Velký útěk

76%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Jak už to ve své době bývalo zvykem, na velký film velkého příběhu se použili velcí herci a fenoménu bylo učiněno za dost. Jak je ihned na začátku řečeno, příběh byl natočen přesně tak, jak se odehrál, jen s pochopitelných důvodů byla změněna veškerá jména. No tak doufejme. Děj na nic nečeká a hned na začátku se spekuluje nad útěkem. Samozřejmě nechybí připomenutí Ženevské úmluvy v bodě o zacházení s válečnými zajatci. Plynulé tempo dává všemu přirozený řád a tak máme možnost vidět nespěchajícím dojmem přípravy, řešení problémů, samotný útěk a další následující události. Atmosféra se nese odlehčeným dojmem, takže absence nervydrásajících scén či brutality nebrání film shlédnout i mladším divákům. Pro ty starší je samozřejmě rozporuplná atmosféra v táboře, kde není nouze o dobrou stravu, čisté oblečení a zábavu, ale takovéto vyobrazení není nic neobvyklého. Příběh nemá žádného hlavního hrdinu, byť se zdá, že je to Hilts v podání Stevena McQueena. Ne, jen na sebe herec upoutává pozornost a nic víc. Postav je tu nemalé množství a každý má své pevné místo. Nakonec po útěku děj ani jednoho nevynechává. Film tedy celkově spíše vyznívá zábavným dojmem, což někoho zklame, ale někoho i přivede k úžasné filmové podívané. Tak či onak, dílo je to skvostné a není od věci, že je zařazen mezi významnou filmovou klasiku.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Od první do poslední z těch 180 minut napínavá a výborná podívaná. Fandíme hrdinům, držíme jim palce a ani chvíli se nenudíme. Zároveň je to chytré a realistické. Lépe už to snad ani nešlo.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tak tohle jsem nějak nepobral. Vězení působilo dojmem příjemné chatové osady, kde vládne pohoda a klídek. Docela jsem se divil, že chtějí utíkat. Konec byl zajímavý ale délka (cca 3 hod!!! ) způsobila, že jsem se většinu filmu dost nudil...
Fingon
16 886 bodů
8
70%. Skvělá titulní melodie, herecké výkony i obsazení tu zmínili jiní. Přesto...
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Není nic lepšího než sledovat borce jako McQueen nebo Bronson, kterak za zvuku slavné ústřední melodie uskutečňují největší únikovou akci v dějinách filmu. Velký útěk sice nemá vlastně žádný přelomový námět a chvílemi může působit trochu zdlouhavě, ale jinak je po filmařské stránce zvládnutý naprosto brilantně, herci hrají jako o život, skvělý hudební doprovod zní neustále v uších a John Sturges evidentně nemá žádný problém usměrnit celý ten zástup tehdejších hvězd přesně tak, jak potřebuje. A na výsledku je to opravdu vidět, film je dokonale promyšlený, emotivní a v poslední třetině i svižný a zábavný, přičemž nepotřebuje žádné náročné akční scény a hromadné zabíjení. Je to především další z mnoha znázornění lidské vytrvalosti a utlačování, ktreré patří díky hereckým výkonům a inteligentnímu zpracování i po padesáti letech ve svém žánru k absolutní špičce.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Krásně natočené, detailně promyšlené, ale chcete mi tvrdit, že to opravdu měli všechno to nářadí u sebe, dělají pálenku a žijí si v táboru jak králové? To snad ne. Není to tedy vyloučeno, ale trochu mě to přišlo zmatené. Navíc Německo bylo mnohem drsnější a ne jak tady.
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Tak především, na začátku i na konci jsme ujištěni, že tak to bylo... Máme uvěřit, že tento zajatecký tábor byl něco jako skautský tábor. Kdyby se mělo jednat o komedii, pak bych filmu mnohé odpustila, ale ono je to drama. A silně zidealizované. Že by byli Němci až tak hloupí? A že by zajatým útěkářům dopřávali takové pohodlíčko? I přes účast bývalých tří statečných ze sedmi se mi to moc nelíbilo.
Žralok
Žralok
4 087 bodů
10
Vynikající snímek podle skutečných událostí. O jednom z největších útěků, či pokusů o útěk ze zajateckého tábora v historii 2. světové války. Film popisuje nejen samotné plánování a útěk. Ale i následky tohoto zoufalého činu. Rozhodně patří k nejlepším válečným filmům všech dob. Kam je řazen podle žebříčků předních světových odborníků na kinematografii s válečnou tématikou.
kubas369
4 086 bodů
10
Prostě nesmrtelná klasika.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9
Krásný film s dobrými herci... píběh o naději a beznaději... úžasné.