Alexander Veliký

65%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Upachtěná snaha říct něco víc o až moc věcech. A Olivere, kontroverze nepůsobí tak dobře, když ji stavíš okolo něčeho tak neaktuálního! Zcela průhledný film, který má jisté technické kvality, protože Stone je dobrý filmař, ale jako celek v první řadě nudí.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Není to věru zlé - jako historická výpověď o životě největšího vojevůdce v dějinách, jehož putování nebylo protkáno jen slávou, vítězstvími a přátelstvím, nýbrž i množstvím intrik a nenávisti, funguje film místy skutečně znamenitě. Bojové sekvence stojí za to, stejně tak i hudba. Ale sledování je přesto strašně úmorné a každý to nemusí vydržet. Místo aby Stone diváka bavil, dává mu důkladnou lekci z dějepisu a dopodrobna ho seznamuje se všemi přítomnými postavami. A to nemusí být po chuti ani člověku, který se historii věnuje celý život, natož pak obyčejnému fanouškovi, který očekával, že se půjde do kina především pobavit, tak jako v případě Petersenovy TRÓJI. Jak říkám, špatné to rozhodně nebylo, dodíval jsem to bez problémů a udělal si obrázek, jaký asi Alexander byl. Ale znovu bych si to asi jen tak nepustil.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
2
Vidět to do konce, hodnotil bych asi o procento navíc za kousek historie, ale jelikož jsem u tohoto filmu pokaždé usínal a nic zajímavého jsem v tomto neobjevil, musím jít s hodnocením nízko.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
Téma je to velkolepé a uchvacující, jenže kvalitativní úroveň filmu je na můj vkus příliš nízká. Ačkoliv to má jisté vysoké produkční kvality jako třeba velké bitevní sekvence točené na v exteriérech s velkým komparzem, dobře vypadajícími kostýmy (tj. že brnění nevypadá plastově), tak na mě v mnoha dalších ohledech působí příliš amatérsky. Např: Alexander před bitvou dává motivující proslov, který podle mě není moc povzbudivý - do toho se asi v půlce přepne na lví řev, což má evokovat sílu vojska, ale působilo to debilně. Následně se armády rozeběhnou proti sobě, načež začne šílený shaky cam a zběsilý střih, což divákovi znemožní estetický požitek, ale zaručeně ho to zmate, takže ani pořádně nechápe, co se děje a dalších 15 minut sleduje docela hnusný záběry. Takových selhání jsem ve filmu spatřoval mnoho. proto to pro mě nebylo moc strhující. Příběh se docela vleče a dokáže i nudit. Přitom tahle látka by měla diváka fascinovat i po čtyřech hodinách. Čím to tedy je? Blbé vypravěčské postupy? Řada dílčích selhání? Mdlé vykreslené charaktery. Nevěrohodná psychologie postav? Sám už vlastně nevím... Nejspíš od všeho trošku. Autoři však vypráví příběh celého Alexanderova života, což na poli filmu znamená, že buď utrpí tempo ve prospěch vylíčení každého prdu a nebo muselo dojít ke značné redukci - spíše se jedná o případ druhý, ale současně se nepodařilo docílit ani toho strhujícího tempa. Jistě je zde tedy mnoho historických nepřesností, přičemž se ale nezdá, že by to sloužilo filmovému požitku. Nefunguje to tedy ani jako dokument, ani jako drama, ani to na výpravný film nevypadá moc hezky . Na druhou stranu: Film jsem viděl v dětství a ač mě příliš nezaujal, tak mi některé obrazy utkvěly na mysli (asi proto, že film prostě pojednává o fascinujícím člověku/období) a já si ho v nějakých 20 letech pustil znovu. O Alexanderovi jsem toho tehdy moc nevěděl, takže film měl vyšší šance k tomu, mě oslnit. Pokud bych přečetl pár románů a byl v tomto ohledu vzdělaný, pravděpodobně by se mi to ošklivilo ještě víc.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Že bych tenhle velkofilm o Alexandru Velikém zatracoval, tak to rozhodně ne, je se na co dívat a ta výprava je opravdu zvládlá a podívaná je efektní, jen mi tam něco chybí. Ono to bude tím, že z filmu mi v paměti nejvíce utkvěl skvělý Anthony Hopkins, který se v něm vyskytuje jen krátce na začátku a na konci a to by se u filmu tohoto kalibru rozhodně stát nemělo.
kedl
kedl
6 380 bodů
6
Radši to ohodnotím hned zčerstva a jdu od toho, než si to rozmyslím. Ten film je tak neuvěřitelně přeemotivovaný, že už jen kvůli tomu to nemohlo dopadnout dobře. Proč tedy tak kladné hodnocení? Nenudil jsem se (no, možná trochu v cca páté sedmině) a zaujalo mě to nejen jako oživlá biografie, ale vlastně i po stránce emoční. Jistě, místy to působilo směšně, ale i to souvisí s těmi obrovskými ambicemi a já pod tím tak nějak dokázal vidět, jak to mohlo (mělo) vypadat a příliš jsem se tím tedy nenechával rozptýlit.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7
pěkný ale dlouhý.... vyzdvihnu výkon Angeliny Jolie, které tahle role opravdu padla na míru...
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
6
Fiasko s velkou parádou. Obrovské ambice a nechtěně směšný výsledek. Ale vlastně mám tendenci to obdivovat. Je to tak "gay", tak prefikaně alegorické a tak monumentální... Dalo by se to rozebírat dlouhé hodiny.
bidlobox
3 802 bodů
7
No, mohlo to dopadnout hůř. Na Stonea dobré.
miza
miza
2 336 bodů
8
Velkolepý film o velkolepém vojevůdci a dobyvateli.Skvělý výkon Collina Farrela.Je to důkaz jak mimořádný byl Alexander vojevůdce a jaký byl jeho osud.