak elegantním podání, že úplně stejně jako ve všech jeho předešlých gangsterkách máte chuť v podobném světě zůstat déle... Sice nepříliš vyrovnaná, ale pořád parádní freska svojí doby. P.S. Měl jsem sepsanou další neúměrně dlouho orgasmickou ódu (podobně jako Scorsese) na to jaký je režisér bůh, ale server to nezpracoval, proto se jen podepíšu pod všechny víceméně kladné vyjádření.. Nejde o žádné tvůrcovo polevení, neřadí se to k jeho nejlepším kouskům, ale přesto ukazuje, že je úplně jinde než zbytek a takovýhle epos by se ani dneska neztratil (jen Martin ho divákům ukázal už o dvě dekády dříve).. 80%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
8
Dobové zasazení, set design a Danielův Day-Lewisův záporák, Butcher, jsou hlavními kvalitami tohoto filmu. DiCapriův Amsterdam Vallon však není zrovna zajímavá postava a jeho románek s Cameron Diaz bych vystřihl. Namísto té zbytečné romance, která tam je jen proto, aby to bylo i trochu pro holky, bych zaměřil pozornost na vykreslení protagonistovu psychologii (aby nebyl tak plytký) nebo zkoumal jeho vztah k záporákovi. Dějově to bohužel strádá. Po celou dobu to sice baví, ale diváka to vyloženě emocionálně nejspíš nestrhne. Také mám ambivalentní vztah k úvodní bitvě mezi irskými přistěhovalci, katolíky, a protestantskými starousedlíky (skvělé zasazení, kéž by tu vyšla ta kniha od Herberta Asburyho). Ona bitva je dle mého skvělá, než se mezi sebou začnou řezat. Z průběhu bitvy se zdá, že režisér chtěl vyvolat jistý pocit postupným vyobrazováním násilí. Sečnými a bodnými zbraněmi ozbrojení muži se mezi sebou začnou řezat a sekat, jenže zprvu žádná krev k vidění není. To je dle mého velmi špatné rozhodnutí. Jako divák jsem hned takto ošizen o to, co by z celé scény mělo dělat to, čím má scéna být. Postupně se však na tvářích objevují skřábance, sníh rudne a nakonec se už plně střídají záběry na různá bodná a sečná poranění. Přijde mi, jakoby se tvůrce o něco snažil, ale zvolil špatnou metodu. Přijde mi, že jeho režijní vize nepadla na úrodnou půdu. Zpracování je poměrně nešťastné i proto, že s vystupňovaným vyobrazením násilí začne hrát hudba, jež se dle mého absolutně nehodí a celou sekvenci znehodnotí. Špatné to však není. Tím, co se odehrává, je scéna velmi interesantní.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
10
V první řadě bezpochyby velkolepá show, až v té druhé pouze omleté drama o honbě za pomstou. Velkolepá výprava a herecké výkony zakrývají matnost a pochybnou autenticitu příběhového klání a Scorcese si svým cynismem velice často koleduje o výprask. Přesto se toho za tu půltřetí hodinu odehraje tolik, že jakékoliv nicotné chybky umírají ve stínu monumentálnosti.
kedl
kedl
6 380 bodů
7
Ano!!Příjemný film na který se dá dívat bez zbytečného nadechování a přivírání očních víček. Pravda teda,že ta stopáž je poněkud delší, ale celkovému dojmu to nic neubírá. D.D.Lewis byl vynikající jako vždy,zase jsem mu fandil ostatně jako každýmu padouchovi. Jen C. Diaz mě tam přišla taková jalová....... Jinak tohle byl první film,kterej jsem měl možnost shlédnout pod taktovkou M. Scorsese a musím říct,že ten pán umí!!! :-)